Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 8:44

Τσιόδρας… πατάει φρένο – «Δεν είναι ακόμα ο καιρός να χαλαρώσουν τα μέτρα»

«Δεν είναι ακόμα ο καιρός» είπε απόψε ο Σ. Τσιόδρας σχολιάζοντας την άποψη πολλών ότι τα μέτρα θα πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό. Για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα, εξήγησε ότι αυτή γίνεται έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Τα μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα θα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά και θα επαναξιολογούνται ανάλογα με τα δεδομένα, είπε. Όπως ανέφερε ο ίδιος, γίνεται πολύς λόγος για τις χώρες που σταδιακά άρχισαν να αίρουν τα μέτρα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Δανία όπου ανοίγουν τα σχολεία αλλά με εξαιρετικά μέτρα προφύλαξης για τους μαθητές. Όμως, πρόσθεσε ότι αν στη Δανία δουν δυο εβδομάδες αφότου ανοίξουν τα σχολεία ότι τα κρούσματα αυξάνονται, θα αναγκαστούν να τα ξανακλείσουν. «Ετοιμαστείτε για κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα γίνει, αυτό θα κάνουν όλες οι χώρες. Θα βλέπουν πως λειτουργούν τα μέτρα και αναλόγως θα πράττουν».

«Τα ερωτηματικά για τη σταδιακή αυτή άρση των μέτρων ακόμα αιωρούνται» σχολίασε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι το ζητούμενο και στη χώρα μας είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή. «Μας ενδιαφέρουν βασικές παράμετροι όπως να συνεχίσουμε να επιτηρούμε καλά τη νόσο και να έχουμε διαγνωστική επάρκεια. Ναι στην αισιοδοξία αλλά με ρεαλισμό και απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι συζητιέται και σε ό,τι αποφασιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι στην χώρα μας υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι οι ηλικιωμένοι είναι κοντά μας, μένουν συχνά στο ίδιο σπίτι με εμάς, φυλάνε τα παιδιά μας κι όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όταν παίρνουμε αποφάσεις που αφορούν τα σχολεία.

Οι πιθανότητες για νέο επιδημικό κύμα του ιού είναι μεγαλύτερες για τον ερχόμενο χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι

Ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία ανέπτυξε ένα μαθηματικό μοντέλο που θα παρακολουθεί την πορεία του ιού. Πρόκειται για εκτιμήσεις, εξήγησε ο κος Τσιόδρας και αναφέρθηκε σε αυτές τονίζοντας: «το μοντέλο εκτιμά ότι θα υπάρξουν νέα επιδημικά κύματα του ιού τους επόμενους χειμώνες μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν βιώσει οι περισσότερες χώρες». Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει ένα αποτελεσματικό μέτρο, όπως ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία, τότε τα μέτρα που ζούμε όλοι μας θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία. Σημείωσε μάλιστα ότι οι επιστήμονες εκτιμούν «την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι και την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και επιτήρησης του ιού για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια». Ωστόσο, σημείωσε ότι ο ιός μπορεί να κάνει εξάρσεις το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο και άφησε να εννοηθεί ότι έχει πιθανότητες να «εισαχθεί» στη χώρα μας μέσω ταξιδιωτών, όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης.

Θα έχουν ελευθερία κινήσεων όσοι έχουν ήδη νοσήσει;

Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά σε έναν σοβαρό προβληματισμό που απασχολεί την διεθνή επιστημονική κοινότητα και αφορά τους ανθρώπους που νόσησαν και κατά πόσο αυτοί θα μπορούν να έχουν μία ελευθερία κινήσεων στο εξής. «Με δεδομένη τη «γνώση» και όχι τα σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι η ανοσία κρατάει τουλάχιστον για ένα έτος, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν, το πόσο ισχυρή είναι η ανοσία κάποιου που έχει περάσει τον κορονοϊό, μπορεί να μην είναι το ίδιο για κάποιον που έχει νοσήσει ελαφρά ή κάποιον που έχει νοσήσει χωρίς συμπτώματα». Αυτό που ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας είναι ότι δεν θέλουμε να υπάρξει μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας.

“Πιο κοντά σε αποτελεσματική θεραπεία – Το εμβόλιο θα αργήσει”

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται για αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια, είπε «ελπίζουμε να έχουμε καλύτερα νέα τις επόμενες εβδομάδες για τα φάρμακα και για τους επόμενους για το εμβόλιο. Περισσότερα από 70 εμβόλια είναι σε φάση ανάπτυξης, αλλά μόνο ένα από αυτά τα εμβόλια είναι σε φάση 2, δηλαδή δίνεται σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών προκείμενου να εξεταστεί η ασφάλεια και η κατάλληλη δόση του». Ο ίδιος τόνισε ότι είμαστε μακριά από το εμβόλιο και κυρίως τη μαζική παραγωγή και διάθεσή τους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες, κατέληξε.

Τσιόδρας: Είκοσι εννέα ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 22 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2192, εκ των οποίων το 56,4% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 559 (25,5%) σχετίζονται με ταξιδιώτες και 899 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 72 με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξε ένας άνθρωπος, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού στους 102, εκ των οποίων 28 (27.5%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 73 έτη. Είκοσι εννέα βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 50.771 εξετάσεις δειγμάτων για τον κορονοϊό.

Προηγούμενο Άρθρο

Δήμος Πάργας: Κατ Οίκον Διανομή ΤΕΒΑ σε ωφελούμενους άνω των 65 ετών

Επόμενο Άρθρο

Η Ολυμπιονίκης Αθανασία Τσουμελέκα σατιρίζει το 13033 (βίντεο)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...