Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 10:13

Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων 8 σχολείων αντιδρούν με την αγορά ψηφιακού εξοπλισμού

Κύριε Δήμαρχε

Στις 15 Απριλίου 2020 ,με έγγραφό της με «Θέμα: Προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού από τις σχολικές επιτροπές», η σχολική επιτροπή Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πρέβεζας ,ενημερώνει τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων για εφαρμογή της ΠΝΠ, ΦΕΚ 84Β_13-04-2020.

«…Οι Σχολικές Επιτροπές των δήμων μπορούν να προμηθεύονται κατάλληλο ψηφιακό εξοπλισμό που να επιτρέπει την υλοποίηση των δράσεων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας των μαθητών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους, εντός του πλαισίου υιοθέτησης των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού COVID-19, αξιοποιώντας αδιάθετες πιστώσεις που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων τους….»

Όπως είναι γνωστό οι σχολικές μονάδες επιχορηγούνται από τους  Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους  που διατίθενται από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δήμους σε 3 δόσεις κάθε έτος ,με ποσά που όπως πολλάκις έχει καταγγελθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα δεν επαρκούν για τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων. Τα ποσά αυτά με τα κριτήρια που ορίζει η κείμενη νομοθεσία (υπ΄ αριθμ. οικ. 1940/2.02.2018 (Β΄ 310) υπουργική απόφαση) ,χωρίς όμως ποτέ να λαμβάνεται υπόψη η κτιριακή κατάσταση ,ο αριθμός των εκπαιδευτικών κι η ιδιαιτερότητα λειτουργίας των μονάδων π.χ ΕΠΑΛ ,Μουσικό Σχολείο, διανέμονται από τις Σχολικές Επιτροπές στα σχολεία. Σχολικές Επιτροπές που στη σύστασή τους θα έπρεπε να περιλαμβάνουν εκπρόσωπο των συλλόγων  γονέων.

Με την παραπάνω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ,με την οποία κάθετα διαφωνούμε ,αναδύεται μια σειρά προβληματισμών:

η προμήθεια  ψηφιακού εξοπλισμού των Σχολείων   θα πραγματοποιηθεί  με μετακύληση του κόστους στα ίδια τα σχολεία .Μια ΠΝΠ που στηρίζεται στη στρεβλότητα ότι οι σχολικές μονάδες τελούσαν σε αναστολή ,ενώ είναι γνωστό ότι οι Σχολικές Μονάδες ακόμα και τις ημέρες του Πάσχα λειτουργούσαν κανονικά μέσω των Διευθυντών ,Υποδιευθυντών ,καθηγητών πληροφορικής κι υπευθύνων για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Μπορεί το κόστος λειτουργίας τους να μην ήταν αυτό που θα αντιστοιχούσε στην πλήρη λειτουργία τους ,που ποτέ όμως δεν καλυπτόταν ολοκληρωτικά, αλλά υπήρχε.

Ένα δεύτερο δεδομένο που δεν υπολογίζει η ΠΝΠ ,είναι ότι οι σχολικές μονάδες δεν δέχονται μαθητές εδώ κι ενάμιση μήνα. Γνωρίζει κανείς με ακρίβεια πόσο θα είναι αυτό το διάστημα, για να παρακρατήσει τα χρήματα που αντιστοιχούν σ’ αυτή την περίοδο επιχορήγησης; Κι αν τα σχολεία επαναλειτουργήσουν τον επόμενο μήνα ,με ποια χρήματα θα συμβεί αυτό ,αφού τα αποθεματικά θα έχουν καταναλωθεί;

Έχοντας ως  δεδομένο τα στοιχεία που αναφέρουν ότι το 25 ως 35 % του μαθητικού πληθυσμού ,δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ,η αγορά 3-5 τάμπλετ ,γιατί τόσα αντιστοιχούν στο αδιάθετο ποσό για κάθε σχολείο ,ποιο μέρος του προβλήματος λύνει;

Με ποια κριτήρια οι διευθυντές θα  δανείσουν τις μονάδες  και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες τους στο δανεισμό;

Όσοι μαθητές δεν έχουν σύνδεση διαδικτύου ,πώς θα βοηθηθούν ; Γιατί υπάρχει η αναφορά αυτή στο έγγραφο των Σχολικών Επιτροπών ,.. από το οποίο προκύπτει το απολύτως αναγκαίο πλήθος των φορητών συσκευών (laptops, notebooks, netbooks ή tablets) ή/και συνδέσεων διαδικτύου, οι οποίες απαιτούνται για τη στήριξη μαθητών που έχουν ανάγκη….αλλά δεν αναφέρεται ο τρόπος εφαρμογής.

Κύριε Γεωργάκο ,γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα που αφορούν τους μαθητές και την εκπαίδευση θα σας παρακαλούσαμε να είστε ο πρώτος Δήμαρχος στη χώρα που θα αρνιόνταν να εκτελέσει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ,αφού υφαρπάζει τους λιγοστούς πόρους των σχολείων ,μη λύνοντας κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Πόρους με τους οποίους τα σχολεία θα είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν σ’ αυτή την ευνοϊκή συγκυρία πετρέλαιο (250 ευρώ λιγότερο το κόστος στον τόνο),  γραφική ύλη,  εποπτικό υλικό   και κυρίως θα προμηθευόταν υγειονομικό υλικό που τόσο απαραίτητο και κοστοβόρο θα είναι σε περίπτωση επαναλειτουργίας των σχολείων. Τα τρία ως πέντε τάμπλετ θα μπορούσε να τα προμηθεύσει η αντίστοιχη σχολική επιτροπή με έκτακτη επιχορήγηση από το Δήμο μέσω για παράδειγμα του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων.

Με τη βεβαιότητα ότι θα εξετάσετε το δίκαιο αίτημά μας περιμένουμε τις ενέργειές σας.

Τα  ΔΣ των αναφερόμενων Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων

Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Ωρωπού

7ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας

8ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας

1ου   Γυμνασίου Πρέβεζας

2ου  Γυμνασίου Πρέβεζας

3ου Γυμνασίου Πρέβεζας

Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας

Δημοτικό Σχολείο Παντοκράτορα

Προηγούμενο Άρθρο

Καταγγελία δημοτικών συμβούλων: ”Καθυστερημένα ευαισθητοποιήθηκε ο δήμαρχος Ζηρού”

Επόμενο Άρθρο

”Ανάπτυξη Τώρα”: Μόνο Περηφάνια για τους ανθρώπους μας που στελεχώνουν τη διοίκηση του νοσοκομείου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...