Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 11:23

Τηλεδιάσκεψη των συλλόγων γονέων μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων

Το Σάββατο 30/1/2021, έπειτα από πρόσκληση του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων, έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή γονέων από μεγάλο αριθμό μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν επίσης μέρος εκπρόσωποι μαθητών, μέλη δεκαπενταμελών συμβουλίων όπως και εκπρόσωπος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας. Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα γόνιμη και ανέδειξε μία σειρά από προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας. Πιο συγκεκριμένα:

– Η επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σχεδόν τρεις μήνες μετά το κλείσιμο των σχολικών μονάδων ,χωρίς να ληφθεί για μια ακόμη φορά κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας ,πέρα από αυτό του ανοιχτού παραθύρου.

– Ιδιαίτερα σημαντικό είναι για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας το θέμα της μετακίνησης των μαθητών. Διαπιστώθηκε πως καμία πρόβλεψη δεν έχει γίνει για την μείωση του αριθμού των μετακινούμενων μαθητών , ενώ υπάρχουν στην περιφέρεια πολλές περιπτώσεις μαθητών οι οποίοι χρησιμοποιούν μέσα κοινά με τους υπόλοιπους πολίτες με αποτέλεσμα τον συνωστισμό τους και τον συγχρωτισμό με διαφορετικούς καθημερινά ανθρώπους.

-Ανάμεσα στα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν και αυτό της αποτελεσματικότητας και της ισοτιμίας στον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η τηλεκπαίδευση, καθώς κι η ψυχολογική επιβάρυνση των μαθητών εξαιτίας του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

– Η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από την συνέχιση των σπουδών τους σε πανεπιστημιακά τμήματα, η επιβολή της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας στις τελικές εξετάσεις του σχολικού έτους καθώς και το μείζον θέμα της μείωσης της ύλης και του σαφή προσδιορισμού αυτής και στα ειδικά μαθήματα (όπως το εξεταζόμενο μάθημα Μουσική Αντίληψη και Γνώση) απασχόλησαν επίσης τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη.

– Το θέμα της πιστοποίησης του επιπέδου σπουδών των αποφοίτων των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, το χρόνιο αίτημα για εφαρμογή του νόμου για την διενέργεια εξετάσεων για την χορήγηση Πτυχίων Μουσικής Ειδικότητας όπως προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 8 του Ν. 2158/1993 (Α΄109) καθώς και το αίτημα για συγγραφή και δωρεάν διανομή εγχειριδίων μελέτης για τα μαθήματα ειδικότητας τα οποία διδάσκονται στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία. Για τα παραπάνω ζητήματα έχει μάλιστα αποφανθεί υπέρ των θέσεων των γονιών ύστερα από σχετική προσφυγή του Συλλόγου μας ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η συζήτηση των γονιών και των λοιπών συμμετεχόντων στην τελεδιάσκεψη η οποία διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων ολοκληρώθηκε με την δέσμευση πως θα επαναληφθούν αντίστοιχες συζητήσεις με συγκεκριμένες θεματικές. Εκφράστηκε, τέλος, η διάθεση των γονιών να αναλάβουμε συλλογική και συντονισμένη, πολύμορφη και πολυεπίπεδη δράση σε συνεργασία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ώστε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δίκιο των παιδιών μας και το δικαίωμά τους στην ουσιαστικά δωρεάν, ολόπλευρη, αποκλειστικά δημόσια εκπαίδευση.

Το ΔΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση μεθοδεύει την απαξίωση των ΕΛΤΑ σε βάρος των εργαζόμενων και των πολιτών

Επόμενο Άρθρο

Επίδομα θέρμανσης: Τελειώνει η προθεσμία για να δηλώσουν IBAN οι δικαιούχοι

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...