Τρίτη 24 Ιουνίου 2025 - 9:08

Μονολίθι: Από ποδηλατόδρομο… σε πεζόδρομο με παγκάκια – Κανένα χρονοδιάγραμμα για αποκατάσταση

Διπλή ήταν η παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για την κατάσταση στο Μονολίθι με την χάραξη και την κατασκευή τμήματος ποδηλατοδρόμου. Και αποκαλυπτικές οι απαντήσεις καθώς παρά την ρητή δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής για αλλαγή χάραξης και αποκατάσταση της παραλίας στο Μονολίθι, σήμερα η μελέτη για το πρώτο δεν έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί ενώ για την αποκατάσταση δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα.. Μάλιστα εξετάζεται η μετατροπή του ποδηλατοδρόμου που έχει γίνει στην παραλία σε πεζόδρομο με… παγκάκια για αναψυχή.

Το θέμα τέθηκε από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει αναλύθηκαν από τον περιφερειακό σύμβουλο Θοδωρή Κορωναίο και από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης όπου αναπτύχθηκε το θέμα από τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Κωτσαντή.

Το βασικό ζητούμενο, μετά την διακοπή των εργασιών στην παραλία, είναι η απομάκρυνση όλων των υλικών και η αποκατάστασή της καθώς τα προβλήματα είναι ήδη πολύ σοβαρά.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών που αντιδρά στο συγκεκριμένο έργο τοποθετήθηκε η κ. Χριστίνα Κριτσιμά η οποία τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της ακτής μετά την αλλοίωση που έχει υποστεί.

«Η παραλία έχει τραυματιστεί και δεν ξέρουμε αν αυτό μπορεί να αποκατασταθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά καθώς άνοιξαν ορύγματα και έχουν μεταφερθεί αδρανή και βράχια. Ζήτησε να αφαιρεθούν οι ογκόλιθοι και τα αδρανή μέρος των οποίων έχουν διασκορπιστεί ήδη στην παραλία. Ανέφερε δε ότι μεγάλο τμήμα της παραλίας έχει μετατραπεί σε γεωτεμάχιο ενώ καλύπτεται από καλάμια που διασκορπίστηκαν με ορατό τον κίνδυνο να μετατραπεί η παραλία σε καλαμιώνα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου

Τη θέση της Περιφέρειας για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σχετικά με το έργο στην παραλία της Πρέβεζας παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, Στράτος Ιωάννου, υποστηρίζοντας ότι όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν δοθεί και πως η υλοποίηση του έργου έγινε με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί «περιβαλλοντικού εγκλήματος», ο κ. Ιωάννου αρνήθηκε κατηγορηματικά τον όρο, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιείται από όσους «δεν τους αρέσει αισθητικά» το έργο. Τόνισε επίσης πως οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα αφορούν το αρχικό στάδιο κατασκευής, με σκοπό –όπως είπε– τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων.

«Το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας σειρά φωτογραφιών από την παραλία με το έργο σε εξέλιξη, ώστε –όπως υποστήριξε– να αποδείξει πως η τελική του εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική.

Σχετικά με τις πέτρες που παρασύρθηκαν στην παραλία, επεσήμανε ότι πρόκειται για αστοχία του εργολάβου και όχι για αποτέλεσμα εσφαλμένου σχεδιασμού. Παράλληλα, διέψευσε πως στην περιοχή εξυπηρετούνται επιχειρηματικά συμφέροντα, υπογραμμίζοντας ότι η ευρύτερη ζώνη είναι δημόσια και δημοτική.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αλλαγής της αρχικής χάραξης του έργου, εξηγώντας ότι επελέγη ως «σολομώντεια λύση» μπροστά στον κίνδυνο προσφυγής με ασφαλιστικά μέτρα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή του έργου. «Αντί να ρισκάρουμε την οριστική διακοπή, αποφασίσαμε την αλλαγή της χάραξης για να σωθεί το έργο», σημείωσε.

