Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 16:54

Στο νομό Πρέβεζας 44, ενώ σε ολόκληρη την Ήπειρο 243 σωματεία είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Γ.Γ.Α (Δείτε τα)

Στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, δραστηριοποιούνται 243 αθλητικά σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο αθλητικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Σκεφθήκατε ποτέ πόσα είναι τα επίσημα αθλητικά σωματεία στα Γιάννινα και στην Ήπειρο, με ποια σπορ ασχολούνται, πόσοι άνθρωποι είναι πρόεδροι και παράγοντες και πώς διαμορφώνεται το αθλητικό τοπίο της περιοχής; Πάμε μαζί να ξεδιπλώσουμε τον αθλητικό χάρτη της Ηπείρου, που είναι αρκετά σημαντικός και με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, δραστηριοποιούνται 243 αθλητικά σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο αθλητικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Τα σωματεία ασφαλώς είναι πολύ περισσότερα, καταχωρημένα στο μητρώο των αντίστοιχων Πρωτοδικείων  των νομών, αλλά από τη στιγμή που δεν μπήκαν στο μητρώο και δεν έχουν επίσημη αθλητική αναγνώριση, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διοργανώσεις όπως και να χρησιμοποιούν δημόσιες και δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, οπότε είναι ανενεργά.
Πριν από μια πενταετία εξαετία υπήρχαν περισσότερα ενεργά σωματεία με αθλητική δράση, αλλά μετά την αναστολή δραστηριοτήτων στην περίοδο της πανδημίας ορισμένα έβαλαν λουκέτο. Συν το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο εθνικό σχέδιο ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, κυρίως οικονομική, με συνέπεια οι παράγοντες να μην έχουν δυνατότητες επανεκκίνησης των σωματείων. Ειδικά στην Ήπειρο, δεν υπάρχουν επιχειρηματίες για να στηρίξουν τα σωματεία, οι χορηγίες είναι λίγες και έτσι αρκετά σωματεία είναι ανενεργά και άλλα να υπολειτουργούν. Στο αφιέρωμα που κάναμε τα Χριστούγεννα για τον πρωταθλητή Ελλάδας στον στίβο ΑΓΣΙ, ακούσαμε φωνές απόγνωσης από προπονητές που ψάχνουν παρακαλώντας χορηγίες για να στηριχτούν αθλητές και αθλήτριες με υψηλές επιδόσεις και πανελλήνια ρεκόρ.
Ένας ολόκληρος κόσμος ασχολείται με τα διοικητικά των σωματείων. Οι παράγοντες είναι πάνω από τέσσερις χιλιάδες. Συνήθως από 7 έως 11 είναι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Αν προσθέσουμε τα αναπληρωματικά μέλη και την εξελεγκτική επιτροπή που υπάρχουν σε κάθε διοίκηση, με τα διοικητικά του κάθε σωματείου ασχολούνται τουλάχιστον 17 άτομα. Άρα στα 243 ενεργά σωματεία της Ηπείρου έχουμε 243 προέδρους και 3.888 περίπου διοικητικούς παράγοντες! Μόνον οι παράγοντες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πληθυσμό μιας μεγάλης κωμόπολης! Αν προσθέσουμε τους αθλητές που γυμνάζονται, τους ποδοσφαιριστές, τους γονείς, τους φιλάθλους, ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος. Ο αθλητισμός είναι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και κυρίως σε αυτόν δραστηριοποιείται η νεολαία. Αν μπορούσαν όλοι αυτοί να αποτελέσουν ενιαίο σύνολο, θα ήταν ο πληθυσμός μιας μέσης πόλης!
Τα σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ασχολούνται στην Ήπειρο με ένα μεγάλο εύρος αθλημάτων και αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, τον στίβο, το χάντμπολ, το τένις, την κωπηλασία, την άρση βαρών μέχρι τις πολεμικές τέχνες, το μπριτζ, την αναρρίχηση πλαγιάς, τη μοτοσικλέτα και την ταϊλανδέζικη πυγμαχία (μουάι τάι). Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι υπάρχουν και τρεις σύλλογοι που αγωνίζονται αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία όπως είναι ο ΑΟ Πύρρος – ΑμεΑ Ιωαννίνων, Σύλλογος Καλαθοσφαίρισης Ιωαννίνων, ΑΟ Άκμων ΑμεΑ Ιωαννίνων. Υπερτερούν σε αριθμό οι ομάδες ποδοσφαίρου, που καλύπτουν το 46% των ενεργών σωματείων. Τα 112 από τα 243 ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και λαμβάνουν μέρος στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα που διοργανώσουν οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων στους τέσσερις νομούς. Αναμενόμενο, καθώς το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ, ασχολείται περισσότερος κόσμος.
Ας δούμε τα σωματεία που υπάρχουν σε κάθε νομό και σε ποιους τομείς του αθλητικού φάσματος δραστηριοποιούνται, ξεκινώντας από τον νομό Ιωαννίνων. Είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΓΓΑ 127 σωματεία. Τα 60 ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, με τη Θύελλα Κατσικά να είναι στη Γ’ Εθνική και τα υπόλοιπα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΗΠ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις γυναικείες ομάδες ποδοσφαίρου που είναι στις εθνικές κατηγορίες. Δύο ομάδες, ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Άτλας Ιωαννίνων, έχουν και τμήματα άλλων αθλημάτων. Ασφαλώς οι ποδοσφαιρικές ομάδες αποτελούν την πλειονότητα των σωματείων, για τους λόγους που αναφέραμε και παραπάνω. Υπάρχει και μια ομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο σάλας, ο Αθλητικός Όμιλος Παναθηναϊκός Ιωαννίνων.

