Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023, 14:24

19/05/2020 – 101η επέτειος εθνικής μνήμης γεγοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σαμψούντας « Η ΑΜΙΣΟΣ» με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σεβόμενος το δικαίωμα και το εθνικό χρέος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο μνημείο των «Αλησμόνητων Πατρίδων» στη πλατεία «ΑΜΙΣΟΣ» της Ν.Σαμψούντας, την Τρίτη 19 Μαΐου, στις 7.30΄μ.μ.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Στο ως άνω τελετουργικό, ο Σύλλογος «Η ΑΜΙΣΟΣ» θα ακολουθήσει πιστά της οδηγίες της πολιτείας και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν λόγω πανδημίας του Covid-19 και για τον λόγο αυτόν μικρή αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Συλλόγου και επισήμων θα παραβρεθούν.

Δεν ξεχνάμε τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας που αναζητούν ακόμη ιστορική & ηθική δικαίωση.

Χαιρετισμός της προέδρου του Συλλόγου ”ΑΜΙΣΟΣ” Ν. Σαμψούντας κα. Στέλλας Χαϊτίδου

Επιτέλους τους ξεριζώσαμε……(Μουσταφά Κεμάλ 13 Αυγούστου 1923)

Η 101η επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντικού Ελληνισμού από την μια δίνει το δικαίωμα σε όλους εμάς, από την άλλη μας επιφορτίζει με την υποχρέωση για τη διεκδίκηση πιο δυναμικά κι επίμονα τη διεθνή αναγνώρισή της. Έτσι ζητάμε η αναγνώριση αυτή να συμπεριληφθεί στον επίσημο σχεδιασμό της πολιτικής ζωής και της στόχευσης όσων με τις αποφάσεις και επιδιώξεις μπορούν να συνεισφέρουν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις έως τώρα υιοθέτησαν την πολική της λήθης και της αφωνίας στο όνομα της καλής γειτονίας με τους απογόνους και συνεχιστές των Κεμαλικών εγκλημάτων και θηριωδιών, με μηδενικά αποτελέσματα. Αντιθέτως τους όπλισαν, το λόγο, τις επιδιώξεις, τους σχεδιασμούς και τις πράξεις με μια πολιτική διεκδικήσεων και επιθετικότητας την οποία καθημερινά βιώνουμε, από το Καστελόριζο και την Κρήτη έως τον Έβρο.

Οι 353.000 άταφοι νεκροί Έλληνες του Πόντου της περιόδου 1914-1923, μαζί με τους άλλους χριστιανικούς λαούς Αρμένιους και Ασσύριους, ζητούν δικαίωση. Με την αναγνώριση της Γενοκτονίας θα αναπαυτεί η ψυχή τους, θα κλίσει ένας κύκλος και θα ανοίξει ένας άλλος καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.

Με όλη μας την δύναμη εμείς, οι απόγονοι αυτών των θυμάτων της Γενοκτονίας, διατρανώνουμε την πίστη μας στα ιδανικά και τις αξίες τις δικαιοσύνης, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διεκδικούμε- απαιτούμε από τους απογόνους του Μουσταφά Κεμάλ και του Τοπάλ-Οσμάν, τη σημερινή Τουρκία:

  1. Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.
  2. Να αφήσει την πολιτική της γενοκτονίας της μνήμης που εφαρμόζει στους εναπομείναντες εκεί στα ιερά χώματα μας, Πόντιους αδελφούς μας.
  3. Να σεβαστεί θεμελιώδεις ελευθερίες, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
  4. Να σεβαστεί τα μνημεία – σύμβολα και τεκμήρια της τρισχιλιόχρονης παρουσίας του ελληνισμού στον ιστορικό Πόντο. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας από μουσείο σε τζαμί μαρτυρεί την σαφή πρόθεση αλλοίωσης του μνημείου και παραχάραξης της ιστορίας.

«Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ εάν επηλαθόμεθά σου ω Πάτριος Ποντία γη.» (Λεωνίδας Ιασωνίδης)

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ν.Σαμψούντας « Η ΑΜΙΣΟΣ»

Χαϊτίδου Στέλλα

Προηγούμενο Άρθρο

Ο σύλλογος Αιμοδοτών Ανθούσας έσπασε κάθε ρεκόρ σε φιάλες αίματος από εθελοντές αιμοδότες

Επόμενο Άρθρο

Κατ’ οίκον από αύριο η διανομή ειδών στους 589 δικαιούχους του προγράμματος ΚΕΑ-ΤΕΒΑ του Δήμου Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...