Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 8:01

Hellas EMTky Επιστολή Παρέμβασης στο Υπουργείο Υγείας

Επιστολή Παρέμβασης Στο Υπουργείο Υγείας, Καλώντας σε ανοιχτό διάλογο για τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας. Το Πανελλήνιο Σωματείο Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας Hellas EMTky απέστειλε επιστολή προς…

Υπουργό Υγείας, Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, τους Υφυπουργούς Υγείας, Γενικούς Γραμματείς αλλά και το Ε.Κ.Α.Β. καθώς και στην Π.Ο.Π. Ε.Κ.Α.Β.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Μετά τα τελευταία γεγονότα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στον χώρο της υγείας και ιδιαιτέρα σε ότι αφορά τις διακομιδές ασθενών από το Ε.Κ.Α.Β. και τα Κέντρα Υγείας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα παρακάτω :

  • Τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας έχουν την ιδιαιτερότητα να εκτελούν εντολές που δέχονται είτε από τους εφημερεύοντες ιατρούς των Κέντρων Υγείαςείτε από το Ε.Κ.Α.Β.
    • Τον επιχειρησιακό συντονισμό και την εποπτεία της εργασίας μας την ασκεί το Ε.Κ.Α.Β. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.3984/2011 και του άρθρου 29 του Ν. 4633/2019.
    • Στην πλειονότητά τους είναι στελεχωμένα από Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρου.
  • Καθήκον τους είναι η άμεση παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας στους ασθενείς απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών (π.χ. νησιών και ορεινών περιοχών) τις οποίες το Ε.Κ.Α.Β. αδυνατεί να καλύψει.
  • Τα τελευταία γεγονότα και η σχετική παραφιλολογία θίγουν την αξιοπρέπεια ολόκληρου του κλάδου μας που κάθε μέρα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες του συστήματοςκαθότι χρόνια τώρα διεκδικούμε την ένταξή μας στο Ε.Κ.Α.Β. προκειμένου να αρθούν οι αδικίες που υφιστάμεθα και πρωτίστως να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα συντονισμού, με αρνητική, πολλές φορές, έκβαση για την υγεία των ασθενών. (Σας έχουμε ενημερώσει στο παρελθόν με σχετικά έγγραφα).
  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, λόγω της υποστελέχωσης και λόγω κενών στον κανονισμό, είναι ότι ενεργούμε τις περισσότερες φορές ως μονάδες σε αντίθεση με τους συναδέλφους μας του Ε.Κ.Α.Β.(Ο διασώστης είναι μόνος του, πρέπει να φροντίσει τον ασθενή, να οδηγεί το ασθενοφόρο και παράλληλα να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του κατά τη διακομιδή) με τον όποιο κίνδυνο για την έκβαση του περιστατικού.

Προκειμένου να δοθούν άμεσες λύσεις στο χώρο της προνοσοκομιακής φροντίδας προτείνουμε:

  1. Άμεση ένταξη τον Πληρωμάτων Ασθενοφόρου των Κέντρων Υγείας στο Ε.Κ.Α.Β.
    2. Άμεση μονιμοποίηση τον συμβασιούχων – επικουρικών συναδέλφων μας.
    3. Αναδιάρθρωση των υγειονομικών χαρτών στην προνοσοκομιακή φροντίδα με βάση την απόσταση και τις πληθυσμιακές ανάγκες.
    4. Θεσμικό πλαίσιο στις μετατάξεις – μεταθέσεις – μετακινήσεις – αποσπάσεις των Πληρωμάτων με μοριοδότηση που θα αφορά την υπηρέτηση μακριά από τον τόπο συμφερόντων, κοινωνικά κριτήρια κτλ.
    5. Καταμέτρηση των οργανικών κενών και προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας.
Προηγούμενο Άρθρο

Τι δήλωσαν φορείς και επιχειρηματίες στην κάμερα του ON TV για την 2η έκθεση τροφίμων και γαστρονομίας (video)

Επόμενο Άρθρο

Πρώτη ομιλία του Βουλευτή Ν.Πρέβεζας κου Σπύρου Κυριάκη στη Βουλή των Ελλήνων

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...