Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 4:05

Πρώτα Πανεπιστήμιο, μετά πυλώνας ανάπτυξης

Από αμυντική στάση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης προσπάθησε να υπερασπιστεί την απόφαση της Συγκλήτου για την μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου και έδρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου, την Πέμπτη.

Η εν λόγω απόφαση έχει ξεσηκώσει σωρεία αντιδράσεων, καθώς εμφανίζεται η Σύγκλητος ως υπεύθυνη για την απόσυρση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την παραλιακή πόλη της Ηπείρου και στις αιτιάσεις αυτές προσπάθησε να απαντήσει με ακαδημαϊκά κυρίως επιχειρήματα ο άρχων του τοπικού ΑΕΙ, είναι πολύ πιθανό ωστόσο, πολλά από αυτά τα επιχειρήματα να μη γίνουν αποδεκτά από εκείνους τους φορείς και μέρος της κοινωνίας της Πρέβεζας, οι οποίοι συνδέουν την ύπαρξη ενός πανεπιστημιακού τμήματος, με την ανάπτυξη μιας περιοχής.

Η απόφαση

Το θέμα της βιωσιμότητας του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας απασχόλησε δύο συνεδριάσεις της Συγκλήτου, μία συζήτηση ακαδημαϊκού επιπέδου και μία προχθές, 15 Φεβρουαρίου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, του Δημάρχου Πρέβεζα και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκα.

Ο κ. Αλμπάνης επικαλέστηκε αρχικά για να δικαιολογήσει τη δική του εισήγηση περί μεταφοράς του Τμήματος, την συντριπτικά πλειοψηφική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Λογιστικής, όπου οι καθηγητές θεωρούν μονόδρομο για τη βιωσιμότητα του Τμήματος τη μεταφορά του στα Γιάννενα μαζί με το Τμήμα Οικονομικών, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Επικαλέστηκε ακόμα την αντίστοιχη απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών αλλά και του “αδερφού” Τμήματος Οικονομικών, το οποίο στηρίζεται στους ακαδημαϊκούς λόγους συνύπαρξης στον ίδιο χώρο, του ενός με το άλλο Τμήμα, της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, με πολλαπλά οφέλη για αμφότερα τα τμήματα.

Η εισήγηση της Επιτροπής της Συγκλήτου προς το σώμα έγινε στηριζόμενη σε οικονομοτεχνική μελέτη με συγκεκριμένες προτάσεις: στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνεται το αντικείμενο με τα σαφή επαγγελματικά δικαιώματα, το γεγονός ότι είναι ένα τμήμα αυτοδύναμο, με πληρότητα καθηγητών και υποδομών και μεγάλη ελκυστικότητα στα μεταπτυχιακά του προγράμματα. Στα αρνητικά λογίζεται η μικρή επιλεξιμότητα από φοιτητές, οι ελλειμματικές διοικητικές υποδομές και υποδομές μέριμνας της Πρέβεζας (εστιατόριο, στέγαση, μεταφορά φοιτητών κτλ.).

Οι άλλες εισηγήσεις

Στις παραπάνω αποφάσεις για το Τμήμα Λογιστικής, ο κ. Αλμπάνης προσέθεσε τις απόψεις της ΕΘΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) και το γεγονός της αναστολής λειτουργίας και μετέπειτα κατάργησης των νέων τμημάτων που είχε ιδρύσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Τμήματα Διερμηνείας Ηγουμενίτσας, Μηχανολόγων – Μηχανικών Ιωαννίνων και Αγροδιατροφής Άρτας (το θέμα αυτό ουδεμία σχέση έχει βέβαια με το προκείμενο και είναι απορίας άξιο γιατί έγινε η συγκεκριμένη αναφορά).

