Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 13:27

Σχόλια πάνω στον απολογισμό του Δημάρχου και προτάσεις της Ανάπτυξης Τώρα

Στο κείμενο των 167 σελίδων σας κε Δήμαρχε, αναφέρατε πολλές από τις διοικητικές ενέργειες που εκτελούν οι υπηρεσίες του Δήμου και οι εργαζόμενοι σε αυτόν, όπως για παράδειγμα η υλοποίηση πρωτοκόλλων ενάντια στην πανδημία, οι δράσεις του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου, ο απολογισμός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών.

Αξιέπαινη η προσπάθεια όλων των εργαζομένων σε αυτές τις δομές.

Τι κάνατε όμως εσείς ως πολιτική αρχή του τόπου για να ενισχύσετε τις κοινωνικές παροχές του Δήμου, τις κοινωνικές δομές, τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής;

Απλώς διαχείριση όλων αυτών.

Επειδή μας προκαλέσατε να καταθέσουμε προτάσεις, ας μιλήσουμε για το τι μπορεί να κάνει ο Δήμος τη δεδομένη χρονική στιγμή, μιας και δύο χρόνια πήγαν χαμένα.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” προτείνει:

Τη δημιουργία ενός “πλέγματος” κοινωνικής φροντίδας με τη δημιουργία:

*Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια

*Ξενώνας Φιλοξενίας

*Δημοτικό Γηροκομείο

*Διεκδίκηση περιφερειακού ιατρείου στη Δ.Ε. Ζαλόγγου.

Υπάρχουν δυνατότητες μέσω ΕΣΠΑ για τα προγράμματα αυτά, αλλά και μέσω χορηγιών μεγάλων ιδρυμάτων.

Αυτές είναι προτάσεις για να σχεδιάσει και να στηρίξει τους δημότες του ένας Δήμος.

Οικονομικές Υπηρεσίες

Ζητούνται έσοδα κ. Δήμαρχε

Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για εσάς.

Ο Δήμος Πρέβεζας αν μη τι άλλο μέχρι το 2019 υπήρξε ένας αρκετά τακτοποιημένος οικονομικά Δήμος.

Με δεδομένο ότι τα έσοδα  μειώνονται,  να δω πως θα ενισχύσετε τα έσοδα.

Τι σκέφτεστε;

Γιατί και στο θέμα του αστικού και οδικού φωτισμού δεν μας έχετε παρουσιάσει κανένα επιπλέον στοιχείο και υπάρχει ανησυχία για τα τέλη που θα πληρώσουν οι πολίτες.

Παρά της δέσμευσή σας ότι θα έρθουν τα επικυρωμένα στοιχεία. Ένα γεγονός που μας ανάγκασε να αλλάξουμε απόφαση και να μην στηρίζουμε το συγκεκριμένο, απαραίτητο έργο για τον τόπο μας.

Η πρότασή μας κι εδώ είναι ξεκάθαρη:

Θα πρέπει αφενός να δούμε ξεκάθαρα και να κάνουμε μία στρατηγική επιλογή να ενεργοποιήσουμε και πάλι το “εργαλείο” των δημοτικών εταιρειών και να κάνουμε στενή τη συνεργασία μας με την ΕΤΑΝΑΜ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έσοδα.

Αφετέρου θα πρέπει να δούμε το ζήτημα της δημοτικής περιουσίας.

Εμείς έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα δημόσια και στο δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή και τη συμφωνία με την Entetprise Greece για το πεντάστερο ξενοδοχείο στο Κανάλι.

Έχουμε πει όχι στις αποσπασματικές λύσεις και ναι σε ένα εμπεριστατωμένο Master Plan καταγραφής – μελέτης αξιοποίησης και εκδήλωσης πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Πρέβεζας.

Προγραμματισμός

Πέρα από το σημαντικό έργο του Open Mall, που ελπίζουμε να καταφέρετε να το φέρετε εις πέρας, βλέπουμε ότι π.χ. από το ευρωπαϊκό εργαλείο Interreg είστε σε φάση υλοποίησης ορισμένων έργων από προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Έχετε επίσης υποβάλει προτάσεις στο “Αντώνης Τρίτσης” με προϋπολογισμό 24.906.510,85. Διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην ΚΕΔΕ -το είπε εξάλλου και ο Πρόεδρός της- ότι δύσκολα οι Δήμοι θα μπορέσουν να φτάσουν έστω και στο 50%.

Έχετε κάνει κάποια προτεραιοποίηση στα έργα, για να ξέρουμε και τι θα περιμένουμε;

Η πρότασή μας κι εδώ είναι ξεκάθαρη, αλλά δυστυχώς εσείς επιλέξατε άλλο δρόμο:

Δημιουργία ομάδας εργασίας με τη στελέχωσή της από επιστήμονες και ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου που θα ενισχύσει το Τμήμα Προγραμματισμού και να ετοιμάσει προτάσεις για τον Δήμο που θα “κουμπώνουν” και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ, με βάση και τα όσα αναφέρει στο προσχέδιό της η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο απορρόφησης πόρων υπάρχει ή θα ανοίξει στο επόμενο διάστημα.

Υπάρχουν δυνατότητες, αλλά πρέπει να ετοιμαστούμε. Όλοι οι Δήμοι αυτό περιμένουν.

Έχετε όμως επιλέξει άλλο δρόμο, λόγω της συνεργασίας με τη ΔΕΠΑΝ.

Έχετε επιλέξει να συνεργαστείτε με μία εταιρεία με σκοπό να προχωρήσουν μελέτες για μεγάλα έργα όπως το Κάστρο Παντοκράτορα, το Μουσικό Σχολείο, οι μελέτες για το εμπορικό λιμάνι και πολλά άλλα.

