Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 2:30

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11/3/2024 για το ζήτημα της κατασκευής μνημείου για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας τιμάμε τους νεκρούς τους Ολοκαυτώματος, και συντασσόμαστε με κάθε μέτρο που προάγει τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και υπενθυμίζει την καταστροφή των εβραϊκών κοινοτήτων της χώρας μας, ανάμεσά τους και της εβραϊκής κοινότητας της Πρέβεζας. Θεωρούμε απαραίτητο να αναδειχθεί για τις νέες γενιές ο πραγματικός ένοχος: Η εγκληματική ιδεολογία του φασισμού και του ναζισμού στο όνομα της οποίας διαπράχθηκαν ειδεχθή εγκλήματα σε βάρος των Εβραίων αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης.

Ωστόσο, ο χρόνος που επιλέγεται να τοποθετηθεί το μνημείο για το εβραϊκό Ολοκαύτωμα δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις γενικότερες εξελίξεις. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε η απόδοση της πρέπουσας τιμής στους συμπολίτες μας Πρεβεζάνους Εβραίους που οδηγήθηκαν τόσο άδικα στον θάνατο και στον αφανισμό, να αξιοποιηθεί για να εξωραΐσει την εικόνα της πολιτικής του κράτους του Ισραήλ που έχει βάψει τα χέρια του στο αίμα του παλαιστινιακού λαού και διαπράττει στη Γάζα μια συστηματική και απροκάλυπτη γενοκτονία. Μια γενοκτονία που μετρά ήδη πάνω από 30.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες ανάπηρους και εκατομμύρια εκτοπισμένους, ανάμεσα τους τεράστιο αριθμό παιδιών. Πρόκειται για μια πολιτική που πλήττει και ζημιώνει σε τελική ανάλυση και τον ίδιο τον λαό του Ισραήλ, όπως μαρτυρούν και οι σοβαρές λαϊκές αντιδράσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό του ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Δυστυχώς, η χρονική στιγμή που η δημοτική αρχή επέλεξε να τοποθετήσει το εν λόγω μνημείο, η σπουδή με την οποία δρομολογεί την κατασκευή του και η φημολογία που έχει αναπτυχθεί για την παρουσία αξιωματούχων του ισραηλινού κράτους στα προγραμματισμένα εγκαίνια δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για άλλη ερμηνεία. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε φιέστα αθώωσης της εγκληματικής πολιτικής του Ισραήλ θα βρει αντίθετους όχι μόνο εμάς αλλά καθολικά τον λαό της πόλης μας που έχει πολλές φορές εκφράσει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό και τη στήριξή του στον αγώνα του για ελεύθερη πατρίδα στα σύνορα του 1967.

Επιπλέον, η δημοτική αρχή είναι εκτεθειμένη διότι σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που παρουσίασαν φορείς της πόλης μας, για την κατασκευή του μνημείου δεν έχουν τηρηθεί, ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις νομιμότητας, δεν έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Εφορεία Αρχαιοτήτων, Υπηρεσία Δόμησης, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής κ.ο.κ.). Μας ζητάτε δηλαδή να δώσουμε επίφαση νομιμότητας σε μια παράνομη διαδικασία και αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε.

Θέση της παράταξής μας είναι:ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Η θέση και η μορφή του μνημείου να αποφασιστούν αφού ακουστούν οι φορείς της πόλης μας που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και ασφαλώς με την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών, εγκρίσεων κλπ και χωρίς καμία παρουσία κρατικών αξιωματούχων του Ισραήλ και πολιτικών παραγόντων που στηρίζουν τη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού ή σε τελική ανάλυση σε χρόνο και με τρόπο που δε θα συνδέεται με τις πολιτικές επιδιώξεις του κράτους του Ισραήλ για νομιμοποίηση της πολιτικής που ακολουθεί σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Προηγούμενο Άρθρο

Αποστολή 15 μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Πρέβεζας στην Ιταλία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Επόμενο Άρθρο

Η Αντωνία Παπαμιχαήλ ειδική καλεσμένη στο 2ο  Γυμνάσιο Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...