Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 0:11

9 ΜΑΗ 2020 – Συμπληρώνονται 75 χρόνια απ’ την ημέρα που ηττήθηκε η ναζιστική Γερμανία

75 χρόνια πριν ο ναζισμός τσακίζεται στα χέρια του Κόκκινου Στρατού . Το τέλος του πολέμου και η ήττα των φασιστών έρχεται με τη καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης , του κόκκινου στρατού αλλά και των λαϊκών εθνικοαπελευθερωτικών-αντιφασιστικών  κινημάτων στην Ευρώπη και σε  όλο τον κόσμο με πρωταγωνιστικό ρόλο των κομμουνιστών. Ο ελληνικός λαός  πλήρωσε τεράστιο τίμημα με τεράστιο ποσοστό νεκρών με βάση το πληθυσμό του .

Με τη κατάρρευση των ανατολικών χωρών  προσπαθούν να μας πείσουν για το λεγόμενο “τέλος της ιστορίας” και έχουν  ξεκινήσει εδώ και χρόνια ένα  αντικομμουνιστικό παραλήρημα με το οποίο προσπαθούν  να σβήσουν  απ’ τη συλλογική μνήμη το χρέος ολόκληρης της ανθρωπότητας  στη πρώτη προσπάθεια σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Σε αυτά τα  πλαίσια η  Ευρωπαϊκή  Ένωση αναγορεύει τη σημερινή ημέρα σε «ημέρα Ευρώπης»,  εξισώνει το ναζισμό με το κομμουνισμό ενώ την ίδια ώρα στηρίζει έμπρακτα τους ναζί στην Ουκρανία.

Σήμερα σε μια περίοδο βαθιάς  καπιταλιστικής κρίσης που αποκτά χαρακτήρα οικονομικό-υγειονομικό οι  κατακτήσεις του εργατικού  κινήματος σε ανατολή  και δύση γίνονται θυσία στο Μολώχ του κεφαλαίου και των τραπεζών. Το κοινωνικό κράτος παρουσιάζεται ως χάρη και όχι ως κατάκτηση.

Κυβέρνηση-κεφάλαιο-Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εφεδρείες τους αλλά και όλος ο αντιδραστικός συνασπισμός εξουσίας σε κάθε χώρα  θέλουν να μετακυλήσουν τη κρίση στις πλάτες των λαών και όχι στο κεφάλαιο. Σε αυτή τους την επιδίωξη θα επιστρατεύσουν τους φασίστες  αλλά θα μετασχηματίζονται και οι ίδιοι ραγδαία σε φασιστική κατεύθυνση για να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους .

Δε θα τους αφήσουμε ούτε  τώρα. Η ιστορία και τα γεγονότα δεν είναι σενάρια ώστε να ξαναγράφονται. Θα  γράψουμε την ιστορία  στο δρόμο του αγώνα για την απελευθέρωση της εργαζόμενης πλειοψηφίας , των λαών και της φύσης  από  τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Οι κατακτήσεις δεν είναι χάρες για να ανακαλούνται. Θα παλέψουμε για νέες κατακτήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας .

Διδασκόμαστε από τη μεγάλη νίκη ενάντια στο Γ Ράιχ αλλά και την ουσιαστική συμβολή των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ στη μάχη που έδωσε  ο λαός  μας  ενάντια στους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

η δημοτική κίνηση

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας

Προηγούμενο Άρθρο

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας – Όταν τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή πρέπει να τιμωρούνται !

Επόμενο Άρθρο

Καταγγελία του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...