Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 16:47

K.K.E: Συνδικαλιστικές διώξεις στο έδαφος τραγικών ελλείψεων στο Γ. Ν. Πρέβεζας

Με την με αρ. πρωτ. 4383/ με ημερομηνία 08/05/2020 του διοικητή του νοσοκομείου Πρέβεζας με θέμα: «ανάθεση καθηκόντων προϊσταμένων σε υπαλλήλους της Νοσηλευτικής υπηρεσίας του Γ. Ν. Πρέβεζας», η οποία ισχύει από 11-5-2020, αποφασίστηκε η καθαίρεση τριών προϊσταμένων νοσηλευτριών κλινικών και μιας προϊσταμένης νοσηλεύτριας υποδιεύθυνσης.

Όλες υπηρετούσαν στις παραπάνω θέσεις με τοποθέτηση, με πράξη της Διοίκησης, για περισσότερα από 10 έτη, έχοντας έκαστη πάνω από 30 έτη υπηρεσίας και μέχρι την ανωτέρα απόφασή τα ασκούσαν αποδεδειγμένα επιμελώς και προσηκόντως όπως αποδεικνύεται από τους υπηρεσιακούς φακέλους των συγκεκριμένων εργαζομένων στους οποίους δεν υπάρχει ούτε μια έγγραφη αναφορά για το αντίθετο.

Αφού οι παραπάνω εργαζόμενοι από τις θέσεις τους κατέβαλαν τα αδύνατα προκειμένου να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις λόγω της πανδημίας και παρά τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα και ενώ διεκδικούσαν ως συνδικαλιστές καλύτερες συνθήκες εργασίας, αποπέμφθηκαν από τις θέσεις τους.

Εντελώς ξαφνικά και όταν η επιδημιολογική κρίση άρχισε να δείχνει σημάδια ύφεσης οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, αποπέμφθηκαν από τις θέσεις τους. Η πράξη αυτή συνιστά μια πρωτοφανή συνδικαλιστική δίωξη, μιας και οι δύο προϊσταμένες τμημάτων που αποπέμφθηκαν είναι μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων. Πρόκειται για μια εντελώς παράνομη ενέργεια από την πλευρά της διοίκησης. Μάλιστα προκειμένου να δικαιολογηθεί το παράνομο των ενεργειών της, η διοίκησης προέβη και σε άλλες παράνομες ενέργειες, τις οποίες μάλιστα μνημονεύει στην ως άνω αναφερόμενη απόφασή της και οι οποίες από πουθενά δεν προβλέπονται, όπως π.χ. από τα αναφερόμενα, εμπιστευτικά έγραφα αξιολόγησης τομέων, δηλώσεις ενδιαφερομένων της 25-4-2020, ακροάσεις ενδιαφερομένων. Αντικειμενικά στοιχεία της αξιολόγησης αποτέλεσαν ανώνυμες αναφορές ασθενών, συνοδών και εργαζομένων προς την διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας, δηλαδή αναπτύχθηκε μια πρακτική αξιολόγησης μέσω «κουκουλοφόρων μαρτύρων».

Οι διώξεις αυτές συνοδεύτηκαν και από προσωπική δημοσίευση της διευθύντριας της νοσηλευτικής υπηρεσίας την 12η Μάη, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, σε τοπικά ΜΜΕ της Πρέβεζας, με ξεκάθαρη στόχευση το σωματείο εργαζομένων με διχαστικές και τρομοκρατικές για το νοσηλευτικό προσωπικό διατυπώσεις όπως «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που δεν υποκύπτουν σε τραμπουκισμούς, εκβιασμούς και προβοκάτσιες και θέλουν να σπάσουν τα αποστήματα που ταλανίζουν χρόνια τη Νοσηλευτική Υπηρεσία.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους γυρίζουν την πλάτη στους γραφικούς, τους δήθεν δημοκράτες, που βάλλουν ενάντια σε όλους όσους μιλάνε με νοσηλευτικό και όχι με συνδικαλιστικό έργο», καταδεικνύοντας τον χαρακτήρα των διώξεων ως απαλλαγή από «τραμπούκους, αντιδημοκράτες συνδικαλιστές»

Οι ενέργειες αυτές της διοίκησης σε συντονισμένο σχεδιασμό και υλοποίηση με την διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας, συνιστούν ξεκάθαρη συνδικαλιστική δίωξη με στόχο τη συνολική συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και ταυτόχρονα προδήλως παράνομη πράξη. Ενάντια στις συγκεκριμένες διώξεις έχουν γίνει κινητοποιήσεις που έχουν λάβει παμπρεβεζιάνικο χαρακτήρα με τη συμμετοχή του συνόλου των συνδικαλιστικών φορέων της πόλης και έχουν δημοσιευτεί καταγγελίες από την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ, από μια σειρά εργατικών κέντρων και δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων.

Επιπλέον ενημερώνουμε τον κύριο Υπουργό πως στο νοσοκομείο Πρέβεζας από το μήνα Μάιο εργάζονται μόνο δύο αναισθησιολόγοι, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να μένει χωρίς εφημεριακή κάλυψη από αναισθησιολόγο 10 ημέρες το μήνα, πράγμα που καθιστά επισφαλή την εφημέρευσή του. Το γεγονός αυτό αποτελεί μόνο μια ακραία έκφραση της σοβαρής υποστελέχωσης του νοσοκομείου τόσο σε ιατρικό όσο και σε παραϊατρικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, σοβαρά προβλήματα στην εφημεριακή κάλυψη υπάρχουν και στο Παθολογικό τμήμα μιας και οι παθολόγοι εδώ και πολλούς μήνες καλύπτουν το πρόγραμμα εφημέρευσης με εντέλλεσθε, διότι είναι μόνο τρεις, ένας εκ των οποίων κοντά στην σύνταξη. 15 τουλάχιστον ημέρες δεν εφημερεύει ορθοπεδικός διότι στο νοσοκομείο εργάζονται μόνο δύο. Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν επίσης και στη νοσηλευτική υπηρεσία. Συγκεκριμένα παρατηρείται συχνά το φαινόμενο νοσηλευτές που εργάζονται σε τμήματα που νοσηλεύουν ιδιαιτέρως ευπαθείς ασθενείς, όπως οι νεφροπαθείς, να μετακινούνται για μία βάρδια από το τμήμα τους για να αντιμετωπίσουν ύποπτους για COVID 19 ασθενείς. Επιπλέον να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο νοσοκομείο Πρέβεζας δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη. Αντίθετα υπάρχουν μια σειρά ελαστικά εργαζόμενοι σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα, που από τον Σεπτέμβριο αρχίζουν να λήγουν οι συμβάσεις τους και απολύονται.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στις εξαιρετικά φθαρμένες εγκαταστάσεις του νοσοκομείου το οποίο δεν είναι απλά παλαιό κτίριο (από το 1972), αλλά είναι και πλημμελώς συντηρημένο με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1) Τι μέτρα θα λάβει ενάντια στις παράνομες συνδικαλιστικές διώξεις-καρατομήσεις των τεσσάρων εργαζομένων-συνδικαλιστών του νοσοκομείου Πρέβεζας;

2) Πως θα αποκαταστήσει άμεσα το σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του νοσοκομείου Πρέβεζας λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, παθολόγων και των επικείμενων απολύσεων συμβασιούχων;

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Λαμπρούλης Γιώργος

Προηγούμενο Άρθρο

Κραυγή απόγνωσης από τα ΑμΕΑ για τις θαλάσσιες ράμπες

Επόμενο Άρθρο

Σεμινάριο για τον Covid-19 από τον ΕΦΕΤ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...