Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 20:48

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και στην εστίαση: Όλα ανοιχτά από τον Γεραπετρίτη

Ότι στο τραπέζι της συζήτησης για το πως θα αυξηθεί το τείχος ανοσίας είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλους τομείς εκτός από τους υγειονομικούς. Ανάμεσα στα σενάρια που φαίνεται ότι εξετάζονται είναι του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Το άφησε… ορθάνοιχτο ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση για τους εργαζόμενους στην εστίαση να αντικατασταθούν τα δύο rapid test την εβδομάδα με υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Είναι αντικείμενο μελέτης των ειδικών μας. Ακούω την κριτική ότι το χειμώνα στους κλειστούς χώρους στην εστίαση θα βρίσκονται εμβολιασμένοι πελάτες ή νοσήσαντες, ενώ το προσωπικό μπορεί να μην έχει κάνει το εμβόλιο. Για το προσωπικό υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία. Η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία και για τον εργαζόμενο τρόπος επιβίωσης. Υπάρχουν για τους εργαζόμενους πολύ αυστηρά μέτρα με δύο τεστ την εβδομάδα. Αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει βελτιούμενη, προφανώς θα εξεταστούν μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, είπε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τον εμβολιασμό τους στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Γενικότερα σε ό,τι αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει διαφορετική προσέγγιση, σημειώνοντας πως ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση. «Θα υπάρξει πιο εξατομικευμένη προσέγγιση όταν και αν αποφασιστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ακούει τα επιχειρήματα από όλες τις πλευρές, από τους πολίτες που θέλουν επέκταση του εμβολιαστικού ρεύματος και από εκείνους που δεν το επιθυμούν. «Το κράτος δεν μπορεί να είναι ακραία πατερναλιστικό. Κάποια στιγμή θα πρέπει και οι πολίτες να αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος και απέναντι στην κοινότητα.

Η λογική δεν μπορεί να είναι το κράτος να επιβάλλει σε όλους τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι και θέμα συνείδησης. Από εκεί και πέρα το ζήτημα του ποσοστού του εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας είναι αντικείμενο μελέτης και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

«Ο ιός δεν υπακούει σε μοντέλα», απάντησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης όταν ρωτήθηκε αν ο Σεπτέμβριος είναι ορόσημο για τις επόμενες αποφάσεις. Κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα, σημείωσε.

Απέκλεισε δε ξανά το ενδεχόμενο οριζόντιου lockdown. Η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν να ανεχθούν οριζόντιους περιορισμούς πλέον, είπε και πρόσθεσε ότι οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της επιλογής τους και ότι δεν θα ήταν ηθικά ορθό και πολιτικά σκόπιμο η κυβέρνηση να προβεί σε νέα κλεισίματα. Η εκπαιδευτική διαδικασία, τόνισε, πρέπει να παραμείνει ενεργή και όλοι να δείξουν την αναγκαία ευθύνη.

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Επόμενο Άρθρο

Βάσεις 2021: Οι εκπλήξεις και οι μεγάλες αυξομειώσεις των φετινών Πανελλαδικών

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...