Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 16:47

Σαν σήμερα 24 Απριλίου

114η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 06:35

Δύση Ήλιου: 20:10

Γιορτάζουν

Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχιλλεία
Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα
Βαλεντίνη, Βαλεντίνα,
Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Ελισσάβετ
Ζαμπέτης, Ζαμπέτα,
Θαυμαστός, Θαυμαστή
Λάζαρος, Λάζος

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Διεθνής Ημέρα για τον Πολυμερισμό και την Διπλωματία της Ειρήνης
  • Διεθνής Ημέρα Γλυπτικής
  • Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία από τους Οθωμανούς Τούρκους (24 Απριλίου 1915).

Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία

  • του Λαζάρου.
  • Οσίας Ελισάβετ της Θαυματουργού.
  • Αγίου μάρτυρος Σάββα του στρατηλάτου.
  • Αγίων ιερομαρτύρων Αχιλλέως, Φήλικος και Φορτουνάτου.
  • Αγίων εβδομήκοντα μαρτύρων στρατιωτών.
  • Αγίων μαρτύρων Πασικράτους και Βαλεντίωνος.
  • Αγίων μαρτύρων Δανάβου, Δημητρίου, Ευσεβίου, Λεοντίου, Λογγίνου, Νεστάβου, Νέωνος και Χριστοφόρου.
  • Αγίου μάρτυρος Ευτεξίου.
  • Οσίου Θαυμαστού.
  • Οσίου Θωμά του δια Χριστόν σαλού.
  • Μελίτωνος, αρχιεπισκόπου Καντουαρίας.
  • Οσίου Ξενοφώντος, κτίτορος της εν τω Αγίω Όρει φερωνύμου μονής.
  • Οσίου Αλεξίου του Εγκλείστου.
  • Οσίου Σάββα, του εν τη Λαύρα του Κιέβου ασκήσαντος.
  • Αγίου νεομάρτυρος Δούκα του Μυτιληναίου.
  • Αγίου Ηλία, του εκ Ρουμανίας.
  • Αγίου Σάββα, του εκ Ρουμανίας, του Ομολογητού.
  • Οσίου Ιωσήφ, του εκ Ρουμανίας.
  • Αγίου νεομάρτυρος Νικολάου, του εν Μαγνησία.
  • Των εγκαινίων του ναού του αγίου Γεωργίου, εν Κυπαρισσίω.
  • Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, εν Μόλχα της Ρωσίας.

Καθολική Εκκλησία

  • Αγίου Έγκμπερτ
  • Αγίου Φιντέλις

Σαν σήμερα…

1558: Η Μαρία Α΄ της Σκωτίας παντρεύεται τον δελφίνο της Γαλλίας, Φραγκίσκο, στην Παναγία των Παρισίων.

1704: Εκδίδεται η Boston News-Letter, η πρώτη τακτική εφημερίδα της βρετανικής αποικιακής Αμερικής.

1792: Ο λοχαγός του πυροβολικού Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ (Claude Joseph Rouget de Lisle) συνθέτει τη «Μασσαλιώτιδα» (Marseillaise) που σήμερα αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

1800: Ιδρύεται η αμερικανική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου όταν ο πρόεδρος Τζον Άνταμς υπογράφει νομοθεσία για να διαθέσει το ποσό των 5.000$ ώστε να αγοραστούν «βιβλία που μπορεί να είναι αναγκαία για χρήση από το Κογκρέσο».

1827: Μία ημέρα μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, στο Φάληρο, ακολουθεί η καταστροφική ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου, σημερινό Νέο Κόσμο.

1877: Η Ρωσική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1898: Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία, όταν η ιβηρική χώρα απορρίπτει τελεσίγραφό τους για να αποσυρθεί από την Κούβα.

1915: Οι Νεότουρκοι συλλαμβάνουν 200 εξέχοντες Αρμένιους της Κωνσταντινούπολης. Είναι η αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων, που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ως το 1923.

