Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023, 15:06

Βασίλειος Κώνστας: ”Λουκέτο βάζει η τράπεζα Πειραιώς στο κατάστημα Θεσπρωτικού”

Τον τελευταίο καιρό είχε αναπτυχθεί μια έντονη φημολογία, σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα Πειραιώς σχεδίαζε να κλείσει και μάλιστα άμεσα, το κατάστημά της στο Θεσπρωτικό.

Δυστυχώς η φημολογία επαληθεύεται και σύμφωνα με την τράπεζα Πειραιώς το κατάστημά της θα κλείσει στο τέλος του Νοεμβρίου.

Η γενικότερη πολιτική της συγκεκριμένης τράπεζας, είναι να κλείνει καταστήματα ανά την Χώρα, χωρίς να υπολογίζει τίποτα άλλο παρά μόνο το κέρδος της.

Με την υλοποίηση της εν λόγω απόφασης, η Τράπεζα Πειραιώς, επιδεικνύοντας χαρακτηριστική αναλγησία, εγκαταλείπει τους πολίτες της Μικρής Λάκκας Σουλίου αλλά και των χωριών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι έχουν ως κέντρο εξυπηρέτησής τους το Θεσπρωτικό.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την Τράπεζα που διαδέχθηκε στην ελληνική περιφέρεια την πάλαι ποτέ Αγροτική Τράπεζα.

Πρόκειται για ένα κατάστημα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος που λειτουργούσε στο Θεσπρωτικό για πολλές δεκαετίες, εξυπηρετώντας τον κυρίαρχο σκοπό τής τότε Αγροτικής Τράπεζας, δηλαδή τους αγρότες, την αγροτική παράγωγη και την αγροτική οικονομία τής περιοχής.

Πριν από λίγα χρόνια, άλλο ένα τραπεζικό κατάστημα, αυτό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, έκλεισε στο Θεσπρωτικό , με αποτέλεσμα στην περιοχή να μείνει μόνο η Τράπεζα Πειραιώς.

Όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής, στήριξαν το κατάστημα, έκαναν κύρια τράπεζα συναλλαγών τους την Τράπεζα Πειραιώς, μεταφέροντας σε αυτή τις καταθέσεις τους, τα POS, τα μπλοκ επιταγών και τις λοιπές συναλλαγές τους.

Η πλειονότητα των κατοίκων τής περιοχής είναι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι επισκέπτονται καθημερινά το κατάστημα για τις αναγκαίες συναλλαγές τους.

Υπάρχουν επίσης και πολλοί ηλικιωμένοι στην περιοχή οι οποίοι δεν έχουν γνώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών κι εκτελούν καταθέσεις, αναλήψεις, πληρωμές φόρων εισοδήματος, τελών κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, είσπραξη συντάξεων, επιδοτήσεων κ.λπ. μέσω του συγκεκριμένου καταστήματος.

Αντί λοιπόν η τράπεζα Πειραιώς να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενίσχυσης και εξυπηρέτησης όλων αυτών των πελατών της και ιδιαίτερα των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής, κάνει ακριβώς το αντίθετο και με το κλείσιμο του καταστήματός της, τους δίνει τη χαριστική βολή, γιατί :

1) Τους βγάζει εκτός οποιουδήποτε παραγωγικού, αναπτυξιακού και επενδυτικού σχεδιασμού.

2) Δεν λαμβάνει υπ όψη τις ιδιαιτεροτητες των κατοίκων της περιοχης , που σε μεγάλο ποσοστό είναι υπερήλικες, χωρίς καμία εξοικείωσή με ψηφιακά μέσα, και χωρίς δυνατότητα μετακίνησης στις πόλεις για τραπεζική εξυπηρέτηση.

3) Τα χωριά της Μικρής Λάκκας Σουλίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, είναι ουσιαστικά συγκοινωνιακά αποκομμένα από τις κοντινές πόλεις της ΠΕ Πρέβεζας, και για να πάει ένας ηλικιωμένος σε αυτές, αν δεν διαθέτει αυτοκίνητο, θα πρέπει όλη την ημέρα να είναι στους δρόμους υφιστάμενος μεγάλη ταλαιπωρία ή να πάρει ταξί με αναλογικά δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος.

Αυτό που οφείλει να κάνει μια τραπεζα, που ο λαός την έχει ανακεφαλαιοποιήσει τρείς φορές, είναι να επιδείξει την στοιχειώδη ευαισθησία και κατανόηση στα βάσανα και τις δυσκολίες που θα προκαλέσει αυτή η απόφασή της, ιδιαίτερα στις ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών όπως οι ηλικιωμένοι και τα ΑΜΕΑ.

Που χάθηκε όμως η ευαισθησία για να την βρει η τράπεζα Πειραιώς;

Η μέχρι τώρα πολιτική που εφαρμόζουν οι τράπεζες είναι τέτοια που κάνει φανερό πως δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο από αυτές γιατί μοναδική προτεραιότητά τους είναι το κέρδος και γι αυτό προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να το μεγιστοποιήσουν χωρίς να υπολογίσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Περιμένουμε όμως πολύ περισσότερα από όσους έχουν την τύχη της περιοχής στα χέρια τους και κυρίως από τον Δήμαρχο Ζηρού αλλά και τους άλλους αιρετούς άρχοντες τόσο της Περιφέρειας Ηπείρου όσο και της ΠΕ Πρέβεζας, οι οποίοι οφείλουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να αναγκάσουν την τράπεζα να μην υλοποιήσει ποτέ αυτή την απόφασή της.

Ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που ακούγεται έντονα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κρατικοποίηση της εν λόγω τράπεζας, δικαιολογημένα αναρωτιέται κανείς, γιατί το κράτος δεν απαιτεί από την τράπεζα Πειραιώς να μην προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες, όπως το κλείσιμο του συγκεκριμένου καταστήματος, οι οποίες στρέφονται ενάντια σε όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και ενάντια στους περήφανους απόμαχους της ζωής των οποίων τη δύσκολη διαβίωση θα την κάνει ακόμη δυσκολότερη.

Ας έχουν υπόψη οι έχοντες την εξουσία, ότι, στους πολίτες δεν λογοδοτούν οι τράπεζες, στους πολίτες λογοδοτούν οι εκάστοτε πολιτικοί άρχοντες.

Ο λαός δεν ξεχνά και όταν έρθει η ώρα της κρίσης θα τους αποδώσει αυτό που τους αξίζει ανάλογα με την τωρινή τους στάση.

Προηγούμενο Άρθρο

Μιχάλης Κατρίνης: ”Παραμονές του lockdown, η κυβέρνηση συνθλίβει χιλιάδες δανειολήπτες”

Επόμενο Άρθρο

Επιστολή διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της Πειραιώς στο Θεσπρωτικό

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...