Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 4:55

Προτομή του Λάκη Παππά ζητά ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΄΄Πρέβεζα”

Έγγραφο προς την Δημοτικό αρχή έστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΄΄Πρέβεζα” ζητώντας την κατασκευή προτομής του Πρεβεζάνου τραγουδοποιού Λάκη Παππά.

Αναλυτικά η επιστολή είναι η εξής:

Κύριε Δήμαρχε:

στις 24 Νοέμβρη 2018 ο Δήμος συνδιοργάνωσε με τον Σύλλογό μας μια σεμνή και με συναισθηματική φόρτιση βραδιά μνήμης για τον Πρεβεζάνο τραγουδοποιό Λάκη Παππά, την « φωνή των Μπουάτ » και ερμηνευτή διαχρονικών έργων του κορυφαίου συνθέτη Μ. Χατζηδάκη.

Ο Σύλλογός μας προλογίζοντας την εκδήλωση επεσήμανε και πρότεινε « … ο Λάκης Παππάς εκπροσωπεί ένα πολύτιμο κομμάτι μιας ακριβής εποχής για την Ελλάδα, αλλά και μια αστραφτερή ψηφίδα στο ψηφιδωτό της τοπικής μας ιστορίας.

Δύσκολα τα τελευταία χρόνια της ζωής του, μα μέχρι το τέλος της είχε κρεμασμένα πάνω του τα παράσημα της αξιοπρέπειας.

Σε πολλούς μας δίδαξε την τεχνική της περηφάνιας και της βαθιάς αγάπης για την πατρίδα μας .

Στη κοντή μνήμη των κοινωνιών, συχνά οι πραγματικοί δημιουργοί της λησμονιούνται, ενώ οι… ανάλαφροι επιπλέουν και επιβιώνουν. Η αμνησία έχει καταστροφικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες που κινδυνεύουν να μείνουν στο τέλος χωρίς πηγές έμπνευσης και χωρίς ιστορία.

Με γνώμονα τα παραπάνω ο Σύλλογός μας προτείνει τη χρηματοδότηση, από τον πολιτιστικό κουρβανά του Δήμου μας, μιας προτομής του εμβληματικού τραγουδιστή του «νέου κύματος» Πρεβεζάνου Λάκη Παππά.

Η τοποθέτησή της σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης θα είναι μια θυρίδα μνήμης, αλλά και μια βαθύσκιωτη υπόμνηση  για το τί είναι σημαντικό και για το τί είναι αυτό που συγκροτεί την πραγματική ομορφιά και δίνει ουσιαστικό νόημα σε μια ζωή που κυλά…».

Η πρόταση αγκαλιάστηκε από το σύνολο των Πρεβεζάνων που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, επαινέθηκε από τον παρόντα φίλο και συνεργάτη του Λ. Παππά ποιητή Δ. Ιατρόπουλο και έγινε αποδεκτή  από τον τότε Δήμαρχο Χ. Μπαιλη.

Η υπόσχεση εντυπωσιασμού όμως από τη Δημοτική Αρχή δεν κατέληξε σε πράξη.

Εμείς επανερχόμαστε στη πρότασή μας και ζητάμε την υλοποίησή της από τη δική σας Δημοτική Αρχή.

Κύριε Δήμαρχε, η Πρέβεζα στο διάβα της  έχει αδιαφορήσει για σημαντικές ψηφίδες της πολυποίκιλης Μουσικής Ιστορίας της.

