Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 15:11

Σαν σήμερα 23 Απριλίου

113η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 06:37

Δύση Ήλιου: 20:09

Γιορτάζουν

Θερινός.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Ημέρα της Αγγλικής Γλώσσας
  • Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
  • Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων
  • Στην Τουρκία και τα κατεχόμενα της Κύπρου γιορτάζουν την Ημέρα της Εθνικής Κυριαρχίας και των Παιδιών, την οποία καθιέρωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Η 23η Απριλίου 1920 αποτελεί αφετηρία του σύγχρονου Τουρκικού κράτους, με τη λειτουργία της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα και τον παραγκωνισμό του Σουλτάνου από τους Νεοτούρκους του Κεμάλ, μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
  • Στη Βαρκελώνη γιορτάζεται η Ημέρα των Βιβλίων και των Ρόδων.
  • Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού στην Κίνα.
  • Ημέρα της Γερμανικής Μπύρας στην Γερμανία.

Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία

  • Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
  • Αγίας μάρτυρος Πολυχρονίας.
  • Αγίου μάρτυρος Αθανασίου, του από μάγων.
  • Αγίων μαρτύρων Ανατολίου και Πρωτολέοντος.
  • Αγίου μάρτυρος Γλυκερίου. Αγίων μαρτύρων Δονάτου και Θερινού.
  • Αγίου μάρτυρος Ουαλερίου.
  • Οσίου Γεωργίου, του εκ Ρωσίας.
  • Αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου του Κυπρίου.
  • Αγίου νεομάρτυρος Λαζάρου του Βουλγάρεως.

Καθολική Εκκλησία

  • Αγίου Γεωργίου, προστάτη της Αγγλίας, της Μάλτας, της Γένοβας, της Βηρυτού, των Μασόνων, της Καταλωνίας, των Προσκόπων και των Χριστιανών της Παλαιστίνης.
  • Αγίου Αδαλβέρτου της Πράγας, προστάτη της Βοημίας.
  • Αγίου Γεράρδου.

Σαν σήμερα…

1014: Μάχη του Κλοντάρφ: ο βασιλιάς της Ιρλανδίας Μπράιαν Μπορού νικά τους Βίκινγκ εισβολείς, αλλά σκοτώνεται στη μάχη.

1016: Ο Έντμουντ ο Σιδηρόπλευρος διαδέχεται τον πατέρα του, Έθελρεντ του Ουέσεξ, ως βασιλιάς της Αγγλίας.

1348: Την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ’ της Αγγλίας ανακοινώνει την ίδρυση του Τάγματος της Περικνημίδας, του οποίου ο αριθμός των μελών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 24 ανάμεσα και στο οποίο βρίσκονται πάντα ο εκάστοτε μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας. Για τη δημιουργία του υπάρχουν πολλοί θρύλοι, ένας είναι αυτός που περιλαμβάνει την Κόμισσα του Σάλσμπουρι, Ιωάννα του Κεντ καθώς χόρευε στο Παλάτι του Έλθαμ, η καλτσοδέτα της γλίστρησε και έπεσε κάτω, ο βασιλιάς τη μάζεψε και την έδεσε στο πόδι του, λέγοντας “Honi soit qui mal y pense,” (“Ντροπή σε αυτόν που σκέφτεται άσχημα”), για το πλήθος χαμογελούσε χαιρέκακα, φράση που έγινε το ρητό του Τάγματος.

 

1516: Υιοθετείται από τους Γερμανούς ζυθοποιούς ο νόμος για την καθαρότητα της μπύρας («Reinheitsgebot»). Σύμφωνα με αυτόν, τα συστατικά της μπύρας είναι: νερό, κριθάρι και λυκίσκος.

1635: Ιδρύεται το Λατινικό Σχολείο της Βοστώνης (Boston Latin School), το πρώτο δημόσιο σχολείο στις ΗΠΑ.

1661: Ο Κάρολος Β’ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

1821: Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τους Γεώργιο Δυοβουνιώτη, Δημήτριο Πανουργιά και Αθανάσιο Διάκο αντιμετωπίζουν στη γέφυρα της Αλαμάνας (περιοχή Θερμοπυλών) τις υπέρτερες οθωμανικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ και ηττώνται.

