Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 15:45

ΠΟΜΙΔΑ και Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Πρεβέζης στο Forum Ανάπτυξης στην Πάτρα

Οι τελευταίες φορολογικές εξελίξεις σε σχέση με τα ακίνητα, οι αλλαγές στη στεγαστική πολιτική, τις μισθώσεις, μεταβιβάσεις και την λειτουργική – ενεργειακή αναβάθμιση παρουσιάστηκαν στην 26η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΗΜΕΡΙΔΑ της ΠΟΜΙΔΑ και της Ένωσης Ιδιοκτητών Νομού Αχαΐας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή στην Πάτρα , στο πλαίσιο του 26ου ετήσιου Πολυσυνεδρίου «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».

Την κυβερνητική πολιτική για τη στέγαση ανέπτυξε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη, ενώ τις θέσεις τους για τα θέματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέπτυξαν ο π. Ευρωπαίος Επίτροπος, Υπουργός & Βουλευτής ΝΔ κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος.

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με ομιλία του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI κ. Στράτου Παραδιά ο οποίος παρουσιάζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας στάθηκε στα εξής ζητήματα:

1.Η μείωση της προσφοράς κατοικιών για εκμίσθωση κύριας κατοικίας οφείλεται στην παλαίωση του κτιριακού δυναμικού, στο υψηλό  κόστος της αναβάθμισής του, στην ατιμώρητη παραβατική συμπεριφορά μερίδας δήθεν «ενοικιαστών», αλλά κατά μέγα μέρος και στην υπέρμετρη φορολογία των ενοικίων, σε συνδυασμό και με τον ΕΝΦΙΑ, που οδηγεί στην πλήρη αδυναμία εκμίσθωσής τους ή τη φυγή προς τη βραχυχρόνια μίσθωση. «Είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο η αποθάρρυνση των ιδιοκτητών να νοικιάσουν τα σπίτια τους το οποίο πρέπει να ανατραπεί», ανέφερε ο κ. Παραδιάς.

-Τα μέτρα της κυβέρνησης για το στεγαστικό κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι η δημιουργία προγραμμάτων απόκτησης και ανακαίνισης κατοικιών και όχι η επιβολή ενοικιοστασιακών δεσμεύσεων που θα «έβαζε λουκέτο» στα διαθέσιμα σπίτια, αφού το μήνυμα προς τους ιδιοκτήτες θα ήταν «Αν το νοικιάσεις, θα το χάσεις»!

– Μια άμεση τολμηρή μεταβατική φορολογική παρέμβαση, που θα φέρει δεκάδες χιλιάδες σπίτια στην αγορά, είναι απόλυτα αναγκαία μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα αυτά. 

Συγκεκριμένα, και χωρίς να παραιτούμεθα από το βασικό μας αίτημα που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλα τα κάθε είδους μισθώματα ακινήτων, καθόσον η κλίμακα φορολόγησής τους είναι η μόνη που δεν ελαφρύνθηκε από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. από το 2019 και μετά, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την τριετή φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος, των κατοικιών που ήταν κενές καθόλο το 2023 αλλά και όσων κατοικιών, που σήμερα έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, εκμισθωθούν ως κύρια κατοικία για μια τουλάχιστον τριετία. Η ρύθμιση θα  προκαλέσει την άμεση και μαζική επανένταξη στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας, πολλών χιλιάδων κενών αλλά και ανακαινισμένων κατοικιών σε όλη τη χώρα, χωρίς να δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού θα αφορά μελλοντικές μισθώσεις και όχι τις υφιστάμενες.

-Υπενθυμίζουμε ότι με παρόμοια ρύθμιση που προτάθηκε από την ΠΟΜΙΔΑ και υιοθετήθηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – (Κώστας Σημίτης-Ευάγγελος Βενιζέλος, Βάσω Παπανδρέου, Γεώργιος Δρυς) για το 15μηνο διάστημα Οκτωβρίου 1999 – Δεκεμβρίου 2000, λύθηκε «εν μια νυκτί» κυριολεκτικά το στεγαστικό πρόβλημα που προέκυψε από το σεισμό της Πάρνηθας στις 7.9.1999.