Ένα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκε ο Πρύτανης τέλος, ήταν η προ δύο εβδομάδων εξωτερική αξιολόγηση που πέρασε η ΕΘΑΕ από την Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (Self Assessment Report), με αντικείμενο πάλι τη βιωσιμότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων. “Το τρίτο κριτήριο μας βάζει σε προβληματισμό” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης και αυτό είναι ο αριθμός των φοιτητών…

Τέλος, επικαλέστηκε δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων όπως η «Καθημερινή» που μιλούν για επιτάχυνση συγχωνεύσεων τμημάτων ΑΕΙ το επόμενο διάστημα, και το θέμα αυτό θα τεθεί στη Σύνοδο του Μαΐου που θα φιλοξενηθεί στα Γιάννενα. Στις αρχές Απριλίου αναμένεται η κατάθεση νέου πλαισίου νόμου που θα περιέχει θέματα καταργήσεων, συγχωνεύσεων ή δημιουργίας νέων Τμημάτων και πολλές αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο στα ΑΕΙ.

Τι λέει η απόφαση

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, η Σύγκλητος κατέληξε στην επίμαχη απόφαση. Ο κ. Αλμπάνης ανέφερε τη σύνθεση της Συγκλήτου τονίζοντας πως οι τοποθετήσεις όλων ήταν ότι το Τμήμα δεν είναι βιώσιμο στην Πρέβεζα άρα η γενική εκτίμηση ήταν πως αν αφεθούν τα πράγματα ως έχουν, την επόμενη χρονιά με την ΕΒΕ θα αναστείλει τη λειτουργία του το Τμήμα γιατί αυτή θα είναι η εισήγηση της ΕΘΑΕ.

Οι 22 υπέρ της πρότασης Αλμπάνη συγκλιναν στην πρόταση για μεταφορά του Τμήματος στα Ιωάννινα για το πρώτο έτος της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, ώστε να προλάβει το Πανεπιστήμιο το επόμενο μηχανογραφικό δελτίο. Οι φοιτητές από τα άλλα έτη θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην Πρέβεζα.

Ακολούθως ο κ. Αλμπάνης υποστήριξε πως έκανε προσπάθεια να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της ΕΒΕ με τις προτάσεις του προς το Υπουργείο Παιδείας αλλά και κατά την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας δύο φορές. Χωρίς αποτέλεσμα…

“Η τελική απόφαση Συγκλήτου είναι ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν πρόκειται να αφήσει το Τμήμα να ακυρωθεί, να χαθεί για το ίδρυμα, θέλει να συμπληρώσει τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και η Σύγκλητος θα συνεχίσει να παλεύει ακαδημαϊκά για τη βιωσιμότητα του τμήματος” τόνισε ο κ. Αλμπάνης.

Απευθυνόμενος προς τους φορείς και την κοινωνία της Πρέβεζας, τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα συνεδίζει να είναι παρόν στην Πρέβεζα, άλλωστε υπάρχουν οι υποδομές, με τα θερινά σχολεία, με τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και με συνέδρια αλλά και άλλες δράσεις που θα επανέλθουν στην Πρέβεζα.

“Για τα Γιάννενα, για την Ήπειρο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πυλώνας που στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία των πόλεων και όλης της Ηπείρου” σημείωσε σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του ο κ. Αλμπάνης υποστηρίζοντας ωστόσο πως το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο ίδρυμα που φέρνει οικονομικούς πόρους στις πόλεις αλλά έχει στην προμετωπίδα του την εκπαιδευτική αποστολή, την αποστολή να εκπαιδεύσει νέους ανθρώπους σε υψηλό επίπεδο και σε αυτό στάθηκε η επίμαχη απόφαση της Συγκλήτου.

Πηγή: pbnews.gr


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Στράτος Ιωάννου: ”Απαράδεκτη και πρωτοφανής η γνωμοδοτική απόφαση της Συγκλήτου”

Επόμενο Άρθρο

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου επεκτείνει την παρουσία της στην Ήπειρο με νέο κατάστημα στην Πάργα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...