Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 16:29

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας για την Αγία Σοφιά

Στον 21ο αιώνα που διανύουμε η εξέλιξη και οι κατακτήσεις στον πολιτισμό και τις ανθρώπινες ελευθερίες, υπογράφονται και προστατεύονται με την ειρηνική συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των πολιτισμών, των θρησκειών και των εθνών όπως ο Ελληνικός λαός πράττει στο πέρασμα των αιώνων.

Η προσβλητική απόφαση των τουρκικών αρχών, να αλλοιώσουν το παγκόσμιο μνημείο υπό την προστασία της UNESCΟ, το βυζαντινό εμβληματικό ορθόδοξο ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος λειτουργεί από το 1934 ως μουσείο (με απόφαση του Τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου), αποτελεί ευθεία επίθεση προς τις παγκόσμιες πολιτιστικές αξίες και ωμή πρόκληση προς τις παγκόσμιες ανθρώπινες ελευθερίες, για τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των πολιτισμών και την ελευθερία των πολιτών του κόσμου.

Η απόφαση Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί την τελευταία από μια σειρά πράξεων επιθετικότητας και προκλητικότητας που μετατρέπουν την Τουρκία σε απειλή για την Ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πρέβεζας, καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη, προκλητική αυτή απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας και εναντιώνεται στις σκοτεινές και γκρίζες βλέψεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που αντιδημοκρατικά δρα ως νέος Οθωμανός Σουλτάνος.

Ο Δήμος Πρέβεζας, έχει ιστορία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν της Πόλης των πόλεων, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, όταν αρκετοί ομογενείς μας εγκαταστάθηκαν εδώ σε διάφορα προσφυγικά κύματα και από τότε αποτελούν μια ιδιαίτερα ζωντανή και άξια κοινότητα.

Συντασσόμαστε πλήρως με την εθνική μας αντίδραση, με τη διεθνή κατακραυγή θεσμών και πολιτών κάθε κουλτούρας, θρησκείας και εθνικότητας, των απανταχού χριστιανών και ορθοδόξων καθώς και του οικουμενικού ελληνισμού ανά την υφήλιο και καλούμε έστω και την ύστατη τούτη στιγμή, την τουρκική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση η οποία θα αλλοιώσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου.

Αφυπνίζουμε και εμείς με το παρόν ψήφισμα και ζητούμε από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα ευρύτερα, να αντιδράσουν καταλυτικά εξαντλώντας κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο αλλά και να επιβάλλουν τις απαιτούμενες κυρώσεις στην Τουρκία, για την ακύρωση της προκλητικής αυτής απόφασης.

Η αναίτια βεβήλωση και η καταπάτηση ιερών και ιστορικών παγκόσμιων συμβόλων και μνημείων του ισλαμιστικού δόγματος του ξίφους αλλά και ως μέσο γεωστρατηγικής εργαλειοποίησης και διεθνούς πίεσης, αποτελεί οπισθοδρόμηση δίχως φρένο και σκοταδισμό δίχως αύριο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, οδηγώντας στη διατάραξη της πολιτιστικής και παγκόσμιας ειρήνης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Νέα Δράση ΕΠΑνΕΚ: «Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων»

Επόμενο Άρθρο

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την Αγία Σοφία

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...