Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 5:59

16oς Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος: Μεγάλη επίδοση από τον Πρεβεζάνο Μαραθωνοδρόμο Θωμά Δασκάλα

Ο Πρεβεζάνος Μαραθωνοδρόμος Θωμάς Δασκάλας συμμετείχε στον 16ο Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου, πραγματοποιώντας μία μεγάλη επίδοση με χρόνο 2:48:50”, τερματίζοντας στην 22η θέση στην Γενική Κατάταξη αναμέσα σε χιλιάδες δρομείς από 41 χώρες και από κάθε γωνιά του πλανήτη (Αίγυπτος, Αλβανία, Αργεντινή, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος, Λιθουανία, Μαρόκο, Νότιος Αφρική, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τρινιντάντ & Τομπάγκο, Τσεχία, Φιλιππίνες και Ελλάδα).Ο αγώνας των 42,195μ. ξεκίνησε από την Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας και συγκεκριμένα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκεί όπου δίνεται η εκκίνηση του αγώνα, ενώ ο τερματισμός βρίσκονταν στην Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Η διαδρομή του Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» είναι χαμηλού βαθμού δυσκολίας, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν οι μικρές υψομετρικές διακυμάνσεις, καθώς επίσης η διαρκής ανατολική κατεύθυνσή της, οι μεγάλες ευθείες του δρόμου και οι περιορισμένες κατοικημένες περιοχές που κινείται, μέχρι και το 30ο χιλιόμετρο με την διαδρομή να είναι ιδανική για τη δημιουργία ρεκόρ και μεγάλων επιδόσεων.

Η μεγάλη εαρινή γιορτή της Βόρειας Ελλάδας, ο 16ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin, έκανε μοναδικό το πρωινό της Κυριακής 10 Απριλίου και χάρισε την ομορφότερη εμπειρία σε δέκα χιλιάδες και πλέον δρομείς και θεατές, που πλημμύρισαν με τα χαμόγελά τους τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, πετυχαίνοντας ξεχωριστές επιδόσεις και αναδεικνύοντας διεθνώς τη χώρα μας ως κοιτίδα αθλητισμού, ειρήνης και κοινωνικής ευαισθησίας

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από 9χρονους μαθητές δημοτικών σχολείων μέχρι τον 80χρονο Χρυσόστομο Θεοδοσιάδη που έτρεξε στον Δρόμο 5.000μ., καθώς και άνθρωποι με αναπηρίες, έζησαν τη χαρά της συμμετοχής και της προσωπικής νίκης, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και διατρανώνοντας το μήνυμα ότι η δίψα για άθληση και ζωή είναι ισχυρότερη από όλες τις δυσκολίες.

Επιπλέον, οι παράλληλες εκδηλώσεις που «στήθηκαν» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και ανέβασαν τη διάθεση όλων των συμμετεχόντων, η άριστη υποστήριξη των δρομέων τόσο κατά την αγωνιστική προσπάθειά τους όσο και μετά από αυτήν, αλλά και το υψηλό επίπεδο των πρωταθλητών που έλαβαν μέρος, έκαναν και φέτος ιδιαίτερο τον θεσμό που είναι αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη και, εκτός από αθλητική διάσταση, διαθέτει επίσης κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό και ιστορικό χαρακτήρα.

Στον Μαραθώνιο δρόμο θριάμβευσε ο Γιώργος Καλαπόδης, ο οποίος πέρασε την αψίδα του τερματισμού στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του Αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη, σε χρόνο 2 ώρες 26:20, έπειτα από μία εντυπωσιακή προσπάθεια, καταθέτοντας την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του. Δεύτερος τερμάτισε ο περσινός νικητής, Ιάσων Ιωαννίδης (2 ώρες 27:07), πετυχαίνοντας νέο ατομικό ρεκόρ στην απόσταση των 42.195 μ. στον «Μαραθώνιο της Ιστορίας», ενώ την τριάδα των νικητών συμπλήρωσε ο Βαγγέλης Μαλιόγλου (2 ώρες 29:10).

Προπορευόμενος στο μεγαλύτερο διάστημα της διαδρομής ήταν ο Βέλγος Γιουσέφ Μπουισάν, ο οποίος ακολούθησε πολύ γρήγορο ρυθμό αλλά δεν μπόρεσε να αντέξει μέχρι τέλους και εγκατέλειψε γύρω στο 35ο χιλιόμετρο.

Στον Μαραθώνιο των γυναικών, η Ειρήνη Πευκιανάκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 3 ώρες 02:14, αφήνοντας πίσω της τη Λουίζα Παπαντωνάτου (3 ώρες 04:14) και τη Δανάη Πασπάτη (3 ώρες 07:00).