Τα εγγεγραμμένα στο μητρώο σωματεία ποδοσφαίρου με τη σειρά καταχώρησης είναι: ΑΕ Ραφταναίων, Αετός Μεγάλου Περιστερίου, ΑΟ Ζωοδόχου, ΠΑΟ Πεντέλης, Φλόγα Πετσαλίου, Θρίαμβος Σερβιανών, Σταυραετός Συρράκου, Παναθηναϊκός Ιωαννίνων, Θύελλα Ελεούσας, Πωγωνάτος Δελβινακίου, Αχέρων Ρωμανού, Θύελλα Κατσικά, Ρόνα Ανηλίου, Ηπειρωτικός Μαρμάρων, ΠΑΣ Αγίας Μαρίνας, ΑΟ Γιάννινα, Ελπίδες Ιωαννίνων, Πασσαρών Ροδοτοπίου, Απείθαρχος Ιωαννίνων, Προοδευτική Περάματος, ΑΟ Ανατολής, ΑΟ Κοσμηράς, ΑΟ Αμπελόκηποι, Αλμυρός Βουνοπλαγιάς, Πύρρος Βοτονοσίου, ΑΟ Σταυρακίου 2009, ΑΕ Πλατανιάς, Αστήρ Αμφιθέας, Απόλλων Ιωαννίνων 2018, ΑΕ Χουλιαράδων, ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου, ΠΑΟ Ηλιόκαλης, ΑΕ Πραμάντων, Αναγέννηση Ελληνικού, Παντελεήμων Δροσοχωρίου, ΠΑΣ Μετσόβου, ΑΠΣ Οι Τίγρεις, ΑΟ Βελισσαρίου, Πίνδος Κόνιτσας, ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ Ανατολής Ιωαννίνων, Κένταυρος Μουσιωτίτσας, ΑΟ Νεοχωρόπουλου, ΠΑΣ Κάστρου, ΑΕ Κρανούλας, ΑΕ Γιάννενα, ΠΑΣ Γιάννινα, Αετός Νήσου, ΠΑΣ Περιβλέπτου, Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου, Άτλας Ιωαννίνων, Αστέρας Ιωαννίνων, ΑΣ Νεοκαισάρειας, Αγροτικός Καστρίτσας, Τιτάν Λογγάδων, ΑΕ Δαφνούλας, ΑΣ Γιάννενα Γυναικείο Ποδόσφαιρο, ΑΕ Κληματιάς, Αετός Αετορράχης, ΠΑΟ Κουτσελιού, Ήφαιστος Αβγού 2020.
Στο μπάσκετ δραστηριοποιούνται εννέα σωματεία, όπως ΠΑΣ Γιάννινα, ΑΣ Μολοσσών, ΑΣ Ιωαννίνων – Αστράκα, Βίκος Ιωαννίνων, Θρύλος Ιωαννίνων, ΑΟ Κόνιτσας, Άτλας Ιωαννίνων, Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Ιωαννίνων (ΑΓΣΙ) και Σ.Κ.Ιωαννίνων-IBC.
Στο βόλεϊ είναι οι ομάδες ΠΑΣ Γιάννινα, Γιάννενα Αθλητικός Σύλλογος και ΑΓΣΙ. Στο χάντμπολ επί πολλά χρόνια συνεχίζει μόνος του ο Αθλητικός Όμιλος Ιωαννίνων, που παλιότερα είχε φτάσει και σε μεγαλύτερες κατηγορίες.
Ο ΑΓΣΙ έχει τα σκήπτρα στον χώρο του κλασικού αθλητισμού, με υψηλές βαθμολογίες και μετάλλια σε πανελλήνιους αγώνες. Είναι και πρωταθλητής Ελλάδας για το 2023, καθώς στην επίσημη βαθμολογία του ΣΕΓΑΣ που ανακοινώθηκε κοντά στα Χριστούγεννα είναι στην πρώτη θέση μεταξύ 345 σωματείων της χώρας. Με τον στίβο ασχολούνται επίσης η ΕΚΑ Δωδώνης, ο Σπάρτακος και ο Σύλλογος Κλασσικού Αθλητισμού Ιωαννίνων, ο οποίος έχει παράλληλα και τμήματα ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής.

