Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 8:32

Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”: Ξύπνησαν μνήμες στην εκδήλωση του Ηλία Μεσσίνα για την Συναγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – ομιλία του κ Μεσσίνα που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός  σύλλογος  «Πρέβεζα» , την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 7.00 μμ στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης στην Πρέβεζα με θέμα τον τόπο λατρείας της Εβραϊκής Κοινότητας Πρέβεζας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε διάλεξη, τοποθετήσεις και ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου συγγραφέα  «Το Συναγώι » που αναφέρονται στην Συναγωγή της Πρέβεζας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Νίκος  Δ. Καράμπελας,  Οικονομολόγος και αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η Καίτη Κοσμάτου-Κατσή, Μέλος Δ.Σ. , την εκδήλωση συντόνισε  η Αλεξία Μπουκουβάλα.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και ομιλία η Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου «Πρέβεζα»  Βιβή Τσιρώνη  ,  η οποία μεταξύ άλλων  είπε « θεωρούμε υποχρέωση προς τον τόπο μας , να φωτίσουμε και να προβάλλουμε κάθε κομμάτι της ιστορίας του  και να βοηθήσουμε να συλλεχτεί κάθε θραύσμα πληροφορίας για αυτόν . Να ερμηνεύσουμε την ιστορία , τα χαρίσματα και τα ελαττώματα της πατρίδας μας  χωρίς απουσίες – υστερήσεις και αλλοιώσεις. Η συναγωγή της Πρέβεζας   έχει τη δική της ιστορία, συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης και των κάτοικων της.  Υπήρξε μια κοινωνική μήτρα άλλων εποχών που πρέπει να διασωθεί έστω και σε ιστορικές συγγραφικές εκδόσεις»

Ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Ηλίας Μεσσίνας, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο οδοιπορικό τριών δεκαετιών αναζήτησης στην αρχιτεκτονική, την ιστορία, αλλά και την οικολογία. Ο κ . Μεσσίνας παρουσίασε με διαφάνειες το οδοιπορικό του βιβλίο και στάθηκε στην  εβραϊκή συναγωγή «ΤεφιλάΛεΜωσσέ» της Πρέβεζας που σημαίνει προσευχή στον Μωυσή ,μέσα από φωτογραφίες ,μαρτυρίες και αρχειακό υλικό ,φώτισε τις πτυχές του κτιρίου  και της αρχιτεκτονικής του .Το κτίριο της συναγωγής της Πρέβεζας  ιδιοκτησίας της εβραϊκής κοινότητας κτίστηκε το 1931 , πουλήθηκε το 1963 και κατεδαφίστηκε ,για να αναγερθεί στη θέση του το σημερινό κτήριο του ΟΤΕ .

Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση με τον συγγραφέα ,το κοινό συμμετείχε ενεργά τόσο με ερωτήσεις όσο και με σχόλια συμβάλλοντας αποτελεσματικά σε ένα εποικοδομητικό διάλογο , στη συνέχεια ο κ. Μεσσίνας υπέγραψε  αντίτυπα του βιβλίου το« Το Συναγώι» που ήταν διαθέσιμα από το βιβλιοπωλείο Bookshop -Νικόλαος Αυδίκος.

Προηγούμενο Άρθρο

Κορονοϊός – Μαγιορκίνης: Νέα έξαρση κρουσμάτων από τον Σεπτέμβριο – «Εξαιρετικά απίθανο να πάρουμε τώρα μέτρα»

Επόμενο Άρθρο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μπλόκο σε όσους αλλάζουν συνεχώς πάροχο αφήνοντας χρέη

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...