Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 10:10

Τιμή στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου από το Δήμο και φορείς της Πρέβεζας

Η Φλόγα της Μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, άναψε την Τετάρτη το βράδυ στην Πρέβεζα σε μια συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος ενταγμένη στην πρωτοβουλία του “Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής” της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε Πορεία Μνήμης από το χώρο μπροστά στο Δημαρχείο και στην πορεία συμμετείχαν μέλη των Ποντιακών Συλλόγων, Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, Νέας Σαμψούντας “Η Αμισός” , Ν.Σινώπης “Διογένης”, Σύλλογος Αρχαγγέλου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λεωνίδας Αργυρός, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Δαρδαμάνης, Γιώργος Σαριάνογλου και Νίκος Παγγές που μετέφεραν τη “Φλόγα της Μνήμης” με λαμπάδες στο ηρώο της πόλης το οποίο είχε φωτιστεί με τον αετό της Τραπεζούντας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πρέβεζας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τον ουρανό φωτίζουν 353.000 φωτεινά αστέρια, 353.000 μη δικαιωμένες ψυχές των προγόνων μας του ελληνικού Πόντου, 353.000 θύματα της απάνθρωπης γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο κ. Γεωργάκος τόνισε πως «Απαιτούμε δυναμικά με αίσθηση της πατριωτικής ευθύνης που μας αναλογεί, μαζί με τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές που μας φωτίζουν το δρόμο του εθνικού μας αλλά και ανθρωπιστικού καθήκοντος την άμεση διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Δίνουμε το παρών σήμερα αλλά οφείλουμε να είμαστε παρών όχι μόνο επετειακά αλλά και διαχρονικά με δράσεις και αφύπνιση σε συνεργασία πάντα με τους άξιους τοπικούς μας συλλόγους, στόχος μας να ενδυναμώσουμε την ενημέρωση και την εκπαίδευση της νέας μας γενιάς. Η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε συνέργεια μαζί με τους συλλόγους στο σχέδιο και στη χρηματοδότηση του μνημείου μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τους Μικρασιάτες».

Αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της γενοκτονίας και σε κλίμα κατάνυξης ακούστηκαν ποντιακές μελωδίες που απέδωσαν ο Γιάννης Ζήγος Χαϊτίδης και Γιώργος Ζήγος – Χαϊτίδης.

Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Προηγούμενο Άρθρο

Οι αλιείς της Πρέβεζας καθάρισαν την ακτογραμμή της Αγίας Τριάδας

Επόμενο Άρθρο

Έγκριση πρότασης 3.423.000€  του Δήμου Πάργας για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...