Πρωταθλητής και ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων

Λόγω της λίμνης, ασφαλώς δεν μπορούσαν να απουσιάσουν τα ναυταθλητικά αγωνίσματα από τα Γιάννινα. Στην κωπηλασία κυριαρχεί ο επί σειρά ετών πρωταθλητής και πολυνίκης Ελλάδας Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων (ΝΟΙ). Πριν από μερικά χρόνια ιδρύθηκε και ο Περιβαλλοντικός Ναυταθλητικός Όμιλος Ιωαννίνων με τμήματα κωπηλασίας έχοντας τις εγκαταστάσεις στο Πέραμα, όπως και τον ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο που μεταγράφηκε από τον ΝΟΙ. Υπάρχει επίσης ο Όμιλος Θαλασσίου Σκι – Η Παμβώτις που δραστηριοποιείται στο κανάλι που υπάρχει προς την πλευρά της Αμφιθέας και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ιωαννίνων.
Στον χώρο των ναυταθλημάτων είναι η ομάδα πόλο Πύρρος Ιωαννίνων. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των σωματείων κολύμβησης όπως Άλμπατρος Ιωαννίνων, Κολυμβητικός Όμιλος Ιωαννίνων, Δίας Ιωαννίνων, Ολυμπιάδα Ιωαννίνων, ΑΟ Νηρέας Ιωαννίνων, ΑΟ Ποσειδών Ιωαννίνων, ΠΑΣ Γιάννινα, Άτλας Ιωαννίνων, Αθλητικός Κολυμβητικός Σύλλογος Ιωαννίνων Αστερίας, Άλφα Άθληση. Να προσθέσουμε και τον Αθλητικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων «Η Παμβώτις».

