Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 8:21

Σύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών 320 χλμ. που ξεκινάει από την Πρέβεζα

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το έργο της κατασκευής του υποθαλάσσιου δικτύου οπτικών ινών (Ionian) στο Ιόνιο που υλοποιεί η εταιρεία Islalink. Οπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της ισπανικής εταιρείας, που ανήκει στον καναδικό όμιλο Fiera Infrastructure, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα. Θα προηγηθεί «τον Οκτώβριο η ανάπτυξη και πόντιση του καλωδίου το οποίο έχει ήδη κατασκευαστεί», όπως σημειώνουν, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν επιτρέπεται να λάβει χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το καλώδιο 320 χλμ., που θα διαθέτει και επίγεια υποστηρικτική όδευση, θα συνδέσει την Πρέβεζα με την Κροτόνε της Καλαβρίας στην Ιταλία. Κατ’ επέκταση θα επιτρέψει τη σύνδεση του Μιλάνου και της Ρώμης με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο καλώδιο δημιουργεί μια εναλλακτική –έναντι των υφιστάμενων– όδευση και αναμένεται να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση για χωρητικότητα που υφίσταται ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και την Ελλάδα.

Το καλώδιο θα διαθέτει 24 δέσμες οπτικών ινών, καθεμία από τις οποίες θα είναι σε θέση να μεταφέρει περισσότερα από 15 τεραμπάιτ ανά δευτερόλεπτο (TBps). Μέσω ακόμη εναλλακτικής επίγειας όδευσης (που λειτουργεί υποστηρικτικά στην υποθαλάσσια όδευση) η προσφερόμενη χωρητικότητα προς και από την Αθήνα, το Μιλάνο, τη Ρώμη και τη Θεσσαλονίκη θα αυξάνεται στα 40 Tbps, σύμφωνα με όσα αναφέρουν από την Islalink. Η υποδομή θα είναι ποντισμένη σε μεγάλο βάθος της τάξεως των χιλίων μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης φθοράς που οφείλεται, κατά βάση, στην ανθρώπινη δραστηριότητα, στην αλιεία και στην αγκυροβόληση.

Σύμφωνα με ανάλυση της Islalink, η Ελλάδα εμφανίζει επενδυτικό έλλειμμα σε οπτικές ίνες. Το 2021, βάσει της ίδιας ανάλυσης, το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) αντιπροσώπευε μόλις το 0,4% του συνόλου των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται κατά μέσον όρο στο 32% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Κατά τα ίδια στοιχεία, στην Ελλάδα η διείσδυση των υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας (UFBB) ανέρχεται σε 2,4% έναντι 19% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως αποτέλεσμα, σήμερα υπάρχουν μόνο δύο συστήματα που συνδέουν την ελληνική ενδοχώρα με τη Δυτική Ευρώπη, από τα οποία το ένα έχει αναπτυχθεί από τον ΟΤΕ.

Η Islalink ξεκίνησε να σχεδιάζει το Ionian το 2019, ενώ τέλη του περασμένου χρόνου εξασφάλισε το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για τη χρήση του βυθού.

Η ισπανική εταιρεία επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή, τον περασμένο Νοέμβριο υπέγραψε με τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom συμφωνία 25ετούς διάρκειας, με αντικείμενο την επέκταση του επίγειου οπτικού δικτύου κορμού του υποβρυχίου καλωδίου Ionian. Οπως έχει ανακοινώσει η Grid Telecom, η συνεργασία της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και της Islalink σηματοδοτεί την επέκταση κρίσιμων ευρυζωνικών υποδομών στη Μεσόγειο που ενισχύουν σημαντικά τη διασυνδεσιμότητα της Ελλάδας με την Ιταλία με επιπλέον χωρητικότητα 360 Tbps.

Πηγή: kathimerini.gr


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Ποδηλατάδα από το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (φωτογραφίες)

Επόμενο Άρθρο

Παραίτηση Φίλιππου Ξέρα από συντοντιστής Πρέβεζας των Οριζόντων Ηπείρου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...