1916: Εξέγερση του Πάσχα. Τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 24 Απριλίου του 1916, μια ομάδα Ιρλανδών αυτονομιστών κήρυξε την ίδρυση της Ιρλανδικής Δημοκρατίας και, μαζί με περίπου 1.600 συμμάχους, πραγματοποίησε εξέγερση εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας στην Ιρλανδία. Οι αντάρτες κατέλαβαν στρατηγικά κτίρια στο Δουβλίνο και συγκρούστηκαν με τα βρετανικά στρατεύματα. Μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, η εξέγερση κατεστάλη και περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έπεσαν νεκροί ή τραυματίστηκαν. Οι ηγέτες της εξέγερσης εκτελέστηκαν. Όμως τα πάντα είχαν πάρει το δρόμο τους. Οι νεκροί θεωρούνταν πλέον μάρτυρες. Τελικά το 1921 υπογράφηκε μια συνθήκη με την οποία το 1922 ιδρύθηκε επίσημα το ελεύθερο ιρλανδικό κράτος, το οποίο σταδιακά μετατράπηκε στη σύγχρονη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

1918: Διαδραματίζεται η πρώτη αρματομαχία στην ιστορία των πολεμικών αναμετρήσεων. Στο Βιγιέ-Μπρετονέ της Γαλλίας έρχονται αντιμέτωπα τα βρετανικά τανκς Mark IV και τα γερμανικά A7V.

1923: Εκδίδεται στη Βιέννη το σύγγραμμα του Σίγκμουντ Φρόιντ, «Das Ich und das Es» («Το Εγώ και το Εκείνο»), το οποίο περιγράφει τις θεωρίες του Αυστριακού φυσιολόγου και ψυχίατρου για το Εκείνο, το Εγώ και το Υπερεγώ.

1926: Εγκαινιάζεται η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

1827: Μία μέρα μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη στο Φάληρο, ακολουθεί η καταστροφική ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου, σημερινή Νέα Σμύρνη.

1932: Οι νέες τεχνολογίες τίθενται για πρώτη φορά στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου. Στον αγώνα Άρσεναλ – Νιουκάστλ (2-1) για τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, χρησιμοποιείται το κινηματογραφικό φιλμ για να αποδειχθεί ότι το νικητήριο γκολ του Άλεν είναι άκυρο. Το επίμαχο καρέ δημοσιεύεται πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Ντέιλι Μίρορ».

 1935: Εκτελούνται οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Και οι δύο ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη Δίκη των Έξι και είχαν λάβει μέρος στο βενιζελικό Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935.

 1941: Το ελληνικό καταδιωκτικό πλοίο Α4 βυθίζεται μετά από αεροπορική επίθεση στους Παξούς.

1944: Οι Γερμανοί κατακτητές εισβάλουν στους Πύργους Πτολεμαΐδας Κοζάνης (τότε Κατράνιτσα) και πυρπολούν το χωριό. Η ιστορία λένε πολλοί πως επαναλαμβάνεται. Τη δεύτερη φορά ως φάρσα. Δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι, περίπου, χρόνια οι προσφυγικής καταγωγής κάτοικοι του χωριού γίνονται τραγικά θύματα της ιστορίας και υφίστανται γενοκτονία και ολοκαύτωμα, με θύτες τη φορά αυτή τους ηθικούς αυτουργούς της γενοκτονίας τους στη Μικρά Ασία και τον Πόντο, τους Γερμανούς. Πολλοί κάτοικοι κάηκαν ζωντανοί, άλλοι σκοτώθηκαν εν ψυχρώ, βιάστηκαν κοπέλες και το χωριό κάηκε ολοσχερώς. Τα θύματα ανέρχονται σε 368 (κυρίως γυναικόπαιδα). Αυτό ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς μετά από αυτό των Καλαβρύτων.

 

1945: Κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αμερικανικές δυνάμεις ελευθερώνουν το στρατόπεδο Νταχάου.

1953: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο άγγλος «πρωθυπουργός της Νίκης» χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

1963: Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ παντρεύεται τον Άνγκους Ογκίλβι στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο.

