Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 8:05

Στο εργαστήριο εκπαίδευσης Eθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας η ΛΕΚ Πρέβεζας

Με αφορμή τις καταστρεπτικές πυρκαγιές της αντιπυρικής περιόδου 2021, το ΜΚΣ Δεσμός, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability), υλοποιούν σε Πανελλαδικό επίπεδο, ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας (Ε.Ο.) που απαρτίζεται από πληθώρα δράσεων.

Μία από τις δράσεις του Προγράμματος ήταν και το εκπαιδευτικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Απριλίου 2022 στον Πολυχώρο Άστρα (πλησίον Θεάτρου Βράχων) στο Βύρωνα – σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα, με στόχο την ενδυνάμωση των Εθελοντικών Οργανώσεων σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων.

Οι βασικές ενότητες του εργαστηρίου ήταν:
1. Γενικά Στοιχεία για τις δασικές πυρκαγιές (εισηγητής Ηλίας Τζηρίτης/WWF Ελλάς)
2. Διαχείριση δασικών πυρκαγιών (Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου/ειδικός στις δασικές πυρκαγιές)
3. Αποκατάσταση καμένων εκτάσεων (εισηγητής Δρ. Νίκος Γεωργιάδης /WWF Ελλάς)

Στο εργαστήριο ήταν προσκεκλημένη και η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας, στα πλαίσια της συμμετοχής της στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης, η οποία συμμετείχε με τρία μέλη τα οποία είχαν παρακολουθήσει διαδικτυακό πρόγραμμα σεμιναρίων που είχε οργανωθεί από τους διοργανωτές κατά την προηγούμενη περίοδο.Στο εργαστήριο αναλύθηκαν γενικά στοιχεία για τις δασικές περιοχές στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, οι κίνδυνοι και η ασφάλεια κατά την δασοπυρόσβεση, η συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών, τακτικές δασοπυρόσβεσης, δυστυχήματα κατά την διάρκεια της δασοπυρόσβεσης, η αξιοποίηση των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας , καθώς και η προστασία των πολιτών. Και το εργαστήριο έκλεισε με τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση αυτών.

Τα μέλη της ΛΕΚ αποκόμισαν ιδιαίτερες γνώσεις από το εργαστήριο, ενώ υπήρξε ευκαιρία για επικοινωνία με τις εθελοντικές οργανώσεις της Αττικής που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία, ανταλλαγή απόψεων αλλά και ενέργειες για μελλοντική συνεργασία και υποστήριξη μεταξύ των εθελοντικών οργανώσεων.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Εκνευρισμός για την παρέμβαση Τσακαλώτου – Πέρασε η πρόταση Τσίπρα (βίντεο)

Επόμενο Άρθρο

Το νέο Δ.Σ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...