Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 21:47

Υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό

Σύμφωνα με την τροπολογία, τα τεστ -rapid και self test- γίνονται υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στους εξής τομείς: του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στο άρθρο 5 της τροπολογίας , που κατατέθηκε λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Υγείας και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισε η ΝΔ, «κατά» η Ελληνική Λύση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 απείχαν καθώς δεν υπήρχε χρόνος να μελετηθεί επαρκώς για να τοποθετηθούν.

Με βάση την τροπολογία, το υποχρεωτικό τεστ θα ενεργοποιείται κάθε φορά με υπουργική απόφαση και μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας. Το μέτρο έχει ισχύ ως τις 31.07.21.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το newsit.gr οι επιδημιολόγοι είχαν πει ναι στο άνοιγμα τους λιανεμπορίου υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι θα υποβάλλονταν σε τεστ κορονοϊού.

Τι λέει η επίμαχη παράγραφος της τροπολογίας

Όπως αναφέρεται, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας, από τη διάδοση του κορονοϊού, μπορεί να ορίζεται, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση προσέλευσης στον τόπο παροχής εργασίας, η προηγούμενη διαπίστωση μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό, ότι ο απασχολούμενος δεν έχει βρεθεί θετικός σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου.

Στην παράγραφο αυτή, μάλιστα, γίνεται λόγος και για «αυτοέλεγχο», το λεγόμενο δηλαδή self test.

Προηγούμενο Άρθρο

Κοροναϊός: 3.616 κρούσματα 76 θάνατοι, 739 διασωληνωμένοι. 3 Π.Ε Πρέβεζας, 54 Π.Ε Ιωαννίνων 5 Π.Ε Άρτας και 8 Π.Ε Θεσπρωτίας

Επόμενο Άρθρο

Κορονοϊός: Self test μόνο στο σπίτι και όχι στα φαρμακεία – Θα πωλούν πλέον και rapid test

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...