1967: Ο Σογιούζ 1 εκτοξεύεται σε τροχιά μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ. Η τρίτη διαστημική πτήση του Βλαντίμιρ Κομαρόφ προγραμματίστηκε για τις 23 Απριλίου 1967. Θα ήταν και πάλι κυβερνήτης και μοναδικό μέλος του πληρώματος του διαστημοπλοίου «Σογιούζ 1», του μεγαλύτερου και πιο πολύπλοκου απ’ όλα τα μέχρι τότε διαστημόπλοια. Το διαστημικό πρόγραμμα «Σογιούζ» («Ένωση») ήταν αφιερωμένο από τους Σοβιετικούς στην προετοιμασία για την εξερεύνηση της Σελήνης.Ο Βλαντιμίρ Κομάρωφ παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Γη για πάνω από 24 ώρες και λίγο μετά τις επτά το πρωί της 24ης Απριλίου ήταν προγραμματισμένο να προσεδαφισθεί στην περιοχή Καραμπουτάκ της Σοβιετικής Ρωσίας. Όμως, αυτό έμελλε να είναι και το τελευταίο διαστημικό ταξίδι του Κομαρωφ. Το «Σογιούζ 1» συνετρίβη στο έδαφος, όταν οι ιμάντες του κεντρικού αλεξιπτώτου του μπερδεύτηκαν και το διαστημόπλοιο κατήλθε με μεγάλη ταχύτητα στη Γη. Έτσι, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής. Η κηδεία του έγινε με ιδιαίτερες τιμές στη Μόσχα και η στάχτη από τη σορό του τάφηκε μέσα στο τείχος του Κρεμλίνου.

1968: Ο Μαυρίκιος αποκτά την ανεξαρτησία του και γίνεται κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

1970: Η Γκάμπια γίνεται δημοκρατία εντός της Κοινοπολιτείας των Εθνών, με τον Ντάουντα Τζαγουάρα ως τον πρώτο της πρόεδρο.

1971: Ανακοινώνεται η ανέγερση του διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι, σε έκταση 51 στρεμμάτων.

1975: Στη Σουηδία, η τρομοκρατική οργάνωση «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RAF), μετεξέλιξη της «Μπάαντερ-Μάινχοφ», εισβάλλει στο κτίριο της δυτικογερμανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη και συλλαμβάνει 12 ομήρους, ζητώντας την απελευθέρωση 26 κρατουμένων της οργάνωσης Μπάαντερ-Μάινχοφ. Μετά την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να ενδώσει στις απαιτήσεις τους, οι τρομοκράτες σκοτώνουν δυο ομήρους, ενώ λίγο αργότερα συλλαμβάνονται από τη σουηδική αστυνομία.

1980: Οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται στην επιχείρηση «Νύχι του Αετού», καθώς προσπαθούν να δώσουν τέλος στην κρίση των ομήρων στο Ιράν.

1981: Η IBM παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον IBM PC.

1990: Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble» μεταφέρεται στο διάστημα από το «Discovery».

1997: Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ. Στον τελικό που γίνεται στη Ρώμη, επιβάλλεται της Μπαρτσελόνα με 73-58.

2004: Το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού τίθεται σε δύο χωριστά δημοψηφίσματα στη Μεγαλόνησο και απορρίπτεται από τους Ελληνοκυπρίους με ένα συντριπτικό «όχι». Εναντίον τάσσεται το 75,83% έναντι 24,17% των υποστηρικτών του. Αντίθετα, στα κατεχόμενα, «ναι» ψηφίζει το 64,91% των Τουρκοκυπρίων, «όχι» το 35,01%.

2013: Καταρρέει κτίριο στο Μπαγκλαντές, σκοτώνοντας 1.129 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 2.500.

2017: Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν λε Πεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64% και Μπενουά Αμόν 6,35%. Η χώρα οδηγείται σε δεύτερο γύρο εκλογών.

