Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 18:40

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Ζηρού

Την πρώτη του συνεδρίαση με θέμα το «Σχεδιασμό και τα μέτρα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών 2023», πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Μαρτίου, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζηρού.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας, υπό την προεδρία του αντιδημάρχου καθημερινότητας και Περιβάλλοντοςκ. Βασίλειου Παπαβασιλείου. Αφού έγινε ένας μίνι απολογισμός της περυσινής περιόδου όπου διαπιστώθηκε ότι οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στα όρια του Δήμου ήταν ελάχιστες και σβήστηκαν σχεδόν εν τη γενέσει τους, συζητήθηκανοργανωτικές λεπτομέρειες εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου και αναπτύχθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος.

Ο κ. Παπαβασιλείου ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει και διενεργούνται έτσι ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα. Επέστησε σε όλους την προσοχήκαι σημείωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένο Σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών το οποίο ακολουθείται πιστά κάθε χρόνο. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη καθαρισμού οικοπέδων. Κάλεσε τους πρόεδρους των Κοινοτήτων να συνδράμουν στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των κατοίκων, αλλά και στην ανάγκη επικαιροποίησης της κατάστασης με τους κατοίκους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σε κάθε Κοινότητα.  

Τέλος ευχαρίστησε Πυροσβεστική, Αστυνομία και Πολιτική Προστασία για την άψογη συνεργασία.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας κ. Νικόλαος Παππάς, εξήρε την άριστη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον Δήμο Ζηρού, που είχαν ως αποτέλεσμα την περυσινή αντιπυρική περίοδο, ο Νομός Πρέβεζας και ιδιαίτερα ο Δήμος Ζηρού, ν’ αποτελέσουν θετικό παράδειγμα και σημείο αναφοράς για όλη τη χώρα. Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο σημείωσε την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας επισημαίνοντας ωστόσο και αδυναμίες που υπάρχουν οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη διαθέσιμων πόρων, τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού. Υπογράμμισε την κρισιμότητα της έγκαιρης ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών σε περίπτωση συμβάντος φωτιάς και ζήτησε από τους προέδρους των Κοινοτήτων να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, διότι οι φωτιές αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα στα πρώτα λεπτά της εκδήλωσής τους.

Ο νέος διοικητής του τμήματος Π.Υ. Φιλιππιάδας κ. Απόστολος Παπαποστόλουαπό την πλευρά του, τόνισε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς, και εξέφρασε την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τη συνεργασία και τη συνδρομή με τρόπο άμεσο, της Αστυνομίας σε κάθε περίπτωση που θα παραστεί ανάγκη επιβεβαίωσε ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού κ. Ιωάννης Γουρουνάς.

Τοποθετήσεις έκαναν επίσης οι πρόεδροι των Κοινοτήτων αλλά και ο δασοπόνος κ. Γιώργος Μπαλάφας, ως εκπρόσωπος της διεύθυνσης Δασών. Ο κ. Μπαλάφας επισήμανε την έλλειψη πόρων, ενώ ανέφερε και κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη πρόληψη.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν: Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζηρού κ. Γρηγόριος Ζαχαριάς, η κα Δήμητρα Ιωάννου προϊσταμένη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζηρού, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ζηρού κα Μαρία Γάλλιου, ο πρόεδρος Κοινότητας Γυμνοτόπου κ. Μιλτιάδης Γιαννούλας, ο κ. Τσούμαλης Ευάγγελος πρόεδρος Κοινότητας Δρυοφύτου, η κα Γεωργία Τόλη πρόεδρος της Κοινότητας Κλεισούρας, ο κ. Κατσάνος Κωνσταντίνος πρόεδρος της Κοινότητας Άσσου, ο κ. Βασίλειος Λαϊνάς πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιάς, ο κ. Φώτιος Βάσιος πρόεδρος της Κοινότητας Γοργομύλου, ο κ. Θεόδωρος Δρόσος πρόεδρος της Κοινότητας Νικολιτσίου. ο κ. Χρήστος Αθανασόπουλος πρόεδρος της Κοινότητας Γαλατά, ο κ. Σωκράτης Βασιλείου πρόεδρος της Κοινότητας Παπαδατών, ο κ. Χρήστος Ρίζος πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Γεωργίου.

Η 2η συνεδρίαση για τον Μάρτιο του Συντονιστικού Οργάνου έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ. και η 3η την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 11.π.μ.

Προηγούμενο Άρθρο

Oριστική λύση στο πρόβλημα εισροής υδάτων στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Ολοκληρωμένης Φροντίδας Δήμου Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

”Απασφάλισε” η Άννα Γκορόγια – Προκαλεί και αφήνει νέα υπονούμενα με ανάρτησή της με πολλούς αποδέκτες

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...