Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 8:41

Το 27ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην Πρέβεζα

Την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη, το Σάββατο 01 και την Κυριακή 02 Οκτώβρη 2022, έπειτα από αναγκαστική αναβολή ενός έτους, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Πρέβεζας το 27ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων, το οποίο πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια και αποτελεί τη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση των Συλλόγων Σαρακατσαναίων της Ελλάδας. Καθώς η αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία του συνεδρίου -Μάρτιος 2021- συνέπιπτε με τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η θεματική του είναι συνυφασμένη με το ύψιστο γεγονός στη νεότερη ιστορία του ελληνισμού και είναι αφιερωμένη στους αγώνες των προγόνων μας.

Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις 7:30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας, ομιλία αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα με τίτλο:

«Ο Ελληνισμός στην Επανάσταση του ’21 – Πριν και μετά: Τα ισχυρά του  σημεία».

Ομιλήτρια θα είναι η κα Μαρία Ευθυμίου, ιστορικός και καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

Παράλληλα, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου θα υπάρχει έκθεση λαογραφικού και φωτογραφικού υλικού από τη σαρακατσάνικη τέχνη, παράδοση και ιστορία. Η εκδήλωση θα προβληθεί σε απευθείας μετάδοση για όσα άτομα δεν έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν.

Το Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2022 στις 10:00 π.μ. θα γίνει η έναρξη των  εργασιών του οργανωτικού τμήματος του Συνεδρίου με εισηγήσεις μελών των συλλόγων σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των Συλλόγων Σαρακατσαναίων και της ΠΟΣΣ. Οι ομιλίες έχουν ως σκοπό να κοινωνήσουν πτυχές της σαρακατσάνικης παράδοσης και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις μεταξύ των Συλλόγων αλλά και να αναφερθούν  προβλήματα ή δυσλειτουργίες.

Παράλληλα για τους συνοδούς των συνέδρων έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις και ξεναγήσεις στα μνημεία της περιοχής μας: τον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου, τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και εναλλακτικά περιήγηση με παραδοσιακά σκάφη στον Αμβρακικό κόλπο και το ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας. Για το σύνολο των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Νικόπολης, το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Το βράδυ στις 9:30 θα παρατεθεί το επίσημο δείπνο του Συνεδρίου στο κέντρο ΚΤΗΜΑ ΤΣΟΥΜΑΝΗ, όπου θα ακολουθήσει παραδοσιακό σαρακατσάνικο γλέντι, με τη συμμετοχή όλων. Στο κλαρίνο θα είναι ο Νίκος Φιλιππίδης και Σαρακατσάνοι ερμηνευτές.

Η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, Κυριακή 02 Οκτώβρη 2022, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα, σε απόσταση 10 χλμ από την Πρέβεζα. Στους συνέδρους θα προσφερθούν χειροποίητα αναμνηστικά δώρα, εμπνευσμένα από τη ζωή και παράδοση των Σαρακατσαναίων, έντυπο υλικό με ιστορικά στοιχεία, εμπλουτισμένο με τις δράσεις του Συλλόγου καθώς και παραδοσιακά κεράσματα.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης και με την πολύτιμη αρωγή της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Δήμου Πρέβεζας.

Για όσους δεν μπορέσουν να παρευρεθούν το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του συλλόγου http://www.sarakatsanoi-preveza.gr/

 


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Σπουδαία παιχνίδια στο 1ο Διεθνές τουρνουά πετάνκ – Οι 8 ομάδες στις δυάδες

Επόμενο Άρθρο

Συνελήφθησαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας δύο άτομα για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...