Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 20:15

Στροφή στο Μέλλον: Το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία του Πανεπιστημιακού τμήματος της Πρέβεζας

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πρέβεζας την 26-2-2021 αντί να γίνει μια πανηγυρική συνεδρίαση σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας με το Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής που εδρεύει στην πόλη μας αλλά και τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την λειτουργία του και πως αυτά θα μεγιστοποιηθούν, αναγκαστήκαμε να συμμετάσχουμε σε μια συνεδρίαση αγωνίας αναφορικά με το μέλλον του Τμήματος στην πόλη μας.

Κύριος υπεύθυνος για αυτό είναι η πρόσφατα ψηφισθείσα, με το Νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, κυβερνητική επιλογή της “εισαγωγής ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια”, η οποία σύντομα θα αρχίζει να παράγει τα καταστροφικά της αποτελέσματα. Είχε ήδη επισημανθεί ότι η εφαρμογή της θα επιφέρει σημαντική μείωση των εισακτέων φοιτητών σε βάρος των περιφερειακών Α.Ε.Ι.. Έξι (6) πανεπιστημιακά τμήματα δεν θα έχουν καθόλου εισακτέους, ενώ 139 τμήματα σε όλη τη χώρα θα υποστούν μεγάλες απώλειες και θα οδηγήσει περίπου 25.000 νέους ανθρώπους εκτός δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξισώνει τα πτυχία των Ιδιωτικών Κολλεγίων, με αυτά των Πανεπιστημίων και οδηγεί μόνο όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, να ενταχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ανάμεσα στα Τμήματα που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα είναι και το Τμήμα της Πρέβεζας, όπως άλλωστε τόνισε και ο πρύτανης σε πρόσφατη συνέντευξή του: “… 2 Τμήματα, αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα, καθώς θα χάσουν πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών. Ένα εξ αυτών δυστυχώς είναι και το τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, που λειτουργεί στην Πρέβεζα.” Φτάνουμε λοιπόν με το νέο Νόμο, το τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής το οποίο έχει σύγχρονες υποδομές και οργάνωση, πλήρες πρόγραμμα σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα, επάρκεια σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ένα πολύ καλό μεταπτυχιακό , με μεγάλη ζήτηση να κινδυνεύει.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της κυβερνητικής εμμονής να θεσπιστεί ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ με άμεση επίδραση στην Τοπική κοινωνία μας και η εξέλιξη αυτή έρχεται κατ’ αρχήν να δώσει μια απάντηση, σε όσους κατηγορούσαν πως φλυαρούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν συζητούσαμε αντίστοιχο ψήφισμα καταδίκης στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα καταψήφισε η Δημοτική Αρχή μη μπορώντας να υπερβεί τις κομματικές της συγγένειες και εξαρτήσεις.

Εκείνο που πρέπει να γίνει λοιπόν είναι να υπάρξει πραγματική συστράτευση (λόγων και έργων) όλων των φορέων της περιοχής στην στήριξη του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής και να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες και ουσιαστικές παρεμβάσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Θεωρούμε πως μόνο με περαιτέρω ανάπτυξη του Τμήματος αλλά και τη δημιουργία δεύτερου τμήματος στην Πρέβεζα με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας της σχολής στην Πρέβεζα, για τα οποία υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις υποδομών, αλλά και προσπάθειες δημιουργίας υποδομών φοιτητικής μέριμνας (εστίες και εστιατόρια) θα καταστεί Ακαδημαϊκά «ελκυστική» η περιοχή μας και θα ξεφύγουμε από τη μέγγενη του Νόμου Κεραμέως.

Τέλος θεωρούμε πως με την πρόσφατη αναβάθμισή του σε Πανεπιστημιακό το Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής θα πρέπει να παίξει πιο έντονο και παρεμβατικό ρόλο στα δρώμενα της περιοχής μας. Η Υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με το Δήμο Πρέβεζας θα πρέπει να συνοδευτεί από πραγματική εμπλοκή του Ιδρύματος στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου μας αλλά και στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

 

Πρέβεζα 1/3/2021

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Στροφής στο Μέλλον»

 

Ευκλείδης Φονταράς

Βασίλης Κωστούλας

Αθανάσιος Ανωγιάτης

Παναγιώτης Λελοβίτης

Προηγούμενο Άρθρο

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞ/ΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Ευχαριστήριο στον Ευάγγελο Κατσίμπρα

Επόμενο Άρθρο

Α.Ρ.Π.Η: Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά του δήμου Ζηρού

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...