Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 18:38

Σπύρος Ριζόπουλος: «Μπούσουλας» μέχρι το Π.Δ. Παμβώτιδας η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, το προκάτ ο λόγος που ο κ. Καχριμάνης την απορρίπτει εξ’ ολοκλήρου (video)

Με απόλυτη σαφήνεια ξεκαθάρισε σήμερα σε δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος, το τι αφορά η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές Νατούρα που είναι σε διαβούλευση και τη σχέση που έχει με το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη Παμβώτιδα.

Ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι η μελέτη αυτή ουσιαστικά συγκεντρώνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις αποφάσεις δήμων, περιφέρειας και υπουργείων αλλά και τους υφιστάμενους νόμους δημιουργώντας έναν «μπούσουλα» προκειμένου να φτάσουμε τελικά στην ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος.

Παράλληλα, έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στην βασική αιτία που έχει οδηγήσει τον Περιφερειάρχη στην πλήρη απόρριψη της μελέτης και η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι το προκάτ στον Κατσικά δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει με όλες εκείνες τις χρήσεις που εκείνος επιθυμεί να έχει.

«Ο κ. Καχριμάνης θεωρεί ότι το κέρδος που παράγεται από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι ουσιαστικά η κωδικοποίηση όλων των νόμων, αποφάσεων κτλ που αφορούν την λίμνη, δεν είναι αρκετό μόνο και μόνο γιατί δεν εξυπηρετεί τα σχέδιά του για το προκάτ στο κτήμα Κατσικά. Ακόμα όμως και να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος για να «χωρέσει» το προκάτ στο σχέδιο αυτό αποκλείεται να λειτουργήσει στο βαθμό που το φαντάζονται. Άρα πληρώσαμε κάτι που είναι παντελώς άχρηστο, όπως το έχω δηλώσει από την αρχή», είπε ο επικεφαλής της παράταξης.

«Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει σε Natura ,  άρα λοιπόν παρανόμως θα τοποθετηθεί εκεί και ο πρώτος που θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να εκπέσει θα είμαι εγώ » ,  είπε ο κ. Ριζόπουλος.

Σε  ότι αφορά το περιβαλλοντικό κομμάτι και την καθαρότητα της λίμνης, ο κ. Ριζόπουλος ήταν κι εδώ ξεκάθαρος.

«Χρειάζεται να αλλάξει η κινητικότητα του νερού και απαιτούνται δραστικές αλλαγές, που αναπόφευκτα οδηγούν σε αποφάσεις που θα δημιουργήσουν συγκρούσεις. Για να έχουμε μια λίμνη όπως όλοι την φανταζόμαστε όμως πρέπει να σπάσουν αυγά», υπογράμμισε.

Αναλύοντας το σκεπτικό του, ανέφερε ότι η απόφαση που πάρθηκε πριν πολλές δεκαετίες για να αποστραγγιστεί κομμάτι της λίμνης και να δημιουργηθεί ο κάμπος της Λαψίστας πάρθηκε με γνώμονα την ανάγκη επιβίωσης του κόσμου σε περιόδους δύσκολες.

Σήμερα όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει κι άρα χρειάζονται ριζικές εναλλακτικές λύσεις.

Αυτές οι λύσεις θα πρέπει να αποφασιστούν με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα εξεταστεί και η οποιαδήποτε παρέμβαση οπουδήποτε όπως στην περιοχή του κάμπου της Λαψίστας, όπως την ανέπτυξε ο κ. Ριζόπουλος, είναι διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για την  επαναφορά ενός τμήματος του κάμπου της Λαψίστας σε υδάτινο χώρο.

«Τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί με αποφάσεις ενός ανδρός, όπως γίνεται τώρα » .

Γιάννενα – Κακαβιά

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εξελίξεις στο δρόμο «Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά», ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου αφού ξεκαθάρισε ότι η δημοπράτηση αποκλείεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, έκανε λόγο για ένα φτηνό προεκλογικό βεγγαλικό.

«Αυτά που ακούμε μου θυμίζουν ανάλογες προεκλογικές υποσχέσεις, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα ίδια για τον ΒΟΑΚ και όταν ο Σουφλιάς ανακοίνωσε το Καστέλι το 2008.

Είναι ένα φτηνό κόλπο που κοροϊδεύει τους πολίτες. Η χρηματοδότηση είναι στον αέρα, ενώ για τα περιβαλλοντικά η διαβούλευση τελειώνει τον Μάρτη. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το τεύχος δημοπράτησης. Άρα θα έχουμε παράταση στις ημερομηνίες », τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι δεν πρέπει πια να μιλάμε για δρόμο «Ιωάννινα – Κακαβιά», αλλά για «Ιωάννινα – Καλπάκι», αφού το υπόλοιπο κομμάτι θα είναι ο ίδιος δρόμος που υπάρχει σήμερα, λίγο πιο φαρδύς και σύμφωνα με τη δημοπράτηση ως προαίρεση.

«Όλα έγιναν σε συνεννόηση με την Περιφερειακή αρχή. Δεν καθυστέρησα εγώ 15 χρόνια το έργο, ούτε ευθύνεται κανείς παρά μόνο ο Περιφερειάρχης για τον 1,5 χρόνο που χάθηκε ισχυριζόμενος ότι θα ολοκληρώσει εκείνος τις μελέτες. Αν δεν είχε χαθεί αυτό το χρονικό διάστημα σήμερα θα είχε ολοκηρωθεί η δημοπράτηση. Αντ’ αυτού έχουμε μόνο  αναρτήσεις στα social media γιατί κάτι θα πρέπει να πει και ο πρωθυπουργός όταν θα έρθει για πολλοστή φορά στα Γιάννενα και μαζί με αυτόν και οι τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ.», κατέληξε ο κ Ριζόπουλος.

Προηγούμενο Άρθρο

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ στην Πρέβεζα! – “Όλα κύριε Αριστοφάνη είναι εδώ, όπως τα άφησες;”

Επόμενο Άρθρο

85.635 τροχονομικοί έλεγχοι και 17.327 παραβάσεις το διάστημα από 5 έως 11 Φεβρουαρίου 2023

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...