Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 10:20

Τα μουσικά σχολεία της χώρας πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίες

Κατόπιν συνεννόησης με τα 15μελή των Μουσικών Σχολείων της χώρας μας και έπειτα από συνέλευση του 15μελούς, αποφασίσαμε με την διαδικασία ανοιχτής ψηφοφορίας να συμμετάσχει και το σχολείο μας στην Πανελλήνια Διαμαρτυρία Μουσικών Σχολείων, όπου θα λάβει χώρα την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.

Τα αιτήματα μας είναι κοινά για όλα τα Μουσικά Σχολεία που θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση αυτή αλλά θέλουμε να αναφέρουμε και προβλήματα τα οποία μαστίζουν το σχολείο μας από το έτος ίδρυσης του, 2009, εώς και σήμερα, 12 χρόνια μετά.

Πιο αναλυτικά:

ΠΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΏΡΙΣΗ ΜΟΥΣΙΚΏΝ ΣΠΟΥΔΏΝ

Με βάση την κειμενική Νομοθεσία κάθε χρόνο θα έπρεπε να διεξάγονται εξετάσεις για την πιστοποίηση των αποφοίτων των Μουσικών Σχολείων από ειδική επιτροπή του ΥΠ.Ε.Π.Θ στις τρεις παρακάτω κατηγορίες:

α) Πτυχίο Θεωρητικών Ευρωπαϊκής Μουσικής (ειδ. Αρμονίας).

β) Πτυχίο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής (βυζαντινής).

γ) Πτυχίο Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων.

Η χορήγηση αυτών των πτυχίων προβλέπεται να είναι ισότιμη και αναγνωρισμένη από το το κράτος (ΥΠ.ΠΟ) όπως αυτές των ωδείων και των μουσικών σχολών.

Από την ίδρυση των Δημόσιων Μουσικών Σχολείων, το 1988, έως και σήμερα, 2021, Μόνο μια φορά έχουν πραγματοποιηθεί εξετάσεις πιστοποίησης, το 2000.

Με την μη διεξαγωγή αυτών των εξετάσεων αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των Σχολείων αυτών, αποτρέπουν πολλά από τα παιδιά να δώσουν κατατακτήριες για την εισαγωγή τους σε ένα Μουσικό Σχολείο ή ακόμα και να σταματήσουν τις σπουδές τους.

ΜΟΡΙΟΔΌΤΗΣΗ. 

Επιπλέον Μοριοδότηση μαθητών Δημόσιων Μουσικών Σχολείων που επιλέγουν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους κάποια από τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΔΩΡΕΆΝ ΜΟΥΣΙΚΆ ΒΙΒΛΊΑ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΈΣ.

Οι μαθητές υποχρεώνονται και επιβαρύνονται οικονομικά για την αγορά βιβλίων για τα μαθήματα Μουσικής Παιδείας (π.χ. Ευρωπαϊκή Θεωρία-Αρμονία), καθώς το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει μεριμνήσει στην συγγραφή και έκδοση βιβλίων για τα μουσικά μαθήματα.

Σύμφωνα με το σύνταγμα κατοχυρώνεται η Δωρεάν Παιδεία, η οποία δεν συνεπάγεται μόνο από την απαλλαγή αλλά και την δωρεάν παροχή των ελαχίστων απαραίτητων για την αποτελεσματική συμμετοχή του μαθητή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα βιβλία αποτελούν στοιχειωδώς απαραίτητα μέσα για έναν μαθητή.

ΆΜΕΣΗ ΠΡΌΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΏΝ ΜΟΥΣΙΚΉΣ ΠΑΙΔΕΊΑΣ. 

Σε πολλά Μουσικά Σχολεία υπάρχει μεγάλη έλλειψη καθηγητών Μουσικής Παιδείας και πιο συγκεκριμένα καθηγητών ειδίκευσης μουσικών οργάνων. Αυτό το γεγονός δείχνει τη πλήρη απαξίωση του ρόλου των Μουσικών Σχολείων στην χώρα μας, καθώς πολλοί είναι οι μαθητές που αποφοιτούν από Μουσικό Σχολείο Χωρίς να έχουν διδαχθεί στην εξάχρονη θητεία τους το όργανο το οποίο έχουν επιλέξει.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΆ ΜΟΥΣΙΚΏΝ ΑΓΏΝΩΝ. 

