Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 18:33

Στην 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίου συμμετείχε η κ. Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση

Στην 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα και τη Θάσο συμμετείχε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη- Μπότση.

Η 5η Ολομέλεια  ήρθε να προστεθεί στις εξαιρετικά πετυχημένες, προηγηθείσες ολομέλειες  που έλαβαν χώρα στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδος, Ιονίων Νήσων και Κρήτης και να συμπληρώσει, με τον τρόπο της, τις διαπιστώσεις, τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα και τα συμπεράσματα, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί, υπηρετώντας τον αρχικό σκοπό του θεσμού, ήτοι της διασύνδεσης των Περιφερειών της χώρας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, της εξωστρέφειας των αυτοδιοικητικών δομών του δεύτερου βαθμού και της ανάδειξης του θεσμού του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων πέρα από τις εργασίες των παριστάμενων Προέδρων, περιελάμβανε δράσεις και εκδηλώσεις, ανοιχτές για το ευρύ κοινό και σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς.

Στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας παρενέβη και τοποθετήθηκε για λειτουργικά και θεσμικά ζητήματα η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη- Μπότση.

Η 5η Ολομέλεια ξεκίνησε  με τη συνεδρίαση των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου Δράμας. Στη σύσκεψη συζητήθηκε ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος καταργεί την απλή αναλογική, βάσει της οποίας διεξήχθησαν οι Περιφερειακές Εκλογές του 2019, ζητήματα κανονιστικού πλαισίου και η ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Διαπιστώθηκε η συνολική δυσλειτουργία των γραμματειών των συλλογικών οργάνων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, φαινόμενο που κυριαρχεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Αναδείχθηκαν τα κενά που το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί, όσον αφορά στο θεσμό του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επιπλέον, συζητήθηκε η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην επιδιωκόμενη Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αποφασίσθηκε να ζητηθεί εκ μέρους των Προέδρων, στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2029, η επαναφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο των αρμοδιοτήτων που είχαν εκχωρηθεί στην Οικονομική Επιτροπή με τις Τροπολογίες Κυβερνησιμότητας του 2019, η ενίσχυση των Περιφερειών με νέες προσλήψεις προσωπικού και ορισμένες αλλαγές στον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα καταστήσουν τα κορυφαία πολιτικά όργανα των Περιφερειών περισσότερο λειτουργικά και ευέλικτα.

Τη σύσκεψη απασχόλησε επιπλέον η λειτουργία των γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EuropeDirect και οι προοπτικές που αυτή δημιουργεί στις  Περιφέρειες της Χώρας.

Ανάμεσα στα ζητήματα της Ολομέλειας ξεχώρισε αυτό της τουριστικής ανάπτυξης, μέσω της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων εκάστης Περιφέρειας.

Στην καταληκτική  σύσκεψη των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων έγινε ανακεφαλαίωση των όσων συζητήθηκαν,  διαπιστώθηκε η επιτυχία της 5ης Ολομέλειας και επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα διατήρησης του θεσμού και στο μέλλον. Η παγιωμένη, πλέον, άριστη συνεργασία των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της Χώρας αποτελεί εχέγγυο, όχι μόνο για την κατοχύρωση του θεσμικού ρόλου του Προέδρου κάθε Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και μέσο της αναγκαίας διαπεριφερειακής συνεργασίας.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

«Ανάρτηση Απόφαση Ένταξης δικαιούχων στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών (3η Πρόσκληση Υπομέτρου 6.1)

Επόμενο Άρθρο

Βγήκαν τα στοιχεία της Απογραφής – Δείτε αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ήπειρο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...