Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 14:35

“Πρόταση ένταξης του τμήματος Φροντίδας και Αγωγής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής”

Στο σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζεται η πρόθεση της Πρυτανείας να προχωρήσει, χωρίς καν έναν τυπικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και σχετική επιστημονική έκθεση τεκμηρίωσης, στην ένταξη του Τμήματος Φροντίδας και Αγωγής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής.

Το 2018, όταν είχε τεθεί αντίστοιχο θέμα συγχώνευσης των δυο τμημάτων με αφορμή την ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι., όλη η εκπαιδευτική κοινότητα είχε εκφράσει την έντονη αντίδρασή της. Αποτέλεσμα, της τεκμηριωμένης μας διαφωνίας τότε, ήταν ότι σε κανένα Α.Ε.Ι. της χώρας δεν εντάχθηκαν Τμήματα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία σε Σχολές Επιστημών της Αγωγής.

Η ενέργεια αυτή είναι απόλυτα αποσπασματική, γεγονός που θα δημιουργήσει μια «χαοτική» κατάσταση ως προς την υποστήριξη των επιστημονικών προσόντων και των εργασιακών δικαιωμάτων, τόσο του συγκεκριμένου τμήματος όσο και των υπόλοιπων τμημάτων της Σχολής Επιστημών της Αγωγής. Άλλωστε οι δομές για παιδιά ηλικίας 0 – 4 ετών διαφέρουν στο αντικείμενο παροχής υπηρεσιών και στην οργάνωση, τις απαιτήσεις και το προσωπικό τους, σε σχέση με τα Νηπιαγωγεία, στα οποία η φοίτηση των νηπίων είναι υποχρεωτική και οργανώνεται με βάση το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα, στο οποίο διατυπώνεται με σαφήνεια το πλαίσιο του βασικού σκοπού και των επιμέρους στόχων της προσχολικής εκπαίδευσης.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αμφισβήτηση των εργασιακών σχέσεων των Νηπιαγωγών δια της «πλαγίας οδού». Η αναγνώριση του ρόλου του Νηπιαγωγείου και η υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στο σύνολό της, έχει ιδιαίτερη σημασία για όλη την ελληνική κοινωνία.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Πρέβεζας εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόθεση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να εντάξει το Τμήμα Φροντίδας και Αγωγής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής και την καλεί να μην προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Ο πρόεδρος

Ιωάννης Παπαδόπουλος

Ο γραμματέας

Μιχαήλ Πάσχος

Προηγούμενο Άρθρο

Η εστίαση της Πάργας παρέδωσε τα κλειδιά…

Επόμενο Άρθρο

Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...