1827: Πεθαίνει ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης. Δευτερόλεπτα προτού υποκύψει στο μοιραίο χτύπημα που δέχτηκε την προηγούμενη ημέρα στο Φάληρο, εκφράζει την πεποίθηση ότι πυροβολήθηκε από «φίλιο» χέρι.

1882: Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου.

1897: Λαμβάνει χώρα η ατυχής για τον ελληνικό στρατό Μάχη των Φαρσάλων, μία εκ των κυριοτέρων μαχών του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897.

1910: Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, 25 αγρότες και αγρότισσες παραπέμπονται να δικαστούν για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ.

1918: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό πραγματοποιεί επιδρομή σε μία προσπάθεια να αποκλείσει το βελγικό λιμάνι Μπρυζ-Ζεεμπρούγκε.

1920: Ιδρύεται στην Άγκυρα η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, η οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση του σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ’ και ανακοινώνει την προετοιμασία ενός προσωρινού συντάγματος. Ο Κεμάλ συγκάλεσε την Α΄ Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στην Άγκυρα. Εκεί ψηφίστηκε νέο σύνταγμα, το οποίο όριζε ότι η χώρα θα ονομάζεται από εδώ και πέρα Τουρκία, καταργούσε το θρησκευτικό χαρακτήρα που είχε ως τότε το κράτος θεσπίζοντας το κοσμικό κράτος και προέβλεπε ότι η νομοθετική εξουσία θα ασκούνταν από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Ο Κεμάλ αναδείχθηκε αρχηγός του κράτους και πρωθυπουργός.

1923: Ο Ιωσήφ Στάλιν εγκαινιάζει τον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας.

1935: Αρχίζει η δίκη των εμπλεκομένων στο βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλάστήρας καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο. Οι αντιβενιζελικοί παίρνουν το αίμα τους πίσω, εκδικούμενοι τους υπευθύνους της Δίκης των 6.

1940: Πυρκαγιά σε κλαμπ στο Μισισίπι σκοτώνει 198 άτομα.

1941: Η ελληνική κυβέρνηση και ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ της Ελλάδας εγκαταλείπουν την Αθήνα πριν την εισβολή της Βέρμαχτ

1944: Οι Γερμανοί κατακτητές εισβάλουν στους Πύργους Πτολεμαΐδας Κοζάνης (τότε Κατράνιτσα) και πυρπολούν το χωριό. Η ιστορία λένε πολλοί πως επαναλαμβάνεται. Τη δεύτερη φορά ως φάρσα. Δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι, περίπου, χρόνια οι προσφυγικής καταγωγής κάτοικοι του χωριού γίνονται τραγικά θύματα της ιστορίας και υφίστανται γενοκτονία και ολοκαύτωμα, με θύτες τη φορά αυτή τους ηθικούς αυτουργούς της γενοκτονίας τους στη Μικρά Ασία και τον Πόντο, τους Γερμανούς. Πολλοί κάτοικοι κάηκαν ζωντανοί, άλλοι σκοτώθηκαν εν ψυχρώ, βιάστηκαν κοπέλες και το χωριό κάηκε ολοσχερώς. Τα θύματα ανέρχονται σε 368 (κυρίως γυναικόπαιδα). Αυτό ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς μετά από αυτό των Καλαβρύτων.

1960: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, θεμελιώνει το φράγμα του Νέστου.

1967: Ο Σογιούζ 1 εκτοξεύεται σε τροχιά μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ. Η τρίτη διαστημική πτήση του Βλαντίμιρ Κομαρόφ προγραμματίστηκε για τις 23 Απριλίου 1967. Θα ήταν και πάλι κυβερνήτης και μοναδικό μέλος του πληρώματος του διαστημοπλοίου «Σογιούζ 1», του μεγαλύτερου και πιο πολύπλοκου απ’ όλα τα μέχρι τότε διαστημόπλοια. Το διαστημικό πρόγραμμα «Σογιούζ» («Ένωση») ήταν αφιερωμένο από τους Σοβιετικούς στην προετοιμασία για την εξερεύνηση της Σελήνης.Ο Βλαντιμίρ Κομάρωφ παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Γη για πάνω από 24 ώρες και λίγο μετά τις επτά το πρωί της 24ης Απριλίου ήταν προγραμματισμένο να προσεδαφισθεί στην περιοχή Καραμπουτάκ της Σοβιετικής Ρωσίας. Όμως, αυτό έμελλε να είναι και το τελευταίο διαστημικό ταξίδι του Κομαρωφ. Το «Σογιούζ 1» συνετρίβη στο έδαφος, όταν οι ιμάντες του κεντρικού αλεξιπτώτου του μπερδεύτηκαν και το διαστημόπλοιο κατήλθε με μεγάλη ταχύτητα στη Γη. Έτσι, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής. Η κηδεία του έγινε με ιδιαίτερες τιμές στη Μόσχα και η στάχτη από τη σορό του τάφηκε μέσα στο τείχος του Κρεμλίνου.

