Παρασκευή 27 Μαρτίου 2026 - 22:58

Πρέβεζα: Μαθητές, επιστήμονες και δημοσιογράφοι ένωσαν δυνάμεις για την «άμυνα» στην ψηφιακή εποχή (video)

Σε ένα ζωντανό φόρουμ ιδεών και προβληματισμού μετατράπηκε την Παρασκευή 27 Μαρτίου ο Κινηματογράφος «Όαση» στην Πρέβεζα, όπου πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα δυναμική και ουσιαστική εκδήλωση του προγράμματος EPAS από το 1ο Γενικό Λύκειο Πρέβεζας, με επίκεντρο τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής: κυβερνοασφάλεια, τεχνητή νοημοσύνη και διαδικτυακή παραπληροφόρηση.

Η διοργάνωση, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Europe Direct Ηπείρου, ανέδειξε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τον ρόλο της εκπαίδευσης ως πυλώνα ενημέρωσης και ενεργής συμμετοχής στα σύγχρονα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στη μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια του σχολείου, με τον διευθυντή Ηλίας Ντέντες και την εκπαιδευτική του ομάδα να αποδεικνύουν πως το σχολείο μπορεί να ξεπερνά τα στενά όρια της τάξης και να ανοίγει δρόμους διαλόγου με την κοινωνία. Η επιτυχία της εκδήλωσης επιβεβαιώνει και τη δυναμική παρουσία του σχολείου στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EPAS), στο οποίο ήδη διακρίνεται.

Καθοριστική ήταν και η συμβολή της δημοσιογράφου και παρουσιάστριας Μάγδα Τσέγκου, η οποία με τον συντονισμό της έδωσε ρυθμό, αμεσότητα και ουσία στη συζήτηση, γεφυρώνοντας τον λόγο των ειδικών με τις απορίες και τις ανησυχίες του κοινού.

Στο επιστημονικό σκέλος, η Βασιλική Λιάγκου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέλυσε κρίσιμα ζητήματα κυβερνοασφάλειας και τους τρόπους προστασίας των πολιτών στο ψηφιακό περιβάλλον, ενώ ο Χρυσόστομος Στύλιος εστίασε στον διττό ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης: τόσο ως εργαλείο δημιουργίας όσο και ως μέσο αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης.

Ξεχωριστή διάσταση έδωσαν και οι παρεμβάσεις της ευρωβουλευτή και δημοσιογράφου Ελεονώρα Μελέτη, της δημοσιογράφου Ζωή Κρονάκη, καθώς και του εκπροσώπου των «Ελληνικών Hoaxes» Γιάννης Δελημάρης, οι οποίοι ανέδειξαν τη μάχη της ενημέρωσης στην εποχή των fake news.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε και η παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Πρέβεζας Ηλίας Ντέντες, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας για θέματα Εμπορίου και Απασχόλησης Αναστάσιος Δράκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας Λεωνίδας Αργυρός, καθώς και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας Φανή Μπισκανάκη και η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

Παράλληλα, χαιρετισμούς απέστειλαν ο Μητροπολίτης Πρέβεζας Χρυσόστομος, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νικόλαος Γεωργάκος και η Επόπτρια Φωτεινή Δημακοπούλου, ενώ το παρών έδωσε και ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Βρυώνης.

Ωστόσο, την πιο δυνατή «φωνή» της εκδήλωσης είχαν οι ίδιοι οι μαθητές. Μέσα από βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις, κατέθεσαν σκέψεις, ανησυχίες αλλά και προτάσεις, αποδεικνύοντας πως η νέα γενιά δεν είναι απλός δέκτης της πληροφορίας, αλλά ενεργός διαμορφωτής του ψηφιακού αύριο.

Η εκδήλωση άφησε ισχυρό αποτύπωμα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα: η γνώση, η κριτική σκέψη και η συνεργασία αποτελούν τα πιο ισχυρά «όπλα» απέναντι στις προκλήσεις της σύγχρονης ψηφιακής πραγματικότητας.

Προηγούμενο Άρθρο

Εκπαιδευτική δράση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης – Μαθητές γνώρισαν τη βυζαντινή ιστορία και τη συντήρηση εικόνων

Επόμενο Άρθρο

Γιάννης Βέργος: «Ώρα για τολμηρές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση» – Συντόνισε τη συζήτηση για τον νέο Κώδικα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...