Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 16:52

Σπύρος Κόκκαλης: ‘’ Πιστεύω πως όλοι πρέπει να λειτουργήσουν βάση των νόμων’’

Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, και όμως υπάρχουν ορισμένοι που ακόμη δεν γνωρίζουν τα νέα μέτρα και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, αν και έχουν ήδη ανακοινωθεί εδώ και ημέρες από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εστίασης και συναφών επαγγελμάτων Πρέβεζας Σπύρο Κόκκαλη, ο οποίος μίλησε στο onprevezanews.gr, ο χώρος της εστίασης αλλάζει και αλλάζει δραματικά.

‘’Όλα θα πηγαίνουν βήμα-βήμα και συνεχώς θα αλλάζουν τα δεδομένα, για αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι’’ δήλωσε.

Τα νέα δεδομένα για την εστίαση θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την Δευτέρα 25 Μαΐου και είναι τα εξής:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
  • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  • Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

Στην Πρέβεζα και ιδιαίτερα τα καταστήματα που βρίσκονται στην παραλία της πόλης θα λειτουργήσουν με τους ημιυπαίθριους χώρους, όπου οι ιδιοκτήτες θα ανεβάσουν τις τέντες που υπήρχαν και έκλειναν τον χώρο, ενώ πολύ σημαντικό είναι ο χώρος που καταλαμβάνει.

Για παράδειγμα αν κάποιο κατάστημα έχει 50 τ.μ ημιυπαίθριο χώρο θα μπορεί να σερβίρει έως 25 άτομα, αφού θα πρέπει να υπάρχει η απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους.

Εκεί που σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα θα είναι με τα καταστήματα που βρίσκονται στα παραδοσιακά στενάκια της Πρέβεζας, αφού οι αποστάσεις είναι πάρα πολύ κοντινές, σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης και συναφών επαγγελμάτων Πρέβεζας σε ερώτηση μας, αν έχει μιλήσει με τον Δήμαρχο για το αν τους δοθούν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, ο ίδιος είπε: ‘’Μιλήσαμε με τον κ. Γεωργάκο, ο οποίος μου είπε ας ξεκινήσουμε πρώτα και μετά κουβεντιάζουμε αν και κατά πόσο είναι εφικτό να δοθούν επιπλέον τετραγωνικά’’.

Τέλος να σημειώσουμε ότι για την τήρηση όλων των μέτρων και των νέων δεδομένων, τόσο η αστυνομία όσο και το λιμενικό, αλλά και άλλες υπηρεσίες θα πραγματοποιούν ελέγχους και όπου δουν παρανομίες θα επιβάλλουν και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

‘’Είναι σωστό και δίκαιο να γίνουν όλα αυτά. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όλοι πρέπει να λειτουργούμε σύμφωνα με τους κανόνες’’ κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Προηγούμενο Άρθρο

Ανακοινώθηκε η προκήρυξη για την εισαγωγή στο Πυροσβεστικό Σώμα από τις Πανελλήνιες

Επόμενο Άρθρο

Condor: Προς Ελλάδα το 50% των πτήσεων που ανακοίνωσε, ανάμεσά τους και η Πρέβεζα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...