 

1973: Οι εφημερίδες «Βραδυνή» και «Θεσσαλονίκη» δημοσιεύουν δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή εναντίον της Δικτατορίας και οι Αρχές αποφασίζουν την κατάσχεση των φύλλων τους.

1985: Η εταιρεία Κόκα Κόλα ανακοινώνει ότι θα αλλάξει την κλασική συνταγή της για την παρασκευή του δημοφιλούς αναψυκτικού, κάτι που τελικά δε θα συμβεί μετά από τις έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών.

1990: Η Ναμίμπια γίνεται το 160ό μέλος του ΟΗΕ και 50ό μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

1993: Ο λαός της Ερυθραίας ψηφίζει σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας του από την Αιθιοπία.

1998: Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας.

1999: Το κτίριο της Σερβικής Τηλεόρασης, στο Βελιγράδι, βομβαρδίζεται από αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα 16 άτομα να σκοτωθούν και πολλά να τραυματιστούν. Στην Ελλάδα, οι εφημερίδες της επόμενης ημέρας κυκλοφορούν με μαύρη κορδέλα σε ένδειξη πένθους, ενώ η Βορειοατλαντική Συμμαχία, που γιορτάζει τα 50χρονά της σε πανηγυρική σύνοδο στις Βρυξέλλες, υπογράφοντας Διακήρυξη για τον νέο της ρόλο, χαρακτηρίζει το κτίριο στο Βελιγράδι «νόμιμο στόχο».

2003: Μετά από 30 χρόνια, αρχίζει η ελεύθερη διέλευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο και στις ελεύθερες περιοχές.

2005: Ανεβαίνει το πρώτο βίντεο στο YouTube του συνιδρυτή Τζουντ Καρίμ στο Diego Zoo San, με τον τίτλο «Me at the zoo» («Εγώ στον ζωολογικό κήπο»). Το βίντεο αναρτήθηκε στις 23 Απριλίου του 2005, και ακόμα προβάλλεται στην ιστοσελίδα με πάνω από 25 εκατομμύρια προβολές. Το γνωστό σε όλους μας Youtube ιδρύθηκε από τους Τσαντ Χάρλεϊ, Στηβ Τσεν και τον Τζουντ Καρίμ το Φεβρουάριο του 2005, οι οποίοι ήταν όλοι πρώην υπάλληλοι της PayPal, με τον πρώτο να είχε σπουδάσει design και τους άλλους δύο πληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Illinois. Έκτοτε το Youtube μετρά 16 χρόνια ζωής, όντας η πιο επιτυχημένη πλατφόρμα για διαμοιρασμό video.

2010: Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Γιώργος Παπανδρέου, επιλέγει το ακριτικό Καστελόριζο για να ανακοινώσει πως η χώρα γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που είχε συμφωνήσει να μπει στον μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Γεννήσεις

1170 – Ισαβέλλα του Αινώ, βασίλισσα της Γαλλίας

1185 – Αλφόνσος Β’, βασιλιάς της Πορτογαλίας

1522 – Αγία Αικατερίνη (Ρίτσι)

1791 – Τζέιμς Μπιουκάναν, 15ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1839 – Γεώργιος Αλ. Μαυροκορδάτος, Έλληνας ιστοριοδίφης

1857 – Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, Ιταλός συνθέτης

1858 – Μαξ Πλανκ, Γερμανός φυσικός

1889 – Δημήτριος Νότη Μπότσαρης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός

