Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 16:48

Φτάνουν αύριο οι πρώτες δόσεις των εμβολίων στην Ελλάδα -Τι προβλέπει το σχέδιο

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Λίγες ώρες απομένουν πλέον ώστε οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου για τον κορωνοϊό να φτάσουν στην Ελλάδα.

Η διαδρομή του εμβολίου προς τις 27 χώρες της ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με το MEGA, θα περάσουν στην Ελλάδα τα ξημερώματα του Σαββάτου από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Στην περιοχή θα έχουν μεταβεί νωρίτερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να υποδεχθούν τα φορτηγά, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Ιπποκράτης».

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, η νταλίκα με τα εμβόλια θα κατευθυνθεί υπό άκρα μυστικότητα και υπό τη συνοδεία οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ, ελικοπτέρου και αστυνομικών της ΕΚΑΜ σε μεγάλο αποθηκευτικό hub στην Αττική. Από εκεί θα ξεκινήσει η διανομή στις 4 άλλες μεγάλες αποθήκες και αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στην Καρδίτσα, την οποία επισκέφθηκε και επιθεώρησε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Θα ακολουθήσει η διανομή τους στα κέντρα όπου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Να σημειωθεί ότι όλες οι διαδρομές που θα ακολουθήσουν τα φορτηγά με τα εμβόλια έχουν ήδη χρονομετρηθεί και πως τα logistics της όλης επιχείρησης τα έχει αναλάβει ο Στρατός.

Στη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων στα νησιά θα συνδράμουν, οι Ένοπλες Δυνάμεις με στρατιωτικά αεροσκάφη C 130, ενώ προβλέπεται επιπλέον διάθεση προσωπικού.

Στα μέτρα της Αστυνομίας για τη φύλαξη των εμβολίων θα συμμετέχουν συνολικά 3.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones, ενώ 24ωρη θα είναι η φύλαξη των χώρων αποθήκευσης και των εμβολιαστικών κέντρων.

Τα επόμενα 24ωρα το σχέδιο «Ιπποκράτης» θα πάρει την τελική του μορφή, ενώ την επιχείρηση θα επιβλέπει «ομάδα εμβολίου» με έδρα το κτίριο Φάρος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με συνδέσμους από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και το Λιμενικό.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επιχείρηση «Ελευθερία», που θα έχει ως «βάσεις» τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Το ελληνικό πλάνο για το εμβόλιο προβλέπει ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι πρώτοι 70.000 πολίτες, με προτεραιότητα τους υγειονομικούς, ηλικιωμένους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του κράτους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν στις 27 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Επίσης, θα εμβολιαστούν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι ηγεσίες του ΕΟΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, οι ηγεσίες του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και της ΕΥΠ, συνολικά 45 αξιωματούχοι.

Προηγούμενο Άρθρο

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Τι αλλάζει σε καταστήματα, κυνήγι και ψάρεμα

Επόμενο Άρθρο

Ηπειρώτικα Κάλαντα (Καραντίνας) – Χορευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης “Η Ήπειρος” (βίντεο)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...