Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 16:10

Συνειδητή προβοκάτσια που εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης

Καταγγέλλουμε την προβοκάτσια που στήθηκε από το γνωστό συγκρότημα “ΣΚΑΪ – Καθημερινή” και το γνωστό για το ρόλο του δημοσιογράφο Α. Πορτοσάλτε. Μετά τη λήξη της συνέντευξης με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας διέσπειρε την απαράδεκτη ψευδή δήλωση ότι η απόφαση της ΟΛΜΕ για την απεργία στις 6 Μάη είναι προϊόν της πίεσης των “αριστερούληδων” στον πρόεδρο της ΟΛΜΕ και για αυτό πήρε μια απόφαση “μπαταριά στον αέρα”.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτή η ψευδής είδηση είναι προϊόν άγνοιας σε συνδυασμό με το γνωστό μένος του δημοσιογράφου απέναντι στους εκπαιδευτικούς και το λαϊκό κίνημα. Τα γεγονότα όμως έχουν ως εξής:  Μετά το τέλος της εκπομπής διαμαρτυρηθήκαμε έντονα, μας απάντησε ζητώντας συνοπτικά τη θέση μας και τον ενημερώσαμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι προϊόν της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ και ότι η παράταξη μας την καταψήφισε και του γνωστοποιήσαμε τη θέση μας στέλνοντας του αναλυτικές τις δημόσιες ανακοινώσεις μας. Επανήλθε την επόμενη ημέρα στην εκπομπή και ενώ επικαλέστηκε ονομαστικά τη διαμαρτυρία μας, δεν διάβασε ως όφειλε την επίσημη θέση μας, τη διαστρέβλωσε και απάντησε με ειρωνικό τρόπο. Απέκρυψε συνειδητά ότι η ΔΑΚΕ μαζί με τη ΣΥΝΕΚ ψήφισε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Συνάδελφοι, το περιστατικό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο.

Εδώ και αρκετούς μήνες εξελίσσεται ένα οργανωμένο σχέδιο έτσι ώστε να σπιλωθεί ο κλάδος των εκπαιδευτικών, να παρουσιαστούμε ως ανίκανοι, τεμπέληδες, ανεπαρκείς. Ο στόχος σαφής: να δημιουργηθούν αρνητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία για τους εκπαιδευτικούς, να είναι στον “αέρα” η δίκαιοι αγώνες και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, να περάσει το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και πιο εδικά οι αναδιαρθρώσεις στο περιεχόμενο του σχολείου και η “αξιολόγηση”.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι επιθέσεις είναι συνεχόμενες και από διαφορετικές πλευρές. Η “Καθημερινή” παρουσιάζει τους συναδέλφους ότι είναι νωθροί και σε αφασία, ο αρχιεπίσκοπος παρουσιάζει τον κλάδο ως τεμπέληδες, μέχρι ελεεινές επιθέσεις από γνωστά φασιστοειδή τύπου Τζήμερου και Βελόπουλου. Η επίθεση εντάθηκε εν μέσω πανδημίας και στο ξεκίνημα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας από διάφορα παπαγαλάκια τύπου Τέλογλου, ακόμα και από την κρατική τηλεόραση. Ο κλάδος, χιλιάδες συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα με τη στάση, την πρωτόγνωρη – πρωτόβουλη προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με τους μαθητές μας και να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο καταφέραμε να τσαλακώσουμε αυτή την επιχειρηματολογία, να αναδείξουμε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που πρακτικά πέταξε “μπαλάκι” στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Το σχέδιο αυτό κορυφώνεται αυτές τις ημέρες με την επαναλειτουργία των σχολείων, παίρνει χαρακτηριστικά προβοκάτσιας. Ομοβροντία σχεδόν από όλα τα μέσα ενημέρωσης απέναντι στους εκπαιδευτικούς συνολικά στην ηθική υπόσταση του κλάδου. Τα τεράστια διαχρονικά προβλήματα των κτιριακών εγκαταστάσεων, της υλικοτεχνικής υποδομής, των ελλείψεων σε προσωπικό (καθηγητές, καθαρίστριες κλπ), της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, που σε πολλές περιπτώσεις κάνουν αδύνατη την εφαρμογή των μέτρων που οι ειδικοί επιστήμονες αποφάσισαν για την ασφαλή επαναλειτουργία  των σχολείων είναι “ψιλά γράμματα” για αυτούς. Δεν βρίσκουν καμία ευθύνη και για τη σημερινή κυβέρνηση που δεν έκανε και ούτε σχεδιάζει τίποτα για να τα επιλύσει και αποδίδουν την ευθύνη στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

 Άλλοθι σ’ αυτήν την σχεδιασμένη επίθεση έδωσε και δίνει η στάση της ηγεσίας των δυνάμεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΛΜΕ. Αρχικά διατύπωσαν τη θέση να μην επαναλειτουργήσουν τα σχολεία εκτός της Γ’ Λυκείου προτάσσοντας το έωλο επιχείρημα ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει μεγάλη παιδαγωγική αξία από την επαναλειτουργία των σχολείων για το διάστημα που απομένει. Απαξίωσαν μ’ αυτό τον τρόπο το ρόλο του δημόσιου σχολείου και των χιλιάδων συναδέλφων που δίνουμε μάχη σε όλη την Ελλάδα, ώρα την ώρα για να ανταποκριθούμε στον παιδαγωγικό μας ρόλο, να προσφέρουμε ότι καλύτερο στους μαθητές μας παρόλες τις αντίξοες συνθήκες.

Η απόφαση της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε απεργία στις 6 Μάη, χωρίς να προγραμματίζει καμία κινητοποίηση, και να καλέσει τους εκπαιδευτικούς να πάρουν οποιασδήποτε μορφής άδεια (κανονικές, αναρρωτικές κλπ), προκειμένου να μην παρευρεθούν στο σχολείο τις επόμενες δύο μέρες πυροδότησε την πρωτοφανή επίθεση που δεχτήκαμε τις τελευταίες ημέρες. Δηλαδή με διάφορα τερτίπια να απέχουν οι συνάδελφοι αντί οι σύλλογοι διδασκόντων να καταγράψουν τα τεράστια προβλήματα, να αναδείξουν επιθετικά τις ευθύνες της κυβέρνησης και με δυναμικές κινητοποιήσεις τα σωματεία να επιβάλλουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων.

 Τέτοιου είδους συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το διασυρμό και την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος που προσπαθούν να περάσουν οι καθέ λογής αντιδραστικές συστημκές δυνάμεις.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους με την μαχητική τους στάση το επόμενο διάστημα να υπερασπιστούν το κύρος μας ως εκπαιδευτικοί, την ηθική υπόσταση του κλάδου. Να συγκρουστούμε εφ όλης της ύλης με την κυβέρνηση και τα διάφορα παπαγαλάκια της, να ανατρέψουμε το σχεδιασμό της που μέσω της σπίλωσης του κλάδου να περάσει το πολυνομοσχέδιο. Να υπερασπιστούμε τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, τα σωματεία μας αλλά και το θεσμό της Ομοσπονδίας που η πλειοψηφία της τον απαξιώνει.

Προηγούμενο Άρθρο

Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας: Να στηριχθούν άμεσα και ουσιαστικά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό

Επόμενο Άρθρο

Με τηλεδιάσκεψη συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο στις 11 Μαΐου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...