Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023, 9:48

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης: Δυτική Πύλη & Νεκρόπολη

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ… η ΔΥΤΙΚΗ ΠΥΛΗ του τείχους της Νικόπολης αποτελούσε την κύρια και εντυπωσιακότερη είσοδο της πόλης. Εδώ κατέληγε ο δρόμος με αφετηρία το λιμάνι της στις ακτές του Ιονίου (Κόμαρος, σ. Μύτικας) και εδώ ξεκινούσε η λεωφόρος (decumanus maximus) που διέσχιζε την πόλη από Δ προς Α και οδηγούσε τον επισκέπτη στο κέντρο της, στην Αγορά (Forum).
Η πύλη ήταν μνημειακή: διέθετε τρία τοξωτά ανοίγματα, ένα κεντρικό για την κίνηση των τροχοφόρων και δύο πλαϊνά, στενότερα, για τη διέλευση των πεζών και πλαισιωνόταν από δύο ημικυκλικούς πύργους.
Πάνω από την πύλη περνούσε ο αγωγός του Υδραγωγείου, η διαδρομή του οποίου συνέχιζε προς Ν πάνω σε πεσσούς, παράλληλα με το τείχος.
Εσωτερικά της πύλης υπήρχαν επιβλητικά Νυμφαία, δημόσιες δηλ. κρήνες.
Εξωτερικά της πύλης εκτείνεται η ΔΥΤΙΚΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ, εντυπωσιακή σε έκταση και αριθμό μαυσωλείων αλλά ελάχιστα ερευνημένη σήμερα. Λίγα μέτρα από την πύλη διατηρούνται τρία μαυσωλεία, συλημένα από παλιά.
Σε επαφή με το τείχος ερευνήθηκαν περισσότεροι από 160 τάφοι, είτε πλινθόκτιστοι κιβωτιόσχημοι είτε πώρινες σαρκοφάγοι είτε θήκες με τεφροδόχα αγγεία. Συχνά, για εξοικονόμηση χώρου, τάφοι κτίζονται ο ένας πάνω στον άλλο ενώ κάποιοι οικογενειακοί φιλοξενούσαν έως και 13 νεκρούς.
Οι τάφοι χρονολογούνται από τον 2ο έως τον 4ο αι. μ.Χ.
Δείτε όλα τα “Γνωρίζετε ότι …” εδώ: https://nicopolismuseum.gr/education/doyouknow/
Πηγή: nicopolismuseum.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Έτοιμες προς δημοπράτηση τρεις μελέτες για το Open mall από το Δήμο Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Προβληματισμός για την επιστροφή στα γήπεδα – Πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...