Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 17:11

Στην 709η θέση παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – 4η θέση στην Ελλάδα

Το Κέντρο Παγκόσμιων Πανεπιστημιακών Κατατάξεων – Center for World University Rankings (CWUR) δημοσίευσε για το έτος 2022-2023 την κατάταξη των 2.000 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως.

Η κατάταξη, δημοσιεύεται για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά και βασίστηκε στην αποτίμηση και βαθμολόγηση 19.788 Πανεπιστημίων παγκοσμίως, από τα οποία ξεχώρισαν τα καλύτερα 2,000.

Η φετινή κατάταξη φέρνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μεταξύ των καλύτερων. Συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταλαμβάνει την 4η θέση μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ και την 709η παγκοσμίως.

Την πρώτη θέση μεταξύ των 12 ελληνικών ΑΕΙ έχει το ΕΚΠΑ, ακολουθεί το Αριστοτέλειο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Επίσης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  καταλαμβάνει την 676η θέση παγκοσμίως στον επιμέρους τομέα της «Ερευνητικής Επίδοσης», ενός τομέα που συμβάλλει στο 40% της βαθμολογίας της κατάταξης και την 4η θέση μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ.

Λίγα Λόγια για τον οργανισμό CWUR και την παγκόσμια κατάταξη που δημοσιεύει

Το Κέντρο Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων (CWUR) δημοσιεύει τη μοναδική ακαδημαϊκή κατάταξη των παγκόσμιων πανεπιστημίων που αξιολογεί την ποιότητα της εκπαίδευσης, την απασχόληση των αποφοίτων, την ποιότητα του διδακτικού προσωπικού και την ερευνητική απόδοση χωρίς να βασίζεται σε έρευνες και υποβολές πανεπιστημιακών δεδομένων.

Το CWUR χρησιμοποιεί επτά αντικειμενικούς και ισχυρούς δείκτες ομαδοποιημένους σε τέσσερις τομείς για να ταξινομήσει τα πανεπιστήμια του κόσμου:

1) Εκπαίδευση: βασίζεται στην ακαδημαϊκή επιτυχία των αποφοίτων ενός πανεπιστημίου και μετριέται με τον αριθμό των αποφοίτων ενός πανεπιστημίου που έχουν κερδίσει σημαντικές ακαδημαϊκές διακρίσεις σε σχέση με το μέγεθος του πανεπιστημίου (25%)

2) Απασχολησιμότητα: βασίζεται στην επαγγελματική επιτυχία των αποφοίτων ενός πανεπιστημίου και μετριέται με τον αριθμό των αποφοίτων ενός πανεπιστημίου που κατείχαν κορυφαίες θέσεις σε μεγάλες εταιρείες σε σχέση με το μέγεθος του πανεπιστημίου (25%)

3) ΔΕΠ: μετριέται με τον αριθμό των μελών ΔΕΠ που έχουν κερδίσει ακαδημαϊκές διακρίσεις κύρους (10%)

4) Έρευνα:

  1. i) Ερευνητικό Αποτέλεσμα: μετριέται με τον συνολικό αριθμό των ερευνητικών εργασιών (10%)
  2. ii) Δημοσιεύσεις υψηλής ποιότητας: μετράται με τον αριθμό των ερευνητικών εργασιών που εμφανίζονται σε περιοδικά κορυφαίας βαθμίδας (10%)

iii) Επιρροή: μετράται με τον αριθμό των ερευνητικών εργασιών που εμφανίζονται σε περιοδικά με μεγάλη επιρροή (10%)

  1. iv) Αναφορές: μετράται με τον αριθμό των ερευνητικών εργασιών με υψηλή αναφορά (10%)

Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Σύσκεψη στο Δημαρχείο για τη νέα γεώτρηση στην Βρυσούλα

Επόμενο Άρθρο

Δήμος Πάργας: Καθαρισμός οικοπέδων εντός κατοικημένων περιοχών

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...