Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 6:36

Erasmus+ Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Σικελία

Στο  όμορφο  Gangi  της Σικελίας ταξίδεψε αντιπροσωπεία μαθητών οι Θεμιστοκλής Αργυρός, Γεώργιος Γεωργατσέλος, Ιωάννης Καράμπελας από την Β’ Τάξη και  Δημοσθένης  Γιαννούλης από την Γ΄ Τάξη και μέλη της  παιδαγωγικής ομάδας, η Διευθύντρια του σχολείου και συντονίστρια  του προγράμματος κ. Βαρβάρα Ζαντραβέλη και οι εκπαιδευτικοί κ. Αγγελική Ευαγγέλου και κ. Θάλεια Βαγγέλη. Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της δεύτερης διακρατικής συνάντησης μαθητών και εκπαιδευτικών του Προγράμματος  Erasmus+ « Eco-herit@ge matters».

Στόχος του προγράμματος η ευαισθητοποίηση σε θέματα οικολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς  ,η εστίαση της προσοχής των μαθητών στην αξία της Φύσης και η καλλιέργεια της ανάγκης για το σεβασμό και προστασία της. Τελικό προϊόν θα αποτελέσει οικοτουριστικός οδηγός από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία προβάλλοντας τους θησαυρούς μας με πρώτο σταθμό την Πρέβεζα και τον Αμβρακικό Κόλπο.    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν σε εργαστήρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχέση με τα παραπάνω θέματα στο Gangi αλλά και στα γύρω χωριά, που ανήκουν στο Γεωπάρκο της περιοχής και αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς υπό την αιγίδα της Unesco καθώς και στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο.

Οι δράσεις περιλάμβαναν:

Τελετή υποδοχής στο Δημαρχείο του Gangi (Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο της πόλης, τον Διευθυντή του σχολείου  I.C. “F. P. Polizzano” και τους Ιταλούς εταίρους, εθνικοί ύμνοι όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα χωρών ,μουσική εκδήλωση από συγκρότημα του Gangi  με ταραντέλες και  μουσικά κομμάτια παιγμένα από τους μαθητές του ιταλικού σχολείου). Αξίζει να σημειωθεί ότι γεύση από Πρέβεζα έφτασε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου του Gangi με εικόνες – παρουσιάσεις και βίντεο της περιοχής μας –  και δώρα που αποδόθηκαν στο Δήμαρχο, το Διευθυντή του σχολείου και τους οικοδεσπότες εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ξενάγηση σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην πόλη του Gangi (Chiesa Madre  και κρύπτη με μούμιες μοναχών, παλάτι Bongiorno, μόνιμη έκθεση έργων ζωγραφικής του Gianbecchina). Προσφορά εικόνας του Ιησού Χριστού, δώρο από την Ιερά Μητρόπολη Πρέβεζας προς τον Αιδεσιμότατο του Ναού.Περιβαλλοντικό-οικολογικό ταξίδι στο γεωπάρκο Madonie που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων και στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αποτελεί και το επίκεντρο των εργασιών του προγράμματος το οποίο έχουν υιοθετήσει οι Ιταλοί μαθητές για την προβολή και την προστασία του.

Συμμετοχή σε εκστρατεία  καθαρισμού του πάρκου με τσάντες που είχαν κατασκευαστεί με ανακυκλώσιμα υλικά που έφεραν το λογότυπο του προγράμματος Επίσκεψη στο χωριό Polizzi Generosa που ανήκει στο γεωπάρκο Madonie, στο Abies Museum and Madonie Environmental Museum ,ενημέρωση για τα γεωπάρκα της Ευρώπης και για τη χλωρίδα και την πανίδα του πάρκου Madonie.

Πολιτιστικό ταξίδι στο Παλέρμο, την πρωτεύουσα τη Σικελίας. Ξενάγηση  στην Cappella Palatina, που βρίσκεται στο Παλάτσο Ρεάλε (βασιλικό ανάκτορο), και είναι το καλύτερο δείγμα του Βυζαντινο-Αραβο-Νορμανδικού ρυθμού, με εξαίρετης τέχνης ψηφιδωτά και ορθομαρμαρώσεις, στον καθεδρικό ναό του Παλέρμο, στην εκκλησία Μαρτοράνα που είναι προστατευόμενο ιστορικό μνημείο. Επίσκεψη στο Teatro Massimo, γνωριμία με το ιστορικό κέντρο της πόλης και τα παραδοσιακά σικελιάνικα φαγητά στην αγορά Capo.Εκπαιδευτική επίσκεψη-εκδρομή στο Castelbuono, το κάστρο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Francesco Minà Palumbo που εκτός από εντομολογικές, ορνιθολογικές και παλαιοντολογικές συλλογές διαθέτει  ένα τμήμα αφιερωμένο στο «μάννα», ένα στοιχείο που παράγεται ευρέως στην πόλη

Εργαστήρια οικολογικού ενδιαφέροντος, αξιολόγηση εργασιών, άθλημα προσανατολισμού (orienteering). Τελετή λήξης με προσφορά αναμνηστικών δώρων.

Οι εμπειρίες όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ήταν μοναδικές με κορυφαία την επαφή με μαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες, τις σχέσεις που κτίσθηκαν μεταξύ τους αλλά και την αμοιβαία δέσμευση για το σεβασμό και την προστασία των οικολογικών και πολιτιστικών θησαυρών μας.

Ευχαριστούμε θερμά τη Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας , το Δήμο Πρέβεζας , την ιερά Μητρόπολη Πρέβεζας , τους γονείς των μαθητών μας αλλά και όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η παιδαγωγική ομάδα (Βαγγέλη Θ. , Γκουργκούλη Ε.  Γούλα Γ. , Ευαγγέλου Α. ,Κακοσίμου Χ. , Στάθη Α.)

Η Διευθύντρια του σχολείου   

Βαρβάρα Ζαντραβέλη

Προηγούμενο Άρθρο

Καναλάκι: Ποιοι δρόμοι έχουν αποκλειστεί

Επόμενο Άρθρο

”Εξαφανίστηκε” η είσοδος του Καναλακίου από το νερό (βίντεο)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...