Σάββατο 19 Απριλίου 2025 - 3:44

Το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και το Τμήμα ΓΑΚ Πρέβεζας προκηρύσσουν τον 5ο διαγωνισμό για τη συγγραφή μελέτης για την ιστορία της Πρέβεζας με έπαθλο 1000 ευρώ

Το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και το Τμήμα ΓΑΚ Πρέβεζας προκηρύσσουν τον 5ο διαγωνισμό για τη συγγραφή μελέτης που θα αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα της Ιστορίας της Πρέβεζας από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Ο διαγωνισμός διενεργείται με σκοπό την επιλογή της καλύτερης μελέτης, στον ή τη συγγραφέα της οποίας θα απονεμηθεί χρηματικό έπαθλο ποσού χιλίων ευρώ (1.000 €). Επιπλέον, οι μελέτες που θα κριθούν άξιες δημοσίευσης, θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο υπό τον τίτλο «Ψηφίδες Ιστορίας της Πρέβεζας ε΄» με τη φροντίδα του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις, όπως έγινε και με τις μελέτες των προηγούμενων τεσσάρων διαγωνισμών. Η επιλογή της καλύτερης μελέτης θα γίνει από Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται (κατ’ αλφαβητική σειρά) από τους:

1. Δημοσθένη Αρ. Δόνο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Goethe Φρανκφούρτης,

2. Κωνσταντίνο Φ. Δουκάκη, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου,

3. Γεώργιο Κ. Λιακόπουλο, ιστορικό-οθωμανολόγο του Ινστιτούτου Max Planck της Ιένας,

4. Παναγιώτα Τζιβάρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και

5. Θανάση Χρήστου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Όροι του διαγωνισμού

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν πτυχιούχοι και προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές ελληνικών ή ξένων Πανεπιστημίων.

Οι επιστημονικές μελέτες που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό θα πρέπει να είναι πρωτότυπες και βασισμένες σε αρχειακό υλικό (δημοσιευμένο ή ανέκδοτο) ή άλλες πηγές, να είναι αυτοτελείς, αδημοσίευτες και γραμμένες στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα. Η πρωτοτυπία μπορεί να έγκειται είτε στο θέμα της μελέτης είτε και στη μεθοδολογική προσέγγισή του, υπό την έννοια της κατάθεσης νέων στοιχείων ή μιας νέας οπτικής επί ενός συγκεκριμένου ζητήματος της ιστορίας της Πρέβεζας. Οι μελετητές οφείλουν να γνωρίζουν και να ακολουθούν τους καθιερωμένους επιστημονικούς κανόνες ως προς τη χρήση των πηγών και της βιβλιογραφίας. Ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα της βιβλιογραφίας, θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα λογοκλοπής. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ενδεικτικά κριτήρια τυπικής και ουσιαστικής αξιολόγησης των μελετών.

Καταληκτική ημερομηνία 28.2.2026.

Προηγούμενο Άρθρο

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Ν. Πρέβεζας -9 Απρίλη απεργούμε – Συγκέντρωση 10:30 στα Δικαστήρια

Επόμενο Άρθρο

Συλλυπητήρια επιστολή για τον θάνατο του Αθανάσιου Φιλλιακούδη απο την Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...