Μέχρι στιγμής αν δεν κάνω λάθος και με την απάντησή σας στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο από τη ΔΕΠΑΝ δεν υπάρχει ούτε μία τελειωμένη μελέτη για να εντάξουμε κάποιο έργο στο “Τρίτσης” η και αν υπάρχει δεν έχει ενταχθεί ακόμη κανένα έργο. Φοβάμαι πως έχουμε μπλέξει σε μία μεγάλη περιπέτεια, που ενισχύει το αίσθημα αδιαφάνειας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Και σας το έχουμε ξαναπεί. Μέχρι στιγμής στο “Αντώνης Τρίτσης” έχουν ενταχθεί μόνο έργα της ΔΕΥΑΠ. Κανένα του Δήμου ή από αυτά που έχει αναλάβει η ΔΕΠΑΝ.

Ίδρυση Λαϊκής Αγοράς

Σας έχουμε προειδοποιήσει για το θέμα αυτό. Έπρεπε να είστε προσεκτικοί. Μακάρι να κυλήσουν όλα καλά, αλλά διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.

Πολιτισμός-Αισθητική

Είναι ένας τομέας που τηρουμένων των αναλογιών λόγω covid, ο Δήμος τα πήγε αρκετά καλά. Να πούμε όμως πως η ύπαρξη δύο επιτροπών για τα 200 χρόνια της Επανάστασης

Εμείς προτείνουμε να υπάρχει όμως ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης μόνο για τον Πολιτισμό.

Στον δικό μας στρατηγικό σχεδιασμό η δράση “Πρέβεζα: Πόλη των τεχνών και των γραμμάτων” αποτελεί έναν από τους πυλώνες πολύπλευρης ανάπτυξης της πόλης, όχι απλός μία αισθητική παρέμβαση και ορισμένες εκδηλώσεις.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε αυτόν τον τομέα η αλήθεια είναι πως έχετε κινηθεί. Εμείς έχουμε διαφορετική βέβαια άποψη για τη στρατηγική που πρέπει να έχει ο Δήμος Πρέβεζας, αλλά έχετε κάνει κινήσεις. Όχι με το αζημίωτο όμως. Πληρώσατε ένα σεβαστό ποσόν για το ψηφιακό συνέδριο, ένα σεβαστό ποσό για να δηλώνετε η Πρέβεζα ως ασφαλής παραλία, ένα σεβαστό ποσό χιλιάδων ευρώ για να υπάρχουν συνεντεύξεις σας και καταχωρίσεις για την Πρέβεζα σε ιστοσελίδες, αμφιβόλου επισκεψιμότητας βέβαια.

Μάλλον λοιπόν υπήρχαν χρήματα στα ταμεία του Δήμου από την προηγούμενη δημοτική αρχή, κάτι που αμφισβητούσατε εντόνως.

Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσετε την “Ανάπτυξη Τώρα”, ευτυχώς σε αυτόν τον τομέα μας ακούσατε, θυμίζω ότι πήρατε μπροστά μετά από δική μας πρωτοβουλία 8 μήνες μετά την ανάληψη τον καθηκόντων σας.

Παρ΄ όλα αυτά κινηθήκατε σε αυτόν τον τομέα και το αναγνωρίζουμε.

Μην καυχιέστε όμως γιατί η Πρέβεζα από το 2015 και έπειτα σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων είχε σταδιακά πολύ μεγάλη τουριστική άνοδο, που διακόπηκε βέβαια σε σημαντικό βαθμό από τον κορονοϊό.

Βιβλιοθήκη

Εμείς και σε αυτό τον τομέα έχουμε συγκεκριμένη πρόταση και τη δικαιολογούμε!

Δημιουργία νέας ψηφιακής βιβλιοθήκης! Τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα με μετρήσιμα μεγέθη αποτελούν “όπλο” ενίσχυσης του τουρισμού και “όπλο” επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ενώ αποτελούν “δέλεαρ” και για τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες, που εργάζονται δηλαδή στο εξωτερικό και μένουν στην Ελλάδα.

Αναμφίβολα μία νέα βιβλιοθήκη θα είναι και ένας ελκυστικός προορισμός και για τη νεολαία του Δήμου Πρέβεζας.

Αθλητισμός

Στον αθλητισμό πρέπει να γίνουν τεράστια βήματα μπροστά. Δε θα πούμε περισσότερα. Γίνεται απλώς μία διαχείριση.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” έχει έναν εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό, τον οποίο και θα παρουσιάσει και περιλαμβάνει τα “εργαλεία” για να φτάσει ο Δήμος σε νέες εγκαταστάσεις, σε ένα οργανωμένο αθλητικό complex, που θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Δε θα πούμε επίσης πολλά.

Θα επισημάνουμε όμως ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει ανάγκη από επιστημονικό προσωπικό και αξιοκρατία. Έχει ανάγκη μεγαλύτερη συμμετοχή ειδικών και λιγότερο πολιτικών προσώπων.

Αυτή είναι και η πρότασή μας

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ

Προηγούμενο Άρθρο

Πρέβεζα: Σημαντικό ”κούρεμα” οφειλών σε ζευγάρι…

Επόμενο Άρθρο

Η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου της Ανάπτυξης Τώρα Ιωσήφ Στύλου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Αντίστροφη μέτρηση για την online διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS – Στα τέλη Ιουνίου η έναρξη για τις πρώτες επιχειρήσεις

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει ότι περισσότερες από 400.000 ταμειακές μηχανές […]