Τα δυναμικά αθλήματα

Ως σύλλογος των ολυμπιονικών, στην άρση βαρών είχε χαρακτηριστεί στη δεκαετία του ’90 ο Σπάρτακος Ιωαννίνων, όταν είχε στη δύναμή του τους Κόκκα, Τζελίλη και άλλους. Ο Σπάρτακος ξεχωρίζει και τώρα στην άρση βαρών έχοντας και τμήματα τζούντο, πάλης, κλασικού αθλητισμού. Στο ίδιο άθλημα δραστηριοποιούνται επίσης ο ΑΟ Μίλων Ιωαννίνων, ο ΑΣ Ιωαννίνων «Μολών Λαβέ» και ο Πυγμαχικός Γυμναστικός Σύλλογος Ιωαννίνων ο Τίγρης. Ο σύλλογος Τίγρης έχει και τμήμα πυγμαχίας και κικ μπόξινγκ. Πυγμαχία έχει και ο ΑΣ ταϊλανδέζικης πυγμαχίας ο Κολοσσός Ιωαννίνων. Με το μουαι ται, μαχητική πολεμική τέχνη με καταγωγή από την Ταϊλάνδη, ασχολείται ο Αθλητικός Σύλλογος «Οι Μονομάχοι» Ιωαννίνων. Και επειδή μπήκαμε στον χώρο των δυναμικών αθλημάτων και των πολεμικών τεχνών, με το κικ μπόξινγκ ασχολούνται ο ΑΣ Μαχητές Ιωαννίνων και ο ΑΣ Άτρωτος Ιωαννίνων που έχει και τμήματα ζίου ζίτσου, πάλης, κουγκ φου. Με το γουσου κουνγκ φου ασχολείται η Ακαδημία Κινέζικων Παραδοσιακών Τεχνών Ιωαννίνων.
Το άθλημα που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών παιδιών στα Γιάννινα είναι το ταεκβοντό. Στον χώρο αυτόν συναντούμε τους συλλόγους ΑΣ Πρωτέας Ιωαννίνων, ΑΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ WTF Ιωαννίνων, ΑΣ Εξέλιξη Ιωαννίνων, Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Δίας Ιωαννίνων, ΑΣ Ελεούσας Ιωαννίνων, ΑΣ Νίκη Ιωαννίνων, Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Πολεμικών Τεχνών Ιωαννίνων. Με το τζούντο ασχολούνται οι σύλλογοι ΑΣ Πόντος Ιωαννίνων, ΑΣ Νικηφόρος Ιωαννίνων, Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος Ανατολής, ΑΟ Άρης Ιωαννίνων και με το καράτε ο Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος. Επίσης δραστηριοποιούνται δύο σύλλογοι ξιφασκίας (Αθλητική Ακαδημία Εύροια, ΠΑΣ Γιάννινα) και τρεις σύλλογοι σκοποβολής (ΑΟ Μπούντο Ιωαννίνων, Πύρρος Ιωαννίνων, Σκοπευτικός Όμιλος Ιωαννίνων). Φίλους στα Γιάννινα έχει και το σκάκι με τον Σύλλογο Ιωαννιτών Σκακιστών, το τένις με τους Όμιλο Αντισφαίρισης Ιωαννίνων, Ακαδημία Αντισφαίρισης Ιωαννίνων, το πινγκ πονγκ, με τον σύλλογο Φίλοι Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ιωαννίνων, η τοξοβολία με Πρωτοπόρο Αθλητικό Όμιλο Ιωαννίνων, η ποδηλασία με Ποδηλατικό Σύλλογο Ιωαννίνων.
Για τα χειμερινά σπορ το μυαλό πάει στο Μέτσοβο με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Μετσόβου. Με την ανεμοπορία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αναρρίχηση βουνού είναι η Αερολέσχη Ιωαννίνων και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Τη δυνατότητα Ιππασίας προσφέρει ο Ιππικός Όμιλος Ιωαννίνων. Υπάρχει και σύλλογος μπριτζ (ομαδικό πνευματικό παιχνίδι που παίζεται με τράπουλα 52 φύλλων) όπως και τσίρλιντινγκ. Το τσίρλιντινγκ είναι ομαδικό άθλημα και περιλαμβάνει χορό και γυμναστική. Και γι’ αυτό υπάρχει ο Αθλητικός Σύλλογος Ιωαννίνων Οι Γοργόνες. Με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό αυτοκινήτου ασχολείται από χρόνια η ΕΛΕΤΑ που διοργάνωνε και το παραδοσιακό ράλι Δωδώνης. Για τους φίλους της μοτοσικλέτας υπάρχει η Αθλητική Λέσχη Μηχανοκίνητων Σπορ Ιωαννίνων (ΑΛΜΙ).