Όσον αφορά τα υλικά που έχουν μεταφερθεί στην παραλία, ξεκαθάρισε πως δεν μπορούν να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει κόστος, και γι’ αυτό θα πρέπει να εξεταστεί μέσω μελέτης πού και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν.

«Ό,τι έγινε, έγινε με μελέτες και αδειοδοτήσεις. Αν υπήρξαν λάθη στις αδειοδοτήσεις, να απευθυνθείτε στους αρμόδιους. Δεν μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση χωρίς σχετική μελέτη αποκατάστασης», πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, επιμένοντας πως το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς –όπως είπε– «η αξία του θα φανεί μετά από μερικές δεκαετίες».

Αλ. Καχριμάνης: «Το έργο δεν έχει πρόβλημα – Κάνω έκκληση για υπομονή»

Τη στήριξή του στο έργο ανάπλασης στην παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά εκείνο που προέχει είναι να μη χαθεί το έργο.

Όπως τόνισε, η Περιφέρεια έχει προχωρήσει σε καθαρισμό ολόκληρης της πλαγιάς, καθώς και των αυλακιών της περιοχής, παρά το γεγονός ότι αυτές οι παρεμβάσεις δεν ήταν τυπικά στην αρμοδιότητά της. «Καθαρίσαμε όλα τα αυλάκια χωρίς να είναι δική μας δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην επιλογή της «σολομώντειας λύσης» για την εξέλιξη του έργου, επισημαίνοντας ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για την εκπόνηση νέας μελέτης που θα επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών χωρίς περαιτέρω εμπόδια. Ωστόσο, επεσήμανε πως η μετατόπιση του έργου περιλαμβάνει δύσκολα στάδια και απαιτεί νέα πρόταση.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα σημεία του έργου, ο Περιφερειάρχης εξήγησε πως το τμήμα από τον Μύτικα έως το Μονολίθι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν ευχάριστο χώρο αναψυχής με παγκάκια για τους πολίτες. «Στο τμήμα αυτό περπατάνε ήδη… να βάλουμε παγκάκια. Το Μονολίθι είναι μια λαϊκή παραλία», δήλωσε.

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα σημεία του έργου που δεν έχουν ολοκληρωθεί στην παραλία σημείωσε πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως πεζόδρομοι, διατηρώντας έναν ήπιο και φιλικό προς τους πολίτες χαρακτήρα.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Καχριμάνης απηύθυνε έκκληση για υπομονή από την πλευρά των πολιτών, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τη δρομολόγηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος μίλησε για κωλυσιεργία της περιφερειακής αρχής, ανέφερε ότι υπάρχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Στέφανος Ζούμπας παρέπεμψε την Περιφερειακή Αρχή στην πρόταση του ΤΕΕ και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πράξη όσα είχαν αποφασιστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Γιώργος Πρέντζας στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι αυτό που προκύπτει είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν θέλει να αλλάξει την χάραξη, ούτε να αποκαταστήσει την παραλία όπου τώρα… σχεδιάζει παγκάκια!

Ο Σπύρος Υφαντής από τους Ορίζοντες Ηπείρου ανέφερε ότι προκύπτει πως σοβαρά προβλήματα στο έργο παρά τις δεσμεύσεις για αλλαγές.

«Δεν δεσμεύομαι για τίποτα.. Αγωνίζομαι για σολομώντεια λύση»… ήταν η απάντηση που έδωσε ο Περιφερειάρχης στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η μελέτη για την αλλαγή χάραξης στον ποδηλατόδρομο γίνεται όμως ακόμη δεν έχει εγκριθεί.

Πηγή: epiruspost.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Στην προημιτελική φάση του πανελλήνιου Πρωταθλήματος η ομάδα κορασίδων του ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΥ

Επόμενο Άρθρο

Συγχαρητήριο μήνυμα της Διευθύντριας της Δ.Δ.Ε. Πρέβεζας Φανής Μπισκανάκη και της Ο.Ε.Σ.Α.Δ. Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...