Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 13:09

Τουρισμός: Ο χάρτης των κρατήσεων στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα μηνύματα

Την ώρα που οι ενδείξεις από αγορές όπως η Γερμανία, η ΗΠΑ και η Γαλλία είναι μάλλον θετικές, έρχονται οι αποφάσεις από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να προσγειώσουν τις προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού τη χρονιά που διανύουμε.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, η αλήθεια είναι ότι χθες, που έγινε η αναπροσαρμογή στις βρετανικές λίστες, κανείς δεν περίμενε ότι η Ελλάδα θα περάσει από την πορτοκαλί στην πράσινη περιοχή. Αυτή η προσδοκία προσδιοριζόταν χρονικά για το τέλος του μήνα και συγκεκριμένα για τις 28 Ιουνίου, όταν θα υπάρξει η νέα αναθεώρηση.

Ωστόσο υπήρχε η βεβαιότητα ότι κάποια ελληνικά νησιά (Κως, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Λέσβος, Ρόδος) θα βρεθούν στην πράσινη λίστα, αλλά δυστυχώς οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν.

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για τους Άγγλους

Κατά συνέπεια, τον Ιούνιο η έλευση των Βρετανών θα είναι περιορισμένη, ενώ και τον Ιούλιο τα πράγματα θα είναι δύσκολα, δεδομένου ότι και να συμβεί τότε η θετική αναθεώρηση, θα έχει χαθεί ένα σημαντικό μέρος του Ιουλίου, αφού απαιτούνται κάποιες ενέργειες ώστε κάποιος να έρθει στη Ελλάδα.

Βέβαια θα υπάρξουν και οι θαρραλέοι που θα αγνοήσουν τις συστάσεις και θα έρθουν στην Ελλάδα. Πρέπει όμως μετά να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για 10 μέρες. Επίσης, πρέπει να κάνουν τρία μοριακά τεστ, ένα πριν φύγουν και δύο αφότου επιστρέψουν από το ταξίδι τους. Σε περίπτωση που δεν κάνουν τα προαναφερθέντα, αντιμετωπίζουν πρόστιμα 1.750 λιρών (περίπου 2.000 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η TUI UK ακύρωσε όλα τα πακέτα της σε Κρήτη, Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θάσο και Ζάκυνθο μέχρι τις 13 Ιουνίου, εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων.

Χαστούκι και από την Ολλανδία

Στον κατάλογο με τις κακές ειδήσεις θα πρέπει να προστεθεί και η πρόσφατη απόφαση της Ολλανδίας, που από κίτρινο χαρακτήρισε πορτοκαλί το Νότιο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι η ολλανδική διαβάθμιση είναι πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

Χωρίς κάποιο θετικό σημάδι και από την αγορά της Ρωσίας, καθώς οι πτήσεις που συνδέουν τις δύο χώρες είναι μόλις πέντε, δύο από την Αegean, δύο από Aeroflot και μία από S7. Ως αχτίδα φωτός η πρόσφατη απόφαση να προστεθούν άλλες τέσσερις πτήσεις. Ωστόσο δεν είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες ενός άξιου λόγου τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

Γερμανοί, Γάλλοι και Αμερικανοί ψηφίζουν Ελλάδα 

Αντίθετα, τα νέα είναι μάλλον καλά από τη Γερμανία. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια άξια σχολιασμού κινητικότητα με ισχυρή αύξηση της ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα, κυρίως για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Οι μεγάλοι tour operators και οι αεροπορικές εταιρείες της Γερμανίας, προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτή τη ζήτηση, προσθέτουν πακέτα και πτήσεις με προορισμό δημοφιλή νησιά και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Για τους Γερμανούς η Ελλάδα είναι ο νούμερο 2 προορισμός, μετά την Ισπανία, με τους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι περίπου 2 εκατ. Γερμανοί τουρίστες θα ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 45%-50% των επιπέδων του 2019, αν και οι αρχικές προσδοκίες τοποθετούσαν τον πήχη λίγο παραπάνω, στο 55% του 2019.

Πέρυσι η Ελλάδα ήταν ο υπ’  αριθμόν 1 προορισμός για τους Γάλλους, αν και τα μεγέθη ήταν χαμηλά. Και φέτος η εικόνα είναι καλή. Αεροπορικές εταιρείες και tour operators διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα είναι ο προορισμός που ανακάμπτει με τους πιο ταχείς ρυθμούς, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη ζήτηση.

Κάποιες εκτιμήσεις, που είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένες, αναφέρουν ότι μπορεί ο αριθμός των Γάλλων που θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα να προσεγγίσει τις 800.000, από 1,5 εκατ. το 2019.

Σημαντικές κρατήσεις προς την Ελλάδα καταγράφονται από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ Delta Airlines, American Airlines και United Airlines. Το 2019 οι Αμερικανοί που ταξίδεψαν στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1,17 εκατ. Πολλοί θεωρούν ότι ίσως η χώρα-έκπληξη φέτος για την Ελλάδα να είναι οι ΗΠΑ.

Προηγούμενο Άρθρο

Πότε θα λειτουργήσει η εστίαση με μουσική – Το χρονοδιάγραμμα

Επόμενο Άρθρο

Προσλήψεις ΕΠΟΠ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες μοριοδότησης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...