Τα ρεκόρ στο χάντμπολ της Αναγέννησης

Στον νομό Άρτας είναι ενεργά 47 αθλητικά σωματεία που επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους σε 13 αθλήματα. Μεταξύ αυτών, η μεγάλη ομάδα χάντμπολ γυναικών της Αναγέννησης Άρτας που είναι πρωτοπόρος στην Α1 κατηγορία. Είναι η ομάδα με τα πολλά ρεκόρ που αγωνίστηκε για πολλά χρόνια και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη wikipedia κατέκτησε 12 φορές το ελληνικό πρωτάθλημα χειροσφαίρισης (ρεκόρ) και 10 φορές το κύπελλο Ελλάδας (ρεκόρ), έχοντας κάνει 9 φορές το νταμπλ (ρεκόρ). Κατέχει επίσης τα ρεκόρ κατάκτησης 12 συνεχόμενων πρωταθλημάτων (1996-2006) και 9 συνεχόμενων Κυπέλλων (1998-2006). Η Αναγέννηση Άρτας είναι η μοναδική ομάδα σε όλα τα ομαδικά αθλήματα στην Ελλάδα με 14 συνεχόμενες παρουσίες σε τελικό Κυπέλλου (1995–2008) και ακολουθεί η αντρική ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού με 13 παρουσίες. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι στην Άρτα χτυπά η καρδιά του γυναικείου χάντμπολ στην Ελλάδα.
Στο ποδόσφαιρο η ιστορική Αναγέννηση Άρτας είναι στη Γ’ Εθνική κατηγορία, η ΑΕ Καραϊσκάκης υποβιβάστηκε πρόπερσι από τη Β’ Εθνική και σχεδόν είναι σε αποσύνθεση. Στα υπόλοιπα πανελλήνια πρωταθλήματα από την Άρτα συμμετέχει στο πρωτάθλημα μπάσκετ Γ’ Εθνικής η ομάδα Δόξα-Πύρρος Άρτας.
Στο ποδόσφαιρο δραστηριοποιούνται οι ομάδες: ΑΟ Αγίων Αναργύρων, Ολυμπιάς Αγίας Παρασκευής, ΠΑΣ Κομμένου 1943, ΑΟ Φιλιππιάδας, ΑΕ Καραϊσκάκης, Αναγέννηση Άρτας, ΑΠΣ Άρτα 2013, ΑΣ Ρακούν, Μέλισσα, Αίας Ράχης, ΑΟ Κλειδίου, ΑΕ Ξηροβουνίου, ΑΟ Φιλοθέης που έχει και τμήμα μπάσκετ, Φιλέλληνες Πέτα, Σκουφάς Κομποτίου, ΠΑΣ Ανέζας, Δόξα Άρτας, ΑΕ Κιρκιζάτων-Πλησιών, ΑΟ Κεντρικών Τζουμέρκων, ΑΕ Σελλάδων, Αστέρας Ρόκα, Παναγροτικός Αγίου Σπυρίδωνα.
Όσον αφορά τα ομαδικά αθλήματα, στο χαντμπολ είναι η επί σειρά ετών νταμπλούχος Ελλάδας γυναικεία ομάδα της Αναγέννησης Άρτας και η ομάδα Άρτα χάντμπολ 2015. Στο βόλεϊ είναι η Φιλία Άρτας, ο ΓΣ Άρτας και ο Αχιλλέας Νεοχωρίου, στο μπάσκετ ο Γυμναστικός Σύλλογος Άνω Πόλης, ο Πύρρος Αρταίων, ο Αχιλλέας Νεοχωρίου, η Αθλητική Ένωση Δόξα-Πύρρος Άρτας 2001, ο Αίας Άρτας, ο Βυζαντινός Αθλητικός Όμιλος Άρτας. Στο τένις είναι ο Όμιλος Αντισφαίρισης Άρτας και ο Αθλητικός Σύλλογος Φίλοι του Τένις. Με τον κλασικό αθλητισμό, απ’ όπου στο παρελθόν αναδείχθηκαν σημαντικοί αθλητές, ασχολούνται τέσσερα σωματεία και συγκεκριμένα οι Δρομέας, Άθλος, Ολυμπιάδα και Τιτάνες Άρτας. Στο ταεκβοντό είναι οι Μαχητές και ο Θησέας Άρτας, στη ρυθμική γυμναστική ο ΑΣ Πύρρος Άρτας, με το ζίου ζίτσου ο ΑΣ Γροθιά της Άρτας, με την πυγμαχία ο Σύλλογος Πυγμαχίας «Τλασίμαχος ο Αμβρακιώτης» και ο Πολυδάμας Άρτας. Με την ενόργανη γυμναστική ασχολείται ο Νηρέας Άρτας, με τον αερομοντελισμό-αλεξίπτωτο πλαγιάς η Αερολέσχη Άρτας και με την μοτοσικλέτα το Σωματείο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού «Η Άρτα».