Γεννήσεις

1086 – Ραμίρο Β΄, βασιλιάς της Αραγωνίας

1533 – Γουλιέλμος Α’, πρίγκιπας της Οράγγης

1608 – Γκαστόν, δούκας της Ορλεάνης

1815 – Άντονι Τρόλοπ, Άγγλος συγγραφέας

1845 – Καρλ Σπίτελερ, Ελβετός ποιητής

1846 – Γεώργιος Παπαβασιλείου, Έλληνας φιλόλογος

1856 – Φιλίπ Πετέν, Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός

1876 – Έριχ Ραίντερ, Γερμανός ναύαρχος

1880 – Γκίντεον Σούντμπαικ, Σουηδός μηχανικός και επιχειρηματίας

1882 – Χιου Ντάουντινγκ, Βρετανός στρατιωτικός

1889 – Στάφορντ Κριπς, Άγγλος πολιτικός

1903 – Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, Ισπανός πολιτικός

1916 – Λου Θεζ, Αμερικανός παλαιστής

1918 – Ρομπέρ Εσκαρπίτ, Γάλλος συγγραφέας και δημοσιογράφος

1919 – Γλαύκος Κληρίδης, Κύπριος πολιτικός

1925 – Γιουτζίν Γουέμπερ, Αμερικανός ιστορικός

1927 – Πασκουαλίνο Ντε Σάντις, Ιταλός κινηματογραφιστής

1934 – Σίρλεϊ ΜακΛέιν, Αμερικανίδα ηθοποιός

1941 – Κένεθ Χολ, Τζαμαϊκανός πολιτικός

1942 – Μπάρμπρα Στράιζαντ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός

1943 – Ντέιβιντ Μορέλ, Καναδός συγγραφέας

1951 – Έντα Κένι, Ιρλανδός πολιτικός

1952 – Ζαν-Πολ Γκοτιέ, Γάλλος σχεδιαστής μόδας

1957 – Μπαμίρ Τόπι, Αλβανός πολιτικός

1967 – Ντίνο Ράτζα, Κροάτης καλαθοσφαιριστής

1968 – Χασίμ Θάτσι, πρωθυπουργός του Κοσόβου

1969 – Ηλίας Ατματζίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1971 – Αλεχάντρο Φερνάντες, Μεξικανός τραγουδιστής

1982 – Κέλι Κλάρκσον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι

1383 – Ερρίκος Γ’, δούκας του Μεκλεμβούργου

1731 – Ντάνιελ Ντεφόε, Άγγλος συγγραφέας

1821 – Αθανάσιος Διάκος, Έλληνας στρατηγός

1852 – Βασίλι Ζουκόφσκι, Ρώσος ποιητής

1891 – Χέλμουτ Καρλ φον Μόλτκε, Πρώσος στρατάρχης

1933 – Αντώνιος Χρηστομάνος, Έλληνας πανεπιστημιακός και πολιτικός

1935 – Μιλτιάδης Κοιμήσης, Έλληνας στρατιωτικός

1935 – Αναστάσιος Παπούλας, Έλληνας στρατιωτικός

1960 – Μαξ φον Λάουε, Γερμανός φυσικός

1967 – Βλαντίμιρ Κομαρόφ, Ρώσος κοσμοναύτης

1970 – Καίσαρ Εμμανουήλ, Έλληνας ποιητής

1974 – Ουίλιαμ «Μπαντ» Άμποτ, Αμερικανός κωμικός

1980 – Αλέχο Καρπεντιέ, Κουβανός συγγραφέας

1986 – Γουάλις Σίμπσον, δούκισσα του Ουίνδσορ

2004 – Εστέ Λόντερ, Αμερικανίδα επιχειρηματίας

2005 – Φέι Ξιάο-τονγκ, Κινέζος κοινωνιολόγος

2006 – Γιάννης Μαγκλής, Έλληνας συγγραφέας

2006 – Γιώργος Τσιτσόπουλος, Έλληνας ηθοποιός

2010 – Δημήτρης Θ. Τσάτσος, Έλληνας νομικός

2011 – Σάθια Σάι Μπάμπα, Ινδός γκουρού

2020 – Έλλη Βοζικιάδου, Ελληνίδα ηθοποιός

Πηγή: sansimera.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Πρέβεζα: Δύο ζευγάρια επέλεξαν τον Βοτανικό για να παντρευτούν

Επόμενο Άρθρο

Ήπειρος: Αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες – Η Π.Ε Πρέβεζας στην τελευταία θέση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...