Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 7:55

Ανυπότακτη Κίνηση Πρέβεζας: Να αποσυρθεί το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

Χωρίς ντροπή η κυβέρνηση της ΝΔ, δια του υπουργού Περιβάλλοντος Χατζηδάκη φέρνει στη βουλή – εν μέσω πανδημίας – το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν τα δάση και οι προστατευόμενες περιοχές καθώς διακηρύσσει απροκάλυπτα ότι επιδιώκει την «Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης», βλέπε fast track εγκρίσεις των έργων και διευκολύνσεις στους «επενδυτές». Για την κυβέρνηση της ΝΔπροτεραιότητα είναι να ολοκληρώσει την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο των μνημονίων και με αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές.

Μετά τον «αναπτυξιακό νόμο», την τροπολογία για τη δημιουργία Α.Ε για τη «διαχείριση των δημοσίων χώρων» με το «νομοσχέδιο για το περιβάλλον» εντείνει τη λεηλασία της φύσης και των δημόσιων χώρων και περιουσίας στο όνομα της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων.

Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο  κρύβει πίσω από την «προστασία των δασών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»,   την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης και τη διευκόλυνση της ανεξέλεγκτης δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, ξένων και ντόπιων στη λεγόμενη «πράσινη οικονομία», την ενέργεια (Βιομηχανικά Πάρκα Αιολικής Ενέργειας, εξορύξεις, κλπ).

Συγκεκριμένα προβλέπει:

  • Κατάργηση, στην ουσία, της προστασίας των περιοχών Natura, δίνοντας τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (πχ εξορύξεις), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κλπ).
  • Kαταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) 
  • Επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με περιορισμό του χρόνου έκδοσης των αδειών στις 120 μέρες επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών ενώ εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες μέσω του θεσμού των «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών».
  • Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.  
  •  Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
  • Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά

Απαιτούμε και θα αγωνιστούμε:

  • Να αποσυρθεί άμεσα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο και σε καμιά περίπτωση να μην εισαχθεί στη βουλή για ψήφιση εν μέσω περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
  • Να σταματήσει η συνειδητή αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης με την προώθηση για ψήφιση ενός τόσο σοβαρού νομοσχέδιου για το περιβάλλον σε συνθήκες καραντίνας και ουσιαστικής απαγόρευσης των αντιδράσεων
  • Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

Η «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά  και τη πόλη της Πρέβεζας» στηρίζει τη μάχη περιβαλλοντικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και καλεί το λαό  της Πρέβεζας να σταθεί απέναντι σε αυτούς που θα τους ανοίξει την όρεξη η εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου στη περιοχή μας. Επίσης καλεί το δημοτικό συμβούλιο να πάρει επιτέλους θέση για το ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων  στην Ήπειρο και στο Ιόνιο.  Μια συζήτηση – απόφαση που έχει αναβληθεί με ευθύνη της δημοτικής αρχής  Γεωργάκου – Ροπόκη και των παρατάξεων των Νίτσα και Φονταρά στο όνομα της «ενημέρωσης» τους για τις επιπτώσεις!!!

η συντονιστική επιτροπή της δημοτικής κίνησης

         ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

για τα χωριά και τη πόλη της Πρέβεζας

Προηγούμενο Άρθρο

Η προσφορά αλληλεγγύης από τον δημοτικό συνδυασμό ‘’Ανάπτυξη Τώρα’’ συνεχίζεται

Επόμενο Άρθρο

Ανακοίνωση ΚΤΕΛ “Καθημερινά δρομολόγια από και προς Αθήνα & Θεσσαλονίκη από 05/05/2020”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...