Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 17:24

ΤΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Συνεχίζουμε στο δρόμο του ΕΛΑΣ Ζαλόγγου

Σε μια συγκινητική εκδήλωση εξελίχτηκε η σημερινή εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων της Τ.Ε. Πρέβεζας του ΚΚΕ στο χωριό της Κρυοπηγής. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους 23 κατοίκους του χωριού μέλη και  στελέχη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ Ζαλόγγου, που εκτελέστηκαν στις 14 Απρίλη του 1944 στην Αγία Τριάδα Αιτωλοακαρνανίας, μαζί με άλλους συναγωνιστές τους (Σύνολο 120)από την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Την κεντρική ομιλία έκανε  ο, Γραμματέας της ΤΕ Κωτσαντής Κώστας,  ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν αυτή την περίοδο και συγκεκριμένα στο γιατί οι Γερμανοί κατακτητές επέλεξαν να χτυπήσουν την Κρυοπηγή και στα σύγχρονα συμπεράσματα, ως οδηγό για την συνέχιση του αγώνα μας.

Ο Γραμματέας  τόνισε ότι και τότε όπως και σήμερα δεν ήμασταν όλοι μαζί.Από την μια πλευρά ήταν οι δυνάμεις της αστικής τάξης που είτε συνεργάστηκαν με τον κατακτητή είτε άλλοι διέφυγαν στο εξωτερικό. Από την άλλη ήταν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ που οργάνωσαν την αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στον κατακτητή.

Στη περιοχή του Ζαλόγγου δρούσε το 24ο  Σύνταγμα του ΕΛΑΣ  που μετά την ανασυγκρότησή του, αρχές του 1944 έγινε ο φόβος και ο τρόμος των γερμανικών δυνάμεων άλλα και των ντόπιων υποστηριχτών τους. Ανοιχτή γραμμή με τις δυνάμεις των γερμανικών δυνάμεων είχαν και οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ της περιοχής, που ετοίμαζαν και την επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση των Γερμανών.

Η δράση του ΕΛΑΣ Ζαλόγγου  μπήκε στο μάτι όλων αυτών των δυνάμεων. Τον Μάρτη του 1944 οι γερμανικές δυνάμεις, μπήκαν στο χωριό και συνέλαβαν μετά από υπόδειξη δοσίλογων της περιοχής 28 πατριώτες και τους οδήγησαν στις φυλακές του Αγρινίου. Από αυτούς μόνο 5 γλύτωσαν. Όλοι οι υπόλοιποι δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές.

Ο Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης  και σε αυτούς που πρόσφατα παρευρέθηκαν  σε εκδήλωση μίσους στο τέρμα  Κρυοπηγης , κατηγορώντας τον ΕΛΑΣ Ζαλόγγου για «δολοφονία πατριωτών», και σήμερα υποκριτικά κατέθεταν στεφάνι και στην μνήμη των Εαμιτών της Κρυοπηγής, προσπαθώντας  να ξαναγράψουν την ιστορία και να σφετεριστούν οι απόντες  την ηρωική εθνική αντίσταση προσπαθόνατς να παρουσιάσουν τον ΕΛΑΣ σαν σφαγέα των πατριωτών.

Ξεκαθάρισε ότι ο ΕΛΑΣ Ζαλόγγου όπως και συνολικά ο ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ τιμώρησαν δοσίλογους που συνεργάστηκαν αποδεδειγμένα με τους Γερμανούς κατακτητές, όπως για παράδειγμα αυτούς που κατέδιδαν  στους Γερμανούς τους πατριώτες Εαμίτες της Κρυοπηγής.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα που το ΚΚΕ έχει βγάλει από αυτή την περίοδο και τα οποία έχει ενσωματώσει στη σύγχρονη στρατηγική του.

Μέρος της  ομιλίας του σ Κωτσαντή επισυνάπτεται στο video που ακολουθεί.Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων από την ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ, το ΤΣ της ΚΝΕ και την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και το πένθιμο εμβατήριο.

Πρέβεζα 30/04/2021

Προηγούμενο Άρθρο

Το προσωπικό του ΕΚΑΒ Πρέβεζας στέλνει τις ευχές του

Επόμενο Άρθρο

Πρεβεζανική Λαμπρή πριν την απελευθέρωση του Σπύρου Σκλαβενίτη

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...