Ο γεννημένος και αναθρεμμένος στη Πρέβεζα στιχουργός και κορυφαίος  της Ελληνικής δισκογραφίας Μίνως Μάτσας υιοθετήθηκε και τιμήθηκε  από τα Γιάννενα  Άλλες σημαντικές τοπικές μορφές, με πανελλήνια εμβέλεια,  όπως ο Δημήτρης Καλλίνικος ή Τούσης, ο Μήτσος Αραπάκης η σημαντικότερη ίσως Ελληνική φωνή των Σμυρναίικων του μεσοπολέμου, οι κλαρινετίστες Δημήτρης Τζάρας και Βασίλης Μπεσίρης ή Τουρκοβασίλης, ο Δ. Ψαριανός, η Δ. Γαλάνη και τόσοι άλλοι παλαιότεροι όσο και νεότεροι – για να περιοριστούμε μόνο στους εκπρόσωπους αυτού του είδους της μουσικής – είναι αθέατοι στην ιστορία της πόλης.

Η Πρέβεζα έχει ανάγκη να ανασύρει κάθε αξιόλογο ”ορυκτό” της πολύπλευρης ιστορίας της και να διατηρήσει θεατό στο κοινό το δεσμό της με αυτό.

Οδοδείκτες της ζωής της πόλης, τοποθετημένοι σε περίοπτη θέση και δημόσια θέα, έπρεπε να είναι ήδη από χρόνια ένα εμβληματικό γλυπτό, ανάλογο του ιστορικού του μεγέθους, για τον « Χαλασμό της Πρέβεζας».

Ένα ακριβές αντίγραφο του «Διατάγματος της παρασημοφορίας της Πρέβεζας με τον Πολεμικό Σταυρό για την αυτοθυσία των κατοίκων της στον πόλεμο του 1940 », ίσως μοναδική τιμή σε όλη την επικράτεια.

Ένας ανδριάντας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου Γιαννουλάτου της παγκόσμιας αυτής προσωπικότητας με στενούς δεσμούς καταγωγής με την Πρέβεζα.

Η Ναυμαχία του Ακτίου, ο Επίκτητος, οι αρχαιολόγοι Α. Φιλαδελφέας και Σ. Δάκαρης, η εξέχουσα μορφή του γιατρού και πολιτικού Γ. Γερογιάννη, οι ευεργέτες Α. Θεοφάνης και Χ. Ρίζος, ο εκ των κορυφαίων σκιτσογράφων της Ελληνικής γελοιογραφίας  Αλή Ντίνο, ο εθελοντής έφεδρος ανθυπολοχαγός Κ. Μπάλκος που έχασε τη ζωή του στη μάχη για την Απελευθέρωση της Πρέβεζας και τόσες άλλες μορφές και γεγονότα έπρεπε να είναι οι γέφυρες που οδηγούν στο παρελθόν και δίνουν στην πόλη  τους ιστορικούς της χυμούς .

Η συνάντηση των κατοίκων και των επισκεπτών με τα μνημεία επιβάλλουν άλλο βλέμμα για κάθε τόπο και αιμοδοτούν συνεχώς την ιστορία του, κάτι που δεν έχει κατορθώσει ακόμη η πόλη μας στο βαθμό που της αρμόζει.

Κύριε Δήμαρχε, περιμένουμε σε εύλογο χρόνο την απόφαση εάν η Δημοτική σας Αρχή θα υλοποιήσει τη δέσμευση της προηγούμενης  για την προτομή του Πρεβεζάνου Λ. Παππά.

Εάν όχι ζητάμε να την υλοποιήσει ο Σύλλογός μας τηρώντας όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες. Για το λόγο αυτό σας επισυνάπτουμε μελέτη με χωροταξικό σχέδιο, τρισδιάστατη αναπαράσταση και φωτογραφίες του προπλάσματος της προτομής.

Για το Δ.Σ.

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             Η   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    

Κων/νος  Λογοθέτης                                                                      Ελένη  Μίχα


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Νέα πρόταση 500.000€ για την βελτίωση του αγροτικού δικτύου από τον Δήμο Πάργας

Επόμενο Άρθρο

Θεατρικό εργαστήρι Πάργας”Η Αυλαία”: Παρουσιάζει τις Εκκλησιάζουσες στις 15 Μαΐου στην Πρέβεζα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...