2. Η υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων κτιρίων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και ο μεγαλύτερος κίνδυνος πλήρους απαξίωσής τους. Η νέα διάταξη για επιστροφή φόρου από τις δαπάνες για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων είναι μέτρο που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την κοινωνία εκεί που πονάει: στην ανακαίνιση των υπαρχόντων ακινήτων. Η οπισθοδρόμηση και η εκ νέου ουσιαστική «ακύρωσή» του, όπως δυστυχώς μαθαίνουμε,  θα ήταν καίριο πλήγμα σε κάθε προσπάθεια της κοινωνίας να ακολουθήσει…

3.Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι θετικό το ότι δεν μειώνονται οι συνολικές ημέρες εκμίσθωσης, κάτι που θα μετέτρεπε τους επιτυχημένους σε αναγκαστικούς φοροφυγάδες. Όμως βλέπουμε να επιβάλλεται τόσο τέλος διαμονής παρεπιδημούντων,  0,5 % επί των εσόδων, αλλά και υπέρογκα αυξημένο ημερήσιο τέλος έως και δέκα ευρώ (10€) σε μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ. που θα προβληματίσουν τόσο τους ιδιοκτήτες, όσο και τους φιλοξενούμενους.

4.Μια ακόμη άδικη μεταχείριση σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων είναι ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο τα μισθώματα δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των πηγών εισοδήματος που μειώνουν το νέο τεκμήριο των επαγγελματιών. Αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα, με την αυτονόητη προσθήκη στη σχετική διάταξη και των μισθωμάτων, που είναι νόμιμη και βαρειά φορολογούμενη πηγή εισοδήματος.

5.Νέες αντικειμενικές αξίες: Αχαρτογράφητα νερά! Στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται Σύσταση και τήρηση Βάσης Δεδομένων στοιχείων ακινήτων και αξιών, αλλά και τήρηση Ολοκληρωμένου Γεωπληροφοριακού Συστήματος Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων. Εκεί είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, επειδή η κινητικότητα στις συναλλαγές αφορά συγκεκριμένες περιοχές και τα καταχωρούμενα στοιχεία αφορούν υψηλές αξίες, να συμπαρασυρθούν οι πάντες σε έναν πολύ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, με δραματικά αποτελέσματα για όσους δεν θα μπορούν ούτε να αμυνθούν, ούτε να πληρώσουν…

6. Κτηματολόγιο – Συμβόλαια Ακινήτων. Πολύ θετικές οι ρυθμίσεις του χθεσινού νομοσχεδίου για την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης ανακριβών εγγραφών και «αγνώστου ιδιοκτήτη», την κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταγραφών των συμβολαίων και άλλες χρήσιμες παρεμβάσεις – πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης  κ. Κ. Κυρανάκη.  Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για τη δυνατότητα διόρθωσης συμβολαίων και οριζοντίων ιδιοκτησιών ώστε να μην μπλοκάρονται οι περιουσίες.

7.Δημοτικά τέλη. Όμως για να έχει πρακτικό αντίκρυσμα στους πολίτες η κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ, πρέπει επί τέλους να σταματήσει η παγίδευση τους με τη νομοθέτηση της αυτόματης διακοπής χρέωσης δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού όταν διακόπτεται η ρευματοδότηση των ακινήτων τους.

8.Το ποσοστό έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης κατοικίας είναι σωστό μέτρο αλλά δεν είναι αρκετό να παρακινήσει τη μεγάλη μάζα των ιδιοκτητών να ασφαλιστούν.

9.Πολεοδομική νομοθεσία. Εκκρεμεί τόσο η επίλυση του προβλήματος της εκτός σχεδίου νόμιμης δόμησης, όσο και των προβλημάτων που δημιουργεί η ταυτότητα κτιρίου στις πολυκατοικίες, όπου διεκδικούμε τη δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης όλων των λαθών στους ιδιοκτησιακούς τίτλους και τροποποίησης των συστάσεων οριζοντίων ιδιοκτησιών, ώστε να ανταποκρίνονται στη διαμορφωμένη και νομιμοποιημένη πραγματικότητα.