Στην Πρέβεζα 44 σωματεία

Στον νομό Πρέβεζας δραστηριοποιούνται 44 αθλητικά σωματεία σε 14 αθλήματα. Τη μερίδα του λέοντος έχουν οι ομάδες ποδοσφαίρου, 19 στον αριθμό. Μεταξύ αυτών, ο ιστορικός ΠΑΣ Πρέβεζα που την τελευταία στιγμή δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας. Ωστόσο, τυπικά, είναι εντάξει με τα χαρτιά του και τη νομιμοποίηση με την εγγραφή στο αθλητικό μητρώο. Σε ερασιτεχνικές κατηγορίες είναι επίσης ο Εθνικός Φιλιππιάδας και ο Αχέρων Καναλακίου, με συμμετοχές παλιότερα στην επαγγελματική Γ’ Εθνική. Στα πανελλήνια πρωταθλήματα ξεχωρίζει η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Φιλαθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου Πρέβεζας που αγωνίζεται στην Pre League βόλεϊ γυναικών. Από την Πρέβεζα κατάγονται οι ολυμπιονίκες στο βάδην Αθανασία Τσουμελέκα (χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 της Αθήνας), Κατερίνα Θάνου (αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ) και η δισκοβόλος Αναστασία Κελεσίδου (αργυρά ολυμπιακά μετάλλια στο Σίδνεϊ το 2000 και στην Αθήνα το 2004).
Οι 19 ομάδες ποδοσφαίρου είναι: Θρίαμβος Λούρου, Ερμής Καναλίου, Εθνικός Φιλιππιάδας, Άγιος Βαρνάβας Λούρου, Απόλλων Πάργας, Ιόνιος Πρέβεζας, Κεραυνός Θεσπρωτικού, Αθλητική Ένωση Νέας Σαμψούντας, Αετός Πάργας, Φιλιππιάδα 2004, Ένωση Πάργας, Απόλλων Βουβοποτάμου, Δόξα Ωρωπού, ΠΑΣ Πρέβεζα, ΑΣ Νικόπολη 2020, ΑΕ Πρέβεζας, Αχέρων Καναλακίου, Ηρακλής Αγίου Γεωργίου, ΑΕ Ζαλόγγου.
Στα υπόλοιπα σπορ, στο μπάσκετ είναι οι ομάδες Λουριώτικος, ΑΟ Πάργας, ΑΕ Αχέρων Καναλακίου, Νικόπολη Πρέβεζας, ΑΓΟ Θεσπρωτικού. Με το βόλεϊ ασχολούνται οι σύλλογοι Φιλαθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Πρέβεζας, Ερμής Πρέβεζας, με το ταεκβοντό οι Ερμής Πάργας, Τιτάνες Ηπείρου, Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ζηρού. Με την ιστιοπλοΐα ο Ναυτικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πρέβεζας, με την κολύμβηση οι Ποσειδών Πρέβεζας, Ναυτικός Όμιλος Πρέβεζας, με τον κλασικό αθλητισμό οι Αθλητικός Σύλλογος Ευ Ζην, ΑΟ Πρέβεζας, με το καράτε οι ΑΣ Καράτε Πάργας, ΑΣ Καράτε Φαναρίου, με τη ρυθμική γυμναστική οι ΑΓΣ Καλλισθένης, Κλεοπάτρα Πρέβεζας, με το τένις οι ΓΕ Πρέβεζας, ΑΓΟ Φιλιππιάδας, με το τζούντο ο Θησέας Πρέβεζας, με το ζατρίκιο σκάκι η Σκακιστική Ένωση Νικόπολη Πρέβεζας, με τη σκοποβολή ο Άκτιος Απόλλων Νομού Πρέβεζας και με τον αερομοντελισμό η Αερολέσχη Πρέβεζας. Όπως θα έχετε παρατηρήσει, σε πολλά σωματεία δόθηκαν ονόματα αρχαίων ηρώων και θεοτήτων.