1891 – Σεργκέι Προκόφιεφ, Ρώσος συνθέτης

1892 – Ρίχαρντ Χίλζενμπεκ, Γερμανός συγγραφέας

1897 – Λέστερ Πίρσον, Καναδός πολιτικός

1902 – Χαλντόρ Λάξνες, Ισλανδός συγγραφέας

1905 – Κώστας Περρίκος, Έλληνας στρατιωτικός και αντιστασιακός

1916 – Γιάννης Μόραλης, Έλληνας ζωγράφος

1917 – Γιώργος Γεραλής, Έλληνας ποιητής

1928 – Σίρλεϊ Τεμπλ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1930 – Σιλβάνα Μάνγκανο, Ιταλίδα ηθοποιός

1941 – Ρέι Τόμλινσον, Αμερικανός προγραμματιστής υπολογιστών

1942 – Κριστιάν Φρεμόν, Γάλλος πολιτικός

1954 – Μάικλ Μουρ, Αμερικανός κινηματογραφιστής και ακτιβιστής

1967 – Μελίνα Κανακαρίδη, Αμερικανίδα ηθοποιός

1975 – Γιον Θορ Μπίργκισσον, Ισλανδός μουσικός και τραγουδιστής

1976 – Μάρκο Φέρστερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής

1977 – Άρας Λαμπάφ, Ιρανός τραγουδιστής

1977 – Γιώργος Λιανός, Έλληνας τραγουδιστής

1977 – Τζον Σίνα, Αμερικανός παλαιστής

1979 – Τζοάνα Κρούπα, Πολωνή ηθοποιός και μοντέλο

1981 – Κρις Ομπράκας Σάρμα, Αμερικανός αναρριχητής

1984 – Αλεξάνδρα Κοστένιουκ, Ρωσίδα σκακίστρια

1990 – Ντεβ Πάτελ, Άγγλος ηθοποιός

Θάνατοι

303 – Άγιος Γεώργιος

871 – Έθελρεντ, βασιλιάς του Ουέσεξ

1016 – Έθελρεντ του Ουέσεξ, βασιλιάς της Αγγλίας

1124 – Αλέξανδρος Α’, βασιλιάς της Σκωτίας

1196 – Μπέλα Γ’, βασιλιάς της Ουγγαρίας

1200 – Τσου Σι, Κινέζος λόγιος

1217 – Ίνγκε Β’, βασιλιάς της Νορβηγίας

1605 – Μπορίς Γκοντουνόφ, τσάρος της Ρωσίας

1636 – Ιωάννης Αλβέρτος Β’, δούκας του Μεκλεμβούργου

1821 – Ησαΐας, επίσκοπος Σαλώνων

1827 – Γεώργιος Καραϊσκάκης, Έλληνας στρατάρχης

1843 – Θεοδώρητος Βρεσθένης, Έλληνας ιερέας και αγωνιστής

1889 – Ζιλ Μπαρμπέ ντ’ Ορεβιγί, Γάλλος συγγραφέας

1950 – Περικλής Καλλιδόπουλος, Έλληνας στρατιωτικός

1960 – Τιογιοχίκο Καγκάουα, Ιάπωνας ειρηνιστής και ακτιβιστής

1968 – Αντώνιος-Γρηγόριος Βουτσίνος, Έλληνας καθολικός αρχιεπίσκοπος

1975 – Γουίλιαμ Χάρτνελ, Άγγλος ηθοποιός

1978 – Γεώργιος Πάτσης, Έλληνας μητροπολίτης

1986 – Ότο Πρέμινγκερ, Αμερικανός σκηνοθέτης

1989 – Αμανί Ντιορί, πρόεδρος του Νίγηρα

1998 – Κωνσταντίνος Καραμανλής, Έλληνας πολιτικός

2005 – Ρομάνο Σκάρπα, Ιταλός δημιουργός κόμικς

2007 – Μπορίς Γιέλτσιν, Ρώσος πολιτικός

2011 – Σταύρος Ζώρας, Έλληνας τραγουδιστής

2013 – Μοχάμεντ Ομάρ, ηγέτης των Ταλιμπάν

Πηγή:sansimera.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Διακοπές νερού την Παρασκευή στην Πρέβεζα

Επόμενο Άρθρο

Δήμος Πρέβεζας: Έως τέλος Μαΐου η δηλώσεις δικαιωμάτων οικογενειακών τάφων

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...