Η  Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου ότι ως το τέλος Δεκεμβρίου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του οποίου επιδοτείται το 40 % των δαπανών έως 10.000 ευρώ για αναβάθμιση κλειστών κατοικιών τα οποία θα διατεθούν για μίσθωση πρώτης κατοικίας.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρέμβαση για το άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων», ανέφερε η κα Ζαχαράκη. Σχετικά με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων για νέους ανέφερε ότι έχουν ήδη εκταμιευθεί 1290 δάνεια και  υπάρχουν 1900 εγκεκριμένες αιτήσεις ενώ εκτίμησε ότι έως το τέλος του 2024 πάνω από 18.000 άνθρωποι θα αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη μέσω του προγράμματος αυτού.

Η κα Ζαχαράκη παρουσίασε το πλέγμα των δράσεων που συνθέτουν την στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δισεκ. ευρώ οι οποίες περιλαμβάνουν πέρα από τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» και «Σπίτι μου», τα προγράμματα κοινωνικής στέγασης, «Στέγαση και Εργασία» , το πρόγραμμα «Κάλυψη» μέσω του οποίου το Δημόσιο θα καταβάλλει το ενοίκιο για ευάλωτες οικογένειες σε 44 Δήμους της χώρας καθώς και την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου μέσω του προγράμματος «Κοινωνικής αντιπαροχής».

 Δεσμεύτηκε εξάλλου ότι θα μεταφέρει στην κυβέρνηση τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη φορολογία προκειμένου να εξεταστούν στο πλαίσιο του εφικτού και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού

Ο π. Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις σε ακίνητα, γεγονός που έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των ακινήτων. «Υπάρχει κίνδυνος οι νέες γενιές να αρχίσουν να εκποιούν αυτά που παίρνουν από τους γονείς και τους παππούδες επειδή δεν μπορούν να αντέξουν τα φορολογικά βάση.

Η ιδιοκτησία προστατεύεται διεθνώς και από το ελληνικό Σύνταγμα, συχνά αποτελεί και εύκολο στόχο ως πηγή χρηματοδότηση. Η Πολιτεία τα συνεκτιμά όλα αυτά και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος εξήρε ακόμη τον ρόλο της ΠΟΜΙΔΑ ως συμβούλου της Πολιτείας.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιάσων Φωτήλας.

Στα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ και τους συνέδρους απευθύνθηκαν εξάλλου και τους ενημέρωσαν για ειδικότερα θέματα της ιδιοκτησίας οι:

  1. Δρ. Απόστολος Ευθυμιάδης, Ηλεκτρ. Μηχανολόγος, Ενεργειακός Σύμβουλος ΠΟΜΙΔΑ-UIPI για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων
  2. Αθανάσιος Ζούπας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών για την εκτός σχεδίου δόμηση
  3. Αναστάσιος Βάππας, Δικηγόρος, Γεν. Γραμματεύς της ΠΟΜΙΔΑ για τα νέα νομοσχέδια αναφορικά με την ακίνητη ιδιοκτησία
  4. Νίκος Παπάκος, Δικηγόρος, τ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών για τη δασική νομοθεσία
  5. Κυριακή Αθανασιάδη, Δικηγόρος, Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας -ΕΙΑΝΑ για τα ζητήματα που απασχολούν ειδικότερα τους ιδιοκτήτες ακινήτων του νομού.
Προηγούμενο Άρθρο

Α.Σ Πρέβεζας ΄΄ΕΥΖΗΝ ” – 4η συνάντηση ακαδημιών στίβου Πρέβεζας-Λευκάδας

Επόμενο Άρθρο

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ – Η αναβίωση του εθίμου για τα πολυσπόρια με τους Πρεβεζάνους ετεροδημότες

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...