Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 11:56

Σύσκεψη φορέων με θέμα την ανέγερση νέου κτιρίου για το Μουσικό Σχολείο

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020 ,μετά από πρωτοβουλία του Διευθυντή Β’ θμιας Εκπαίδευσης κ. Κατσανάκη,τον οποίο και συγχαίρουμε  για αυτή την πρωτοβουλία ,διευρυμένη σύσκεψη φορέων με θέμα, την Ανέγερση Νέου Κτιρίου για το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Βουλευτές του Νομού κ. Γιαννάκης & κ. Μπάρκας, ο Αντιπεριφεριαρχής Περιφεριακής Ενότητας Πρέβεζας κ. Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος, ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Δνσης Εκπαίδευσης ΠΕ & ΔΕ  Ηπείρου κ. Γιώτης, ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ κ. Ντάγγας, η εκπρόσωπος της Μαθητικής Κοινότητας του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας δις Τσαούση.

Διευκρινιστικά αναφέρουμε ότι την ευθύνη για την ανέγερση ενός σχολικού κτιρίου μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία έχει ο Δήμος κι ουσιαστικά το 80 % ενός έργου αποτελεί η εκπόνηση μελέτης.

Κοινός τόπος των συμμετεχόντων ήταν η αναγκαιότητα ανέγερσης ενός νέου κτιρίου για το Μουσικό Σχολείο, που έχει εγκαθιδρυθεί στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας , εγκολπίζοντας το παιδαγωγικό πρόταγμα: «σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία».

Ως Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων  είχαμε την υποχρέωση ,χωρίς φυσικά να θεωρούμε την άποψη μας θέσφατο,να θέσουμε υπόψη των υπευθύνων την αγωνία μας ,αλλά και τη θέση μας, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις αποφάσεις  των ΓΣ, του Σχολικού Συμβουλίου (θεσμοθετημένο όργανο που συμμετέχει το Διοικητικό κι Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Σχολείου,το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων  κι εκπρόσωπο της Μαθητικής Κοινότητας) αλλά και του Ερωτηματολογίου με σχετικό ερώτημα που διακίνησε ο Σύλλογός μας κι συμπληρώθηκε από 198 άτομα.

Ιδεατή για τη σχολική κοινότητα θα ήταν η ανέγερση ενός κτιρίου εντός αστικού ιστού, αφού πέρα από τα συμπεράσματα της χωροπαιδαγωγικής που αναφέρουν ότι οι σχολικές μονάδες πρέπει να αναπτύσσονται εντός πόλης, γιατί αποτελούν κοιτίδες γνωστικής ανατροφοδότησης κι ανταλλαγής προτάσεων σε μια διαρκή συνδιαλλαγή με την τοπική κοινωνία, υπάρχει κι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν ,μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικοί.

Μια πραγματικότητα που περικλείει  την απώλεια χιλιάδων ωρών μαθημάτων (5000 την περυσινή χρονιά),  λόγω της μη έγκυρης πρόσληψης εκπαιδευτικών. Γεγονός που επηρεάζει όχι μόνο το γνωστικό κομμάτι, αλλά συνεπάγεται τη διαρκή μετακίνηση των μαθητών από το σχολείο με ιδία μέσα ,αφού το ωρολόγιο πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται.

Πραγματικότητα που θέλει διαχρονικά το 80 με 85 % των μαθητών του Μουσικού Σχολείου να κατοικούν στην πόλη της Πρέβεζας. Πώς θα μεταφερθεί εκτός αστικού ιστού ένας τέτοιος όγκος μαθητών, με δεδομένο ότι καθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων για τη μετακίνηση λιγότερου αριθμού μαθητών κι ενώ το σχολείο βρίσκεται εντός της πόλης;

Πώς άραγε θα παραμείνουν οι μαθητές σε σχολείο εκτός πόλης αντιμετωπίζοντας τα παραπάνω προβλήματα  χωρίς τη δυνατότητα σίτισης, αφού φέτος για παράδειγμα οι μαθητές του σχολείου μας σιτίστηκαν για πρώτη φορά στις 4 Νοεμβρίου;

Υπενθυμίζουμε ότι τα μουσικά σχολεία ,αποτελούν σχολεία επιλογής κι οι γονείς επιλέγουν λαμβάνοντας υπόψη και τους παραπάνω παράγοντες.

Προσθετικά σ΄ αυτά ,καταθέτουμε και μια αποστροφή από την τοποθέτηση της Προέδρου της μαθητικής Κοινότητας δις Τσαούση, η οποία ανέφερε, ότι τα Μουσικά Σχολεία είναι ζωντανοί οργανισμοί, με πρόβες και συγκεντρώσεις σε απογευματινές ώρες που σε ένα σχολείο εκτός πόλης δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω της μετακίνησης.

