Τουρκία: Γιατί η κίνηση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο την εξόργισε

Ημερομηνία:

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσουν σε μερική άρση της εξαγωγής μη φονικών όπλων -non lethal weapons*- προς την Κυπριακή Δημοκρατία, θεωρείται μια απόφαση βαρύνουσας σημασίας. Πρόκειται για την επίσημη αλλαγή της πολιτικής που ακολουθούσε η Ουάσιγκτον επί 33 χρόνια.

Όσο κι αν η μερική άρση στην εξαγωγή αμερικανικών όπλων προς την Κύπρο αφορά μεταξύ άλλων δακρυγόνα και αστυνομικά κλομπ, η αλλαγή στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών σηματοδοτεί την απόφαση της Ουάσιγκτον να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Άγκυρα ότι θα πρέπει να τερματιστεί η επιθετικότητα που κινδυνεύει να γίνει η σπίθα για την ανάφλεξη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η απόφαση της αμερικανικής πλευράς εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση η οποία εμμέσως απείλησε ότι θα προχωρήσει σε εξοπλισμό του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα με οπλικά συστήματα, κίνηση στην οποία προβαίνει ούτως ή άλλως χωρίς έλεγχο και χωρίς να της επιβάλλονται κυρώσεις.

Αυτό όμως που αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι είναι ότι η συμβολική απόφαση της Ουάσιγκτον για μερική άρση της πώλησης όπλων προς την Λευκωσία είναι το απαραίτητο προηγούμενο βήμα πριν την πλήρη άρση των εξαγωγών αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της Κύπρου, δείχνει και την ισχύ που μπορεί να έχουν αποφάσεις της αμερικανικής Γερουσίας. Σε μία συγκυρία που η ΕΕ συζητά για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, μια συμβολική κίνηση από την Ουάσιγκτον δείχνει ότι η πίεση προς την Άγκυρα μπορεί να αυξηθεί εκ του παραλλήλου μέσω ΕΕ και Βρυξελλών.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών στην Κύπρο

Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική του ανακοίνωση.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ δύο φίλων χωρών αλλά και απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κύπρο, τις ΗΠΑ και χώρες της ευρύτερης περιοχής για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», προσθέτει.

Στον ΟΗΕ ο Δένδιας την Παρασκευή

Ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη όπου την Παρασκευή (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) αναμένεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες για την διαμορφούμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας.

* Τα non lethal weapons είναι κυριως όπλα για έλεγχο πλήθους, ταραχών, ή προσφύγων. Πλαστικες σφαιρες, δακρυγόνα teaser κλπ. Είναι ομως και drones, radars, περιπολικά σκάφη ή και ελικόπτερα.

Πηγή:protothema.gr

 

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Οι δημοσιογράφοι του onprevezanews.gr σας ενημερώνουν 24ωρες το 24ωρο για όλες τις εξελίξεις στην Πρέβεζα, την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον Κόσμο. Υπεύθυνος της ομάδας σύνταξης είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Βασιλειάδης.
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής σε μικρής έκτασης φωτιά στο Πυροβολικό Πρέβεζας

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας για...

Στο Ράδιο Πρέβεζα ο Μάριος Κατσής και ο πρωταθλητής πυγμάχος Δημοσθένης Ζήκος (video)

Το απόγευμα της Παρασκευής βρέθηκαν στο στούντιο του Ράδιο...

Η Γεωργία Δράκου στο Ράδιο Πρέβεζα για την εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του Χρήστου Μάτη (video)

Η Γεωργία Δράκου από τον Μορφωτικό Σύλλογο Θεσπρωτικού μίλησε...

Θεσπρωτικό: Οδός «Χρήστος Μάτης» – Εκδήλωση μνήμης με την παρουσία Χρυσοχοΐδη και Μπακογιάννη

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία ιστορικής μνήμης και τιμής προς...