Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, 9:22

ΑΡ.Π.Η.: Τα μαζεύουν όλα … οι καπιτα-ληστές

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται συνολικά 120.000-140.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα – εκ των οποίων το 60%-70% πρώτες κατοικίες – με τα funds και τους servicers να προετοιμάζουν μαζικούς πλειστηριασμούς το 2023-2024.

Αυτό συνεπάγεται ότι πάνω από μισό εκατ. άτομα κινδυνεύουν άμεσα να πεταχτούν στον δρόμο ή να χάσουν ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τον βιοπορισμό τους όπως συμβαίνει με  ξενοδοχειακή μονάδα στη Λούτσα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ διατείνονταν ότι ο Άρειος Πάγος έλαβε την απόφαση που ανοίγει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς και όχι η ίδια. Αφού δεν έπραξε το παραμικρό για να αλλάξει το ισχύον νομικό πλαίσιο για τέτοιου είδους εταιρείες-αρπακτικά που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, με τον πτωχευτικό νόμο 4738/2020 .

Όλων των αποχρώσεων οι μνημονιακές κυβερνήσεις βοήθησαν τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια πουλώντας τα σε funds με έδρα στο εξωτερικό και την είσπραξη την ανέλαβαν οι εταιρείες servicers, πολλές εκ των οποίων ιδρύθηκαν από τις τράπεζες και στελεχώθηκαν με κορυφαία στελέχη τους!

«Με τα  επιτόκια ολοένα να αυξάνονται μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, πολλοί «συνεπείς» δανειολήπτες κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» (η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης έχει καταβάλλει μεγάλο μέρος του δανείου και παρότι ζήτησε να καταβάλλει χρήματα και να μπει σε ρύθμιση για τις οφειλές, συνάντησε την επίμονη άρνηση και κινδυνεύει με έξωση, γιατί η ιδιοκτησία του ακινήτου πέρασε σε fund)

Ενδεικτικά, με στοιχεία του Ιουλίου 2022, «κοκκινίζουν» 1 στα 3 δάνεια, κυρίως στεγαστικά και μικροεπιχειρήσεων, που είχαν ρυθμιστεί πριν 12 μήνες από τις εταιρείες διαχείρισης. Είναι προφανές ότι η πολιτική κυβερνήσεων, ΕΕ και τραπεζών ωθεί σε νέο τσουνάμι απλήρωτων δόσεων και καταχρεωμένων νοικοκυριών, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε νέα λεηλασία της λαϊκής περιουσίας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα υποκριτικά διαμαρτύρεται για το πλιάτσικο στην λαϊκή περιουσία. Μπορεί στο ΣΥΡΙΖΑ να έχουν κοντή μνήμη αλλά ο λαός θυμάται ότι επί διακυβέρνησής του θεσμοθετήθηκε η είσοδος των εταιρειών funds και των servicers στο παιχνίδι αρπαγής εκατοντάδων χιλιάδων κατοικιών και της όποιας άλλης περιουσίας κυρίως των λαϊκών νοικοκυριών.

Το εργατικό κίνημα, το κίνημα στις γειτονιές πρέπει να πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Για να μην περάσουν τα πάντα σε τράπεζες και funds και μέσω αυτών να συγκεντρώνεται ο πλούτος, για θεσμοθέτηση ακατάσχετου πρώτης λαϊκής κατοικίας, για κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από το 2015 ως σήμερα, καθώς και του πλαισίου που αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την ποινικοποίηση παρεμπόδισής τους και τις κατασχέσεις, για διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, κράτος, ΔΕΚΟ, απαιτείται ανατροπή του πλαισίου της αντιλαϊκής πολιτικής με συνολική διαγραφή του δημόσιου χρέους, κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, εθνικοποίηση των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, με πλήρη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιτροπή Πρέβεζας της περιφερειακής κίνησης ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡ.Π.Η) καλεί στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης τη Τετάρτη 21/6 στις 11:30 πμ έξω από τα δικαστήρια.

η επιτροπή Πρέβεζας της περιφερειακής κίνησης

ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο

ΑΡ.Π.Η

Προηγούμενο Άρθρο

Άκαρπη η πρώτη γενική συνέλευση του ΠΑΣ Πρέβεζα παρουσία του δημάρχου Πρέβεζας (video)

Επόμενο Άρθρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...