Αλήθεια ποιος εκπαιδευτικός όντας μετακινούμενος σε 4 και 5 σχολεία θα επιλέξει κι ένα σχολείο εκτός πόλης;

Φυσικά ως Σύλλογος Γονέων δεν έχουμε  δικαίωμα να υψώσουμε κανένα εμπόδιο και να είμαστε εχθρικοί σε επιλογές που αφορούν την ανέγερση μουσικού σχολείου εκτός  αστικού ιστού ,εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις κι όντας δρομολογηθεί ένα τέτοιο έργο. Έχουμε όμως την ευθύνη της καταγραφής της πραγματικότητας όπως τη βιώνουμε και  δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας χρησιμοποιήσει ως άλλοθι σε ενδεχόμενη αποτυχία του.  Δεν ευελπιστούμε να υποκαταστήσουμε κανένα θεσμικό πρόσωπο και δε θα σιωπήσουμε σε πρακτικές που θίγουν την σχολική καθημερινότητα των παιδιών μας ,πάντοτε όμως με επιχειρήματα συνεπικουρούμενα από προτάσεις.

Θεωρούμε ως σημαντική εξέλιξη την αναφορά του εκπροσώπου της Περιφερειακής  Δνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου ,ότι υπάρχει  πρόθεση η ανέγερση του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα στην πρόταση της για ένταξη στο επικείμενο Επιχειρησιακό πρόγραμμα-ύψους 11 εκ.ευρώ- , αρκεί ο Δήμαρχος  μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2020 να δεσμευτεί εγγράφως ότι  θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 12 με 15 μήνες, αλλιώς το έργο θα χαθεί.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή παρόλα τα κραυγαλέα λάθη και τις παραλείψεις της είχε δρομολογήσει τη διαδικασία εκπόνησης μελέτης μέσω της ΚΤΥΠ. Ανάμεσα στα προ απαιτούμενα ήταν κι η έγκριση του Κτιριολογικού Προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας. Πράγματι στις 8 /5/2017 (αριθμ. εγγρ.11909) απέστειλε αίτημα έγκρισης στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο όμως με το υπ.αριθμ 36927/5.3.2018 έγγραφο απορρίφθηκε, με την αιτιολογία της αναγκαιότητας αλλαγής του Τοπικού Ρυμοτομικού. Τόσο ο κ. Γεωργάκος, όσο και ο κύριος Ιωάννου τόνισαν ότι αυτό είναι ένα καθαρό γραφειοκρατικό κομμάτι που χρειάζεται περίπου 6 μήνες για να διορθωθεί. Γεγονός που σημαίνει ότι με αυτή την έγκριση η ΚΤΥΠ μπορεί πλέον να παρουσιάσει τη Μελέτη και το έργο να ενταχθεί στο προαναφερόμενο επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Ως Σύλλογος κι έχοντας γνώση όλης της αλληλογραφίας και των ενεργειών που έχουν προηγηθεί συνταχθήκαμε με την εκπόνηση μελέτης μέσω ΚΤΥΠ, εφόσον ήδη υπάρχει η προεργασία των προηγούμενων ετών, για να μη χαθεί άλλη μια χρηματοδοτική ευκαιρία μέσω του νέου  Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Η ουσία όμως κι αυτό που απασχολεί τη σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου είναι το σήμερα. Το Μουσικό Σχολείο όπου κι αν αυτό ανεγερθεί χρειάζεται τουλάχιστον κατά τη δήλωση του κ. Ιωάννου 7 χρόνια το λιγότερο για την ολοκλήρωσή του. Τα κτίρια ήδη είναι ακατάλληλα και χρειάζονται τροποποιήσεις για να είναι τουλάχιστον ασφαλή για τα παιδιά μας. Η πρόσβαση σ’  αυτό μέσω της Λ. Ιωαννίνων είναι καρμανιόλα και μόνο από τύχη δεν έχει υπάρξει δυστύχημα. Οι φορείς πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εισακούσουν τη σχολική κοινότητα, αντιμετωπίζοντας εμπράκτως τα ζητήματα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας.

Το ΔΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Νοσοκομείο Πρέβεζας: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Ιωάννη Γεωργίου

Επόμενο Άρθρο

Ο Δήμος Πάργας δίπλα στον δημότη με ενίσχυση του “Βοήθεια στο σπίτι”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...