Λιγότερα σωματεία στη Θεσπρωτία

Τέλος, στον νομό Θεσπρωτίας υπάρχουν 25 αθλητικά σωματεία που παρουσιάζουν δραστηριότητα σε 11 αθλήματα. Στο ποδόσφαιρο, ο Θεσπρωτός υποβιβάστηκε από τη Β’ Εθνική και παλεύει για την παραμονή στη Γ’ Εθνική. Στη Γ’ Εθνική του μπάσκετ είναι η ΚΑΕ Παραμυθιάς. Όπως στα Γιάννινα, έτσι και στην Ηγουμενίτσα υπάρχει και το άθλημα της κωπηλασίας. Από τη Θεσπρωτία αναδείχθηκε η Αλεξάνδρα Τσιάβου, η οποία με τη Χριστίνα Γιαζιτζίδου κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.
Στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι οι ομάδες Θεσπρωτός, ΑΟ Πλαταριάς, Δόξα Γαρδικίου, ΠΑΣ Λαδοχωρίου, ΑΕ Νέας Σελεύκειας, Ηρακλής Φιλιατών, Σούλι Παραμυθιάς, Άρης Πέρδικας, Άρης Φιλιατών, Αστέρας Παραποτάμου, Σπάρτακος Γραικοχωρίου. Με το μπάσκετ ασχολούνται οι ομάδες Πρωτέας Ηγουμενίτσας, ΚΑΕ Παραμυθιάς, με το βόλεϊ ο ΑΣ Πετοσφαίρισης Ερμής, με το χάντμπολ η Ολυμπιακή Ακαδημία Θεσπρωτίας, με τον κλασικό αθλητισμό ο ΣΚΑ Παραμυθιάς, η ΓΕ Ηγουμενίτσας και ο Πρωτέας Ηγουμενίτσας, με το τένις η Τιτάνη Θεσπρωτίας, με την κωπηλασία ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ηγουμενίτσας, με το ταεκβοντό ο Ερμής Θεσπρωτίας, με το αλεξίπτωτο πλαγιάς ο Αεραθλητικός Σύλλογος Παραμυθιάς, με το καράτε ο Αθλητικός Σύλλογος – Η γροθιά και ο ΑΣΣΚΗ Ηγουμενίτσας, με την ποδηλασία ο Άπειρος Ηγουμενίτσας.

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών/Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Προηγούμενο Άρθρο

Νέο Δ.Σ στην Ένωση Λογοτεχνών Πρέβεζας ”Λογοτεχνική Στέγη΄”

Επόμενο Άρθρο

Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...