Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 15:27

Το σημείο μηδέν της Πρέβεζας γνωρίζετε ποιο είναι;

Πολλοί ίσως να μην γνωρίζουν τι σημαίνει σημείο μηδέν (0) για μία πόλη, κάποιοι άλλοι να γνωρίζουν , να μην ξέρουν που βρίσκεται.

Το onprevezanews.gr έψαξε και βρήκε το σημείο μηδέν (0) της Πρέβεζας, εκεί από όπου ξεκινούν να μετριούνται οι χιλιομετρικές αποστάσεις των εθνικών οδών, προς όλα τα σημεία που ενώνονται με την πόλη της Πρέβεζας, όπως με την Φιλιππιάδα, την Ηγουμενίτσα κ.α.

Το σημείο μηδέν λοιπόν της Πρέβεζας βρίσκεται στην στοά κάτω από το δημαρχιακό Μέγαρο, στην πλευρά της παραλίας. Ακριβώς κάτω από την πλάκα που έχει τοποθετηθεί για την απελευθέρωση της Πρέβεζας.

Πρόκειται για μία λίθινη στήλη, έναν λίθινο οβελίσκο που ονομάζεται ‘’Μιλιάριο’’, ονομασία που πήρε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι τα τοποθετούσαν στους δρόμους, για να μετρούν τις αποστάσεις.

Τι σημαίνει Μιλιάριο;

Όροι, οδοδείκτες, μιλιάρια (horoimiliaria)

Οι όροι δηλώνουν τα όρια ή σύνορα μιας περιοχής που ανήκει σε μια πόλη, τα όρια του ασύλου ενός ιερού, της ιδιοκτησίας ενός ναού, μιας στρατιωτικής ζώνης (κατά τη ρωμαϊκή περίοδο), ή τα όρια μιας ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Η αναγραφόμενη επιγραφή μπορεί απλώς να αναφέρει τη λέξη όρος, ο οποίος ενίοτε συνοδεύεται από μια γενική κτητική, αλλά μπορεί να είναι και πιο αναλυτική εμπεριέχοντας κάποιες φορές και λεπτομερείς απαγορεύσεις ή ιερούς νόμους, αν πρόκειται για την οριοθέτηση ιερού χώρου.

Τα μιλιάρια είναι κυλινδρικοί ή σπανιότερα ορθογώνιοι οδοδείκτες που δηλώνουν συγκεκριμένη απόσταση σε ρωμαϊκά μίλια από και προς την πλησιέστερη μεγάλη πόλη και ήταν τοποθετημένα σε όλο το ρωμαϊκό οδικό δίκτυο. Η Cooley επισημαίνει τη σύνδεση του οδικού δικτύου με την επιβολή της εξουσίας του αυτοκράτορα ερμηνεύοντας με αυτόν τον τρόπο και τη γενικευμένη χρήση της λατινικής γλώσσας στα μιλιάρια και στους οδοδείκτες ακόμα και σε περιοχές που η κύρια γλώσσα ήταν τα ελληνικά. Αναγράφουν συχνά τα ονόματα των αξιωματούχων ή του αυτοκράτορα/αυτοκρατόρων, στους οποίους αποδίδονται τιμές επειδή ήταν υπεύθυνοι για την κατασκευή ή επισκευή του δρόμου, και τον αριθμό των μιλίων από την πλησιέστερη πόλη (τα μίλια δηλώνονται ως Μ(ilia) ή ΜΙ(lia)) αλλά συχνά τοποθετούνται ανά ένα ρωμαϊκό μίλι σε στρατιωτικούς δρόμους, χωρίς τη χάραξη της απόστασης. Επίσης, οι ενεπίγραφες ερμαϊκές (αφιερωμένες στον Ερμή) στήλες τοποθετούνται ως όροι σε δρόμους, στις εισόδους σπιτιών και σε περάσματα.

(με πληροφορίες από ancdialects.greek-language.gr)

Δείτε το βίντεο:

Προηγούμενο Άρθρο

Κώστας Μπάρκας: Καλά τα χειροκροτήματα και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, όμως δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Άρση μέτρων: Στις 15 Ιουνίου οι Πανελλήνιες, δεν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λυκείο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...