Νέο Σύστημα Παρακολούθησης Ποιότητας Ατμόσφαιρας στον Δήμο μας

Ημερομηνία:

spot_img

Ο Δήμος Πάργας μας κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος με την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος ελέγχου της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός δικτύου σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικών ρύπων και περιβαλλοντικών παραμέτρων, με σκοπό την συνεχή και αξιόπιστη καταγραφή δεδομένων που σχετίζονται με τη ρύπανση και τις καιρικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο.

Τι μετρά το νέο σύστημα

Οι σταθμοί μετρούν:

  • Σωματίδια PM1, PM2.5, PM10 (ρύποι που επηρεάζουν την αναπνευστική υγεία)
  • Θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση
  •  Όζον (Ο₃), Διοξείδιο του Αζώτου (ΝΟ₂), Διοξείδιο του Θείου (SO₂), Μονοξείδιο του Άνθρακα (CO), Διοξείδιο του Άνθρακα (CO₂)
  • Υπεριώδη ακτινοβολία (όπου διατίθεται)

Πώς λειτουργεί

Οι σταθμοί της εταιρείας Green Projects (μοντέλο GP LoRa CAQI Station +) είναι πλήρως αυτόνομοι, τροφοδοτούνται από ηλιακό πάνελ και επικοινωνούν μέσω τεχνολογίας LoRaWAN με την κεντρική πλατφόρμα.

Η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων γίνεται αυτόματα και παρουσιάζεται σε διαχειριστικό σύστημα, με δυνατότητα ειδοποιήσεων και εξαγωγής τάσεων.

Τα δεδομένα είναι διαθέσιμα για ανάλυση από τον Δήμο, αλλά και πιθανή μελλοντική δημοσίευση προς τους πολίτες μέσω web ή εφαρμογής.

Στόχοι του έργου

  • Έγκαιρη ανίχνευση επιβλαβών ουσιών στον αέρα
  • Καταγραφή και ανάλυση τάσεων για τεκμηρίωση πολιτικών αντιμετώπισης ρύπανσης
  • Προστασία της δημόσιας υγείας, ειδικά για ευάλωτες ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα)
  • Ανάπτυξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας μέσα από την προσβασιμότητα στα δεδομένα

Οι πρώτοι σταθμοί θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα σημεία με αυξημένη κυκλοφορία ή ευαισθησία (π.χ. σχολεία, πάρκα, κεντρικές αρτηρίες) και σταδιακά θα επεκταθούν σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Ο εξοπλισμός πληροί τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα (CE, βαθμονόμηση, IP65 για εξωτερικούς χώρους) και δεν επιβαρύνει οικονομικά τον Δήμο, καθώς καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το τεχνικό έργο.

Ο Δήμος Πάργας μας επενδύει σε ένα πιο καθαρό μέλλον, με τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Οι δημοσιογράφοι του onprevezanews.gr σας ενημερώνουν 24ωρες το 24ωρο για όλες τις εξελίξεις στην Πρέβεζα, την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον Κόσμο. Υπεύθυνος της ομάδας σύνταξης είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Βασιλειάδης.
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σπύρος Κυριάκης: Ειδική ποσόστωση για τους μαθητές του Δήμου Πρέβεζας που συμμετείχαν φέτος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις!

Υπογράφηκε σήμερα από την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού...

Δήμος Ζηρού: Ένα κρίσιμο ερώτημα για την υγειονομική κάλυψη της περιοχής… άρθρο της Μαρίας Χήτα

Η πρόσβαση στο επείγον περιστατικό δεν μπορεί να εξαρτάται...

Ενημερωτική δράση στο ΚΑΠΗ Φαναρίου για την προστασία των ηλικιωμένων από περιστατικά εξαπάτησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, πραγματοποιήθηκε την...

Β.Α.Μότσαρτ: ”Έτσι κάνουν όλες” – Ζωντανά από την Μετροπόλιταν όπερα της Νέας Υόρκης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας

Σάββατο, 3 Οκτωβρίου  στις 8:00μμ Οι βραβευμένες ζωντανές μεταδόσεις της...