Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 3:48

Πρόταση Αθηνάς Κωνσταντάκη στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τον φάκελο υποψηφιότητας της Αρχαίας Νικόπολη (βίντεο)

Η ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης απασχόλησε την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Πρέβεζας στην συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη στο πολιτιστικό κέντρο ”ΟΑΣΗ”.Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Ομίλου της Unesco στην Πρέβεζας Βαγγέλης Κατσίμπρας, παρουσίασε το ιστορικό για την Αρχαία Νικόπολη και τις προσπάθειες που γίνονται για ένταξή της τα τελευταία 20 χρόνια, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.”Ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα, που παραπέμπει στην ρωμαϊκή περίοδο, και βρίσκεται κοντά στην Πρέβεζα της Ηπείρου, περιμένει σχεδόν 20 χρόνια για να ενταχθεί στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO” είπε ο κ. Κατσίμπρας για να συνεχίσει: ”από το 2003 ο όμιλος UNESCO Πρεβέζης προσπαθεί να εντάξει τον άριστα διατηρημένο χώρο της αρχαίας πόλεως στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Πλην ματαίως. Επισήμως εμφανίζεται ως πρόβλημα γραφειοκρατίας. Όμως, άλλα μνημεία σε όμορους νομούς κρίθηκαν γρηγορότερα, παρά το μικρότερης ιστορικής σημασίας μέγεθός τους. Από το 2013 έως το 2017 που υπήρξαν αλλαγές στην σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου πολιτισμού, ο φάκελος έμεινε να αραχνιάζει σε κάποιο συρτάρι και έκτοτε δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση”.

Έπειτα από συνεδριάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού οι αρμόδιοι κωλυσιεργούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες. Ολιγωρία και αδιαφορία καταλόγισε ο κ. Κατσίμπρας και σε τοπικούς φορείς, σημειώνοντας ότι δεν αποδίδεται το καθεστώς ανάλογα με την σπουδαιότητα και την αξία των αρχαιολογικών χώρων.

Για τις δικές τους ενέργειες που έχει κάνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος ”Πρέβεζα” μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Λογοθέτης.

Ο κ. Λογοθέτης είπε ότι υπήρξε αρχικά μία συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται με το συγκεκριμένο θέμα.

Στην αίθουσα βρέθηκε και η πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας κ. Αθηνά Κωνσταντάκη, η οποία πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στο θέμα και ως αρχαιολόγος στην ΕΦ.Α Πρέβεζας.

Η κ. Κωνσταντάκη μίλησε για το θέμα της ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO κάνοντας και εκείνη μια αναδρομή στο παρελθόν για το ποιες κινήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Η κ. Κωνσταντάκη μάλιστα έκανε και μία πρόταση που ήταν – Να γίνει επίσημη πρόταση από τον Δήμο, την Περιφέρεια και άλλους φορείς στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να έρθουν στην Πρέβεζα, και να πραγματοποιηθεί ημερίδα σχετική με το θέμα, εκεί όπου τα στελέχη του Υπουργείου θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις του θέματος.

Η πρόταση της κα Κωνσταντάκη πέρασε ομόφωνα από την επιτροπή Διαβούλευσης.

Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση είχε γίνει από την πρώην αντιδήμαρχο Πολιτισμού στην αρχή της θητείας της Δημοτικής αρχής, μία πρόταση που είχε ”ριχθεί” στον κάλαθο των αχρήστων.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η κα Κωνσταντάκη βρέθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης ως δημοτική σύμβουλος και όχι ως εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Μαθητές του 2ου ΓΕΛ έφτιαξαν λαμπάδες και τις πρόσφεραν στους ηλικιωμένους του Γηροκομείου

Επόμενο Άρθρο

Συγχαρητήρια επιστολή Πολιτιστικού Συλλόγου ”Πρέβεζα” προς Φιλαρμονική

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...