Η ταινία του Χαράλαμπου Τσόκα θα προβληθεί στον κινηματογράφο «Ορφέας» την Παρασκευή 28 Μαρτίου.
Στον Πύργο θα προβληθεί η ταινία του Χαράλαμπου Τσόκα «Θυσία» στην οποία συμμετέχει ο Νίκος Λαϊνόπουλος στο ρόλο του ποιητή Κωνσταντίνο Καρυωτάκη. Συγκεκριμένα, η προβολή της θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο «Ορφέας» την Παρασκευή 28 Μαρτίου και ώρα 21:30, με γενική είσοδο 5 ευρώ.
Η συγκλονιστική ιστορία της ταινίας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, και αποτελεί μεταφορά του βιβλίου «Το ρολόι μέσα στο σύννεφο» του Απόστολου Τάσση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μελάνι». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, στην προβολή της ταινίας θα παρευρεθεί ο συγγραφέας και άλλοι συντελεστές.
Η υπόθεση της ταινίας
Η ζωή δυο νέων ανθρώπων, του Θεόφιλου Παπαγεωργίου και Κικής Καστάνη που προσπαθούν να κρατήσουν τα όνειρά τους ζωντανά, ενώ η μοίρα τους έχει τάξει να γίνουν ήρωες. Ο Θεόφιλος Παπαγεωργίου, φιλόλογος, παλικάρι 28 ετών, χειριζόμενος το πολυβόλο, έπεσε στην πρώτη γραμμή, όταν οι Ιταλοί επιτέθηκαν στον παραλιακό τομέα προκάλυψης στην Θεσπρωτία. Η Κική Καστάνη, φιλόλογος κι αυτή, ίσως η πρώτη Πρεβεζάνα γυναίκα φιλόλογος, νέα κοπέλα, μονάκριβη και πολυαγαπημένη, έτρεχε στα χωριά για βοήθεια του άμαχου πληθυσμού, όταν θερίστηκε από τα γερμανικά στούκας.
Η ταινία καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1912 μέχρι το 1952 και αφηγείται δραματικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην Πρέβεζα και σφραγίσθηκαν από τον έρωτα, το θάνατο και τον πόλεμο.
Η απελευθέρωση της Πρέβεζας το 1912 και η αποτίναξη του Τούρκικου ζυγού. Ο εθνικός διχασμός. Η Μικρασιατική καταστροφή. Η πυρπόληση της Σμύρνης. Ο ξεριζωμός και η νέα πατρίδα στα χωριά που έχτισαν γύρω από την Πρέβεζα. Ο ερχομός και ο θάνατος του ποιητή που βάφτισε αυτή την πόλη. Η αλληγορία της ιστορίας του ποιήματος «ΠΡΕΒΕΖΑ».
Η ζωή και η καταγωγή του πρύτανη του πολυτεχνείου το 1974 Κων. Κονοφάγου. Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940. Η πορεία προς το μέτωπο. Οι βομβαρδισμοί της Πρέβεζας. Η τραγωδία του άμαχου πληθυσμού. Η τραγική ιστορία της οικογένειας του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χαράλαμπου Καστάνη.
Ο ρόλος του Καρυωτάκη
Στην ταινία συμμετέχει και ο Νίκος Λαϊνόπουλος, που υποδύεται τον ποιητή Κωνσταντίνο Καρυωτάκη, ο οποίος καταφθάνει στην Πρέβεζα στις 18 Ιουνίου 1928, μετά από δυσμενή μετάθεση. Η θέση εργασίας του ήταν στη Νομαρχία Πρεβέζης, στο Γραφείο Εποικισμού και Αποκαταστάσεως Προσφύγων. Η σκηνή της άφιξης του Καρυωτάκη είναι γυρισμένη στο Σεϊτάν Παζάρ, όπου διατηρείται ακόμα το σπίτι που νοίκιασε και έμεινε τις 32 τελευταίες μέρες της ζωής του. Εκεί συγγράφει και το ποίημά του με τίτλο «Πρέβεζα» στο οποίο φωτογραφίζει την καθημερινότητα της μικρής αυτής πόλης στις αρχές του 20ού αιώνα. Η ταινία αφηγείται ακόμα τη συνάντηση του Καρυωτάκη με τον νεαρό τότε Κωνσταντίνο Κονοφάγο, μετέπειτα Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Υπουργού Βιομηχανίας στην Κυβέρνηση Καραμανλή (1974 -1977).
Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Χαράλαμπος Τσόκας ζει και εργάζεται στη Σουηδία. Διευθύνει τη Σχολή Κινηματογράφου στην παλιά πόλη (Gamla Stan) της Στοκχόλμης Master Olofsgården, ιδρυτής της οποίας ήταν ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης Ingmar Bergman.
Μετά τις ταινίες «Η δική μας Μαρία Κάλλας» και «Βίος και πολιτεία του αληθινού Γιώργη Ζορμπά», επανέρχεται με ένα ακόμη πιο φιλόδοξο εγχείρημα. Να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μια συγκλονιστική ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Η ταινία είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή, που χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε αποκλειστικά από τους εμπνευστές και δημιουργούς της, το συγγραφέα του βιβλίου Απόστολο Τάσση και το σκηνοθέτη Χαράλαμπο Τσόκα, με την πολύτιμη βοήθεια κινηματογραφικού συνεργείου από τη Σουηδία, συνεργατών του Χαράλαμπου Τσόκα και με τη συμμετοχή ογδόντα ηθοποιών από διάφορα θεατρικά εργαστήρια και ομάδες των πόλεων της Πρέβεζας, της Καλαμάτας των Ιωαννίνων και άνω των χιλίων εθελοντών.
Σκηνοθεσία: Χαράλαμπος Τσόκας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Reter Ostlund
Μουσική: Πέτρος Τσολάκης
Πρωταγωνιστούν: Μυρτώ Καμβυσίδη, Χρήστος Ζερίτης, Περικλής Σταύρου, Δώρα Μπάλλα, Νίκος Λαϊνόπουλος, ενώ σε ένα χαρακτηριστικό ρόλο – έκπληξη εμφανίζεται ο Διονύσης Ζάχος.
Πηγή: ilialive.gr