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία Πέλλας, έδωσε ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος.

Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε o Θανάσης Λιγώνης (31:05), μπροστά από τον Χρήστο Παπούλια (31:18) και τον Δήμο Μαγγίνα (31:23).

Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου (34:57), ενώ τη 2η θέση κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ματίνα Νούλα (37:34) και την τριάδα συμπλήρωσε η Αφροδίτη Κυρκοπούλου (38:16).

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, έδωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο Δρόμος των 10.000μ. ήταν και φέτος αφιερωμένος στη μνήμη της Δήμητρας Ιορδανίδου και έλαβε το όνομα της αδικοχαμένης αθλήτριας, η οποία υπήρξε η πρώτη νικήτρια στη συγκεκριμένη απόσταση, το 2006 στον 1ο Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.

Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. υπερίσχυσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Αντώνης Παπαδημητρίου (16:11), με δεύτερο τον Αχιλλέα Δασύλα (16:58) και τρίτο τον Αμίρ Ρασούλεφ από την Κύπρο (17:11).

Στις γυναίκες τη νίκη κατέκτησε η Βασιλική Καλλιμογιάννη (18:25), ανεβαίνοντας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα σε σχέση με πέρσι, ενώ στο βάθρο την ακολούθησαν η Βασιλική Χατζηλάσκαρη (19:29) και η Δήμητρα Παπαδοπούλου (19:38).

Οι εκκινήσεις του δρόμου των 5.000μ. δόθηκαν μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, διαδοχικά από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, την Πρόεδρο της Ο.Ε. και Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα, τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Νίκο Ζεϊμπέκη, τον γιο του θρυλικού Στέλιου Κυριακίδη Δημήτρη Κυριακίδη και την Πρόεδρο του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Χριστίνα Καραμίχου.

Παράλληλα με το επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα διεξήχθη, επιστρέφοντας μετά από τρία χρόνια, ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, ο οποίος διοργανώθηκε σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και ήταν αφιερωμένος στο ιδρυτικό στέλεχος του διοργανωτή ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ και δημιουργό των ακαδημιών του συλλόγου, Ακύλα Κουκίδη, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας.

Στην αφετηρία, στην Πλατεία Αριστοτέλους, βρέθηκαν παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, που αμέσως μετά τον τερματισμό τους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης. Την εκκίνηση έδωσε η Ολυμπιονίκης και εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Αναστασία Κελεσίδου.

Στο πλαίσιο της στήριξης προς το «Χαμόγελο του Παιδιού», η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης θα προσφέρει ποσό 1 ευρώ για κάθε ατομική συμμετοχή και 0,50 ευρώ για κάθε ομαδική, συνεισφέροντας στην προσπάθεια Ενεργειακής Αναβάθμισης της Μονάδας Προληπτικής Ιατρικής «Ιπποκράτης», χάρη στην οποία περίπου 145.000 παιδιά έχουν λάβει φροντίδα από το 2002 μέχρι σήμερα.

Ξεχωριστό μήνυμα έστειλαν, μέσα από την προσπάθεια τους, δρομείς που αγωνίστηκαν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο, στηρίζοντας με την συμμετοχή τους τον ιδιαίτερα σημαντικό τομέα της Κοινωνικής Ευθύνης της διοργάνωσης.

Ο Νίκος Τουλίκας, αθλητής με νοητική υστέρηση και αυτισμό, ο οποίος έχει αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου στο σκι αντοχής και είναι εθελοντής δότης μυελού των οστών, συμμετείχε για άλλη μια χρονιά στον Δρόμο των 5.000μ. του «Μαραθωνίου της Ιστορίας».

Αντίστοιχα, στον Δρόμο των 10.000μ. συμμετείχε ο Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς με χειρήλατο αμαξίδιο.

Με τα δικά τους running teams έτρεξαν αρκετοί από τους συνολικά 81 φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της διοργάνωσης. Επιπλέον, Χορηγοί του 16ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin θα προβούν σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζοντας τους Φορείς της επιλογής τους. Παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ευθύνης έγινε ανακύκλωση όλων των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν από τη διοργάνωση, καθώς λήφθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Επιπρόσθετα, στο Κέντρο Εγγραφών πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Η Γκόλφω Νικολού μίλησε για την τεράστια αγάπη της την μαγειρική στο Ράδιο Πρέβεζα (βίντεο)

Επόμενο Άρθρο

ΒioSTEM: μία νέα εκπαιδευτική προσέγγιση της Βιολογίας στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...