Οι Μουσικοί Αγώνες αποτελούσαν για χρόνια παράδοση των Μουσικών Σχολείων και είναι μια οργάνωση η οποία επιτρέπει στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με Μουσικά Σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα.

Θέματα Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας.

ΆΜΕΣΗ ΕΠΊΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΎ.

Από την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, το 2009, εώς και σήμερα κάθε χρόνο γίνεται αναφορά στο κτιριακό είτε την μαθητική κοινότητα, είτε από τον σύλλογο γονέων, είτε από την εκάστοτε διεύθυνση του Σχολείου. Τόσα χρόνια καμία από τις αρμόδιες αρχές δεν έχει πραγματοποιήσει κάποιο έργο για την επίλυση των προβλημάτων του σχολείου μας.

Οι τουαλέτες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση με σωλήνες σπασμένους και καζανάκια τα οποία δεν δουλεύουν. Δεν υπάρχει αίθουσα σίτισης αναγκάζοντας τους μαθητές να τρώνε στις τάξεις του, πάνω στα θρανία τους. Οι αίθουσες και των δύο κτιρίων που αποτελούν το σχολικό μας συγκρότημα είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα πολλά μουσικά μαθήματα να γίνονται στις τάξεις γενικής παιδείας. Το κτίριο δεν τηρεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ένα μουσικό σχολείο διότι δεν έχει καμία τάξη ηχομόνωση. Η ψευδοροφή η οποία υπάρχει στο σχολείο μας τις μέρες με δυνατούς ανέμους κυριολεκτικά σηκώνεται. Στο κτίριο των μουσικών μαθημάτων μερικές πρίζες όπου παρέχουν ρεύμα στα  ηλεκτρικά πιάνα του σχολείου μας δεν λειτουργούν καθόλου ή υπολειτουργούν θέτωντας σε κίνδυνο καθηγητές αλλά και μαθητές. Δεν υπάρχει γυμναστήριο για να τελείται το μάθημα της γυμναστικής τις ημέρες που βρέχει, όπως ούτε και αίθουσα εκδηλώσεων.

ΑΥΛΉ ΚΑΙ ΧΏΡΟΙ ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΊΑΣ.

Η αυλή του σχολείου μας είναι ασφαλτοστρωμένη και θεωρούμε πως είναι ακατάλληλη και άκρως επικίνδυνη για τους μαθητές που φοιτούν εκεί. Τις μέρες που βρέχει συσσωρεύονται νερά και δεν υπάρχει κάποιο υπόστεγο που να βοηθάει την μετάβαση των μαθητών από το ένα κτίριο στο άλλο. Η αυλή του σχολείου μας όπου πραγματοποιείται και το μάθημα της γυμναστικής έχει ένα φίλε για βόλεϊ, το οποίο φιλέ στηρίζεται πάνω σε ένα δέντρο και μόνο μια μπασκέτα.

ΆΜΕΣΗ ΑΔΕΙΟΔΌΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΈΓΕΡΣΗ ΝΈΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΎ ΣΥΓΚΡΟΤΉΜΑΤΟΣ.

Κλείνοντας θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό το γεγονός ότι είμαστε ανοιχτοί για συζήτηση με  τις αρμόδιες αρχές (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημοτικές Αρχές) με άμεσο σκοπό την επίλυση και τις υλοποίηση των αιτημάτων μας.

               Πρόεδρος του 15μελούς                          Αντιπρόεδρος του 15μελους

             του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας          του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας

                         Χήτος Ευάγγελος                              Δημακοπούλου Αικατερίνη

Προηγούμενο Άρθρο

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (13-20/12/2021)

Επόμενο Άρθρο

ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας: Αναβολή των αγώνων Α’ και Β’ κατηγορίας